Serialo "Stranger Things" kadras

„Keisti dalykai“ – originalus kompanijos „Netflix“ mokslinės fantastikos serialas, kuris ekranuose pasirodė 2016 – aisiais. Veiksmas vyksta laikotarpiu, kuomet mokslinės fantastikos klasika pavergė žiūrovus tokiais filmais kaip „Svetimas“, „Atgal į ateitį“ ir „Ateivis“, taigi šis serialas tarsi nostalgiškai primena daugelį klasikinių 8 – ojo dešimtmečio filmų. „Stranger Things“ kūrėjai, broliai Duffer, puikiai išmano laikotarpį skersai išilgai, ir tai tikrai matosi.

Serialas vaizduoja netikėtus įvykius mažame Indianos miestelyje 1983 – aisiais, kai dvylikmetis berniukas Vilas (akt. Noah Schnapp) dingsta kaip į vandenį. Vilo motina Joyce Byers (akt. Winona Ryder) pradeda paiešką, tikėdamasi pagalbos iš vietinių tarnybų. Tuo pat metu, Vilo draugai atlieka savo tyrimą, tačiau vietoj savo draugo, jie atranda keistą, bevardę mergaitę. Netrukus mįslingos dėlionės dalys ima atsiskleisti viena po kitos, maišydamosis su nepaprastomis galiomis ir itin slaptais vyriausybės projektais ir bandymais pastaruosius nuslėpti.

Berniukai, kartu su savo naujosios kompanionės Eleven (akt. Millie Bobby Brown) pagalba, atranda naują, apverstą aukšyn kojomis, savo mažo miestelio versiją, kurioje gyvena monstras pavadintas Demogorgonu pagal žaidimo „Dungeons and Dragons“ veikėją. Vaikai – Maikas (akt. Finn Wolfhard), Lukas (Caleb McLaughlin), Dustinas (Gaten Matarazoo), su Eleven pagalba išsiruošia į kelionę rasti savo dingusį draugą ir jį išgelbėti iš Demogorgono nagų.

StrangerThings 4

Seriale yra gausybė veikėjų, kuriuos žiūrovai laikui bėgant gali pamilti ir prisirišti prie jų. 80 – ųjų žvaigždės Wynonos Ryder veikėja Joyce yra vieniša mama, negalinti pasiduoti savo jauniausiojo sūnaus paieškose, nors atrodo, kad tam yra daugybė kliūčių. Ji tiki neįmanomu, bandydama susisiekti su savo sūnumi kalėdinių girliandų pagalba po trumpo momento, kuomet ji suabejoja savo sveiku protu. Policijos viršininkas Hopperis (akt. David Harbour), nors iš pradžių į Joyce teorijas ir žiūrintis skeptiškai, užjaučia ją, kadangi pats prarado savo dukrą, ir palaiko Joyce, kuomet jai kyla sunkumų. Kiti suaugusieji nėra tiek daug įsitraukę į tyrimą, tarsi nepastebintys keistų aplinkybių, kuriomis miestelyje dingsta žmonės.

Be abejo, seriale yra vaikų, kurie įneša neišskiriamos draugystės ir ryšio elementą. Eleven tampa jų „klubo“ dalimi nepaisant to, kad Lukas ir Dustinas iš pradžių ja nepasitikėjo. Mergaitė yra svetima tipinio vaiko pasauliui, kadangi visą gyvenimą ji praleido uždaryta, kęsdama eksperimentus, kuriuos su ja atliko vyriausybė; tačiau būdama su trijule, ji išmoksta draugystės, meilės ir pasitikėjimo. „Draugai nemeluoja“ – štai ko mes išmokstame kartu su Eleven; išmokstame, kad tai yra vienas svarbiausių draugystės principų.

Stranger Things

Negalime nepaminėti serialo paauglių: Nancy Wheeler (akt. Natalia Dyer) yra ta veikėja, kurią pamažu įsimylima – iš pradžių ji atrodo kaip tipinė, ganėtinai paviršutiniška paauglė, tačiau serialo metu ji auga ir tampa viena „kiečiausių“ veikėjų. Jonathanas Byersas (akt. Charlie Heaton) – nelaimingas, nesuprastas atstumtasis, kuris yra įsitikinęs, kad jo motina iš sielvarto prarado protą. Barb (akt. Shannon Purser), fanų mėgstamiausia ir Nancy ištikima geriausia draugė. Steve (akt. Joe Kerry), tipinis amerikietis paauglys, kuris priima kelis prastus sprendimus, tačiau kažkaip sugeba susigrąžinti savo gerą vardą.

Visi šie veikėjai yra gerai žinomų 80–ųjų filmų personažų įvaizdžių atitikmenys, tačiau jie neatrodo pernelyg nuvalkioti, prisidėdami prie serialo nostalgiško žaismingumo.

Stranger Things

„Keisti dalykai“ yra vienas iš geriausiai vertinamų „Netflix“ kūrinių, ir ne be reikalo. Jis kuria tam tikrą atmosferą, yra įtraukiantis, tamsus ir kartais netgi gąsdinantis, bet tuo pat metu ir lengvas – tarsi būtų modernus bandymas sujungti pasakas su „X-Failais“. Serialas primena filmą, išbaigtą galingais ir įtikinamais aktorių pasirodymais, nuostabia kinematografija ir specialiaisiais efektais, ir pabaigai, su nuostabiais 80 – ųjų garso takeliais, tokiais kaip „The Clash“ atlikta „Should I Stay or Should I Go“.

Šis serialas yra tarsi grįžimas į erą, kuri buvo populiari dėl savo rizikingos mados, klasikinės pop muzikos, roko, ir tos daugybės filmų, kurie šiandien solidžiai reprezentuoja mokslinės fantastikos žanrą. „Keisti dalykai“ yra stipriai įkvėptas Spielbergo ir Stepheno Kingo darbų, ir sugeba sujungti daugelį ikoniškų 80 – ųjų elementų į vieną, paversdamas serialą tarsi meilės laišku tam laikotarpiui.

Antrasis serialo sezonas pasirodė vakar, spalio 27 – ąją.

Taip pat skaitykite: TOP 25 geriausi visų laikų mokslinės fantastikos serialai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: