Borisas Johnsonas, buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas, sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas grasino jam mirtinu raketų smūgiu likus kelioms dienoms iki to, kai pasiuntė Rusijos karius į Ukrainą.

„Vienu metu jis man tarsi pagrasino sakydamas: Borisai, aš nenoriu tavęs sužeisti, bet su raketa tai užtruktų tik minutę “, – sakė B. Johnsonas.

Kaip teigiama pirmadienį transliuojamame naujame BBC dokumentiniame filme apie V. Putino bendravimą su pasaulio lyderiais, tariamas grasinimas nuskambėjo vasario 2 d., likus trims savaitėms iki Rusijos invazijos į Ukrainą, telefoninio pokalbio metu.

B. Johnsonas sakė, kad V. Putinas kalbėjo atsipalaidavęs. Buvęs ministras pirmininkas BBC sakė: „Jis tiesiog žaidė su mano bandymais įtikinti jį derėtis ir nepulti provakarietiškos Ukrainos.“

Pirmadienį išplatintame Kremliaus pareiškime B. Johnsono teiginiai pavadinti „netiksliais, o dar tiksliau – melu.“

BBC teigė, kad B. Johnsonas neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik rimtai vertinti bet kokį Rusijos lyderio grasinimą, kad ir kaip lengvabūdiškai jis būtų nuskambėjęs.

Praėjus devynioms dienoms po skambučio, vasario 11 d., į Maskvą atvyko Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Valisas (Ben Wallace). Jo kolega iš Rusijos jį patikino, kad Rusija nesiruošia įsiveržti į Ukrainą.

B. Valisas sakė, kad šie pažadai buvo „gana baisus, bet akivaizdus melas“, apie kurį žinojo abi pusės. BBC jis sakė: „Manau, kad tai buvo būdas pasakyti, jog Putinas yra galingas.“

Valisas sakė, kad generolas Valerijus Gerasimovas, kuris šį mėnesį buvo paskirtas vadovauti Rusijos karinei kampanijai Ukrainoje, derybų pabaigoje jam pasakė: „Niekada daugiau nebūsime pažeminti“.

Nuo pat invazijos pradžios Johnsonas buvo vienas iš didžiausių Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio šalininkų Vakarų šalyse. Jis 2022 m. liepą pasitraukė iš pareigų dėl virtinės skandalų savo šalyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: