Eyes on Rights / Flickr nuotr.

Rusų pareigūnai 15 dienų terminui suėmė „Pussy Riot“ narę Ritą Flores, kuri kaltinama nepaklusimu policija. Grupė teigia, kad šis sulaikymas neturėjo „jokios priežasties“.

Flores sulaikymas yra vienas iš virtinės vis dažnėjančių grupės narių sulaikymų, išvykimų iš šalies ir laisvės atėmimo bausmių 2021 m.

Pussy Riot“ apibrėžiama, kaip feminisčių „pankroko“ ir meno grupė. 2011 m. grupę įkūrė Nadežda Tolokonikova ir Jekaterina Samutsevič, kurios tuo metu buvo kitos, dėl viešų pasirodymų politikos radare atsidūrusios, aktyvistų grupės „Voina“ narės. 

Tarptautiniu mastu grupė tapo žinoma 2012 m., kuomet Maskvos katedroje sukėlė daug prieštaringų nuomonių susilaukusį protestą „Punk prayer“, kurio metu buvo kritikuojami Rusijos prezidento Vladimiro Putino ryšiai su rusų ortodoksų bažnyčia. Dėl šio protesto Tolokonikova ir kita grupės narė Marija Aliochina buvo nuteistos dviem metam kalėjimo.

Nuo tada, grupė ir toliau rengia provokuojančius, prieš sistemą nuteiktus pasirodymus, įskaitant ir įsiveržimą į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionato finalą, kuomet protestavo prieš „politinius sulaikymus“ ir Rusijos politikos nekompetentingumą.

Kas mėnesį 375 tūkst. muzikos klausytojų „Spotify“ platformoje turinti „Pussy Riot“ dar žinoma yra dėl kritika alsuojančios muzikos. Pirmą viešą demonstraciją su daina „Ubey seksista“ grupė surengė įsiveržę į feminizmo paskaitą.

Pussy Riot“ yra labiau neapibrėžtas kolektyvas, nei konkreti grupė, kadangi įprastai narystė bet kuriuo metu svyruoja nuo 3 iki 11 moterų.

Bendraįkūrėja Tolokonikova apie grupę sakė, jog „tai ne muzikos grupė, tai judėjimas“ ir, kad „yra daug žmonių, kurie yra įtraukiami į grupės veiklą kartas nuo karto ir vykdo tam tikrus politinius veiksmus prisidengdami „Pussy Riot“ vardu. Tai daugybės žmonių narystė.“

Veteranė „Pussy Riot“ narė Aliochina, kartu su Viktorija Narachsa bei Maskvos savivaldybės nare Liuse Štein buvo tarp tūkstančių rusų šalies mastu, kurios buvo suimtos per Navalno palaikymo protestus sausio 23 d. Aliochinai buvo skirta 30 tūkst. rublių (340 €) bauda, o kitos dvi moterys įkalintos 10 dienų terminui. 

Štein ir Aliochina yra tarp 10 opozicijos narių, kuriems pateikti nusikalstamo pobūdžio kaltinimai dėl „masinių koronaviruso apribojimų pažeidimų kurstymo“, kadangi žmones kvietė dalyvauti Navalno palaikymo protestuose. Nuo vasario mėnesio abiems moterims skirtas namų areštas ir dėl pateiktų kaltinimų gresia laisvės atėmimo bausmė iki 2 m.

Artėjant Rusijos Pergalės dienai (gegužės 9 d.), grupės narė Viktorija Nikulšina dėl įtarimų nepaklusimu policijai buvo sulaikyta netoli savo namų. Kaip praneša Rusijos naujienų agentūros, jos sulaikymo priežastimi tapo „prevencija nuo galimų provokacijų per repeticijas“ gegužės 9 d. paradui Raudonojoje aikštėje.

Birželio pabaigoje, Nikulšina buvo sulaikyta antrą kartą dėl įtarimų sutrukdyti „Euro 2020“ futbolo čempionatą Sankt Peterburge, panašiai, kaip ji tai padarė 2018 m. vykusio Pasaulio futbolo čempionato finalo metu, kuomet išbėgo į aikštelę. Ji buvo apkaltinta nepaklusimu policijos įsakymams ir priskirta 15 d. laisvės atėmimo bausmė.

Birželio pabaigoje, Aliochina, Štein, Aleksandras Sofejevas ir Ana Kuzminych taip pat buvo nuteisti 15 d. areštui dėl nedidelio chuliganizmo ir nepaklusimo policijos įsakymams.  

Visi nariai išreiškė esą nekalti ir, kad tapo taikiniais dėl ryšių su „Pussy Riot“.

Anot Kremliaus kritikų ir analitikų, areštai yra dalis valdžios pareigūnų pastangų nuslopinti opozicijos veiklą prieš rugsėjį įvyksiančius svarbius parlamento rinkimus.

Keletas „Pussy Riot“ narių išvyko iš šalies ar paskelbė apie ketinimus išvykti artimiausiu metu dėl baimės ir persekiojimo.

Sofejevas iš Rusijos išvyko pirmadienį, tačiau dar prieš išvykstant apie tai pranešė „Open Media“ žinių portalui ir argumentavo, kad šalį palieka dėl vykstančio politinio grupės narių „persekiojimo“. Jis pridūrė, jog jis neemigravo ir netolimoje ateityje ruošiasi sugrįžti į tėvynę. Kuzminych iš Rusijos išvyko tą pačią dieną, kai baigėsi jos areštas.

Nikulšina į Gruziją išvyko iškart po tai, kai birželio 17 d. buvo paleista iš kalėjimo. Nepriklausomam transliuotojui „Dozhd“ ji sakė, kad ateityje planuoja sugrįžti į Rusiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: