© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Taikios demonstracijos Lenkijos sostinėje ir kituose miestuose – atsakas į neseniai priimtą Konstitucinio Teismo sprendimą. Pagrindinės šalies partijos „Teisė ir teisingumas“ populiarumas krenta iki 30%.

Masiniai moterų streikai, kuriuose dalyvauja tūkstančiai žmonių, tarp kurių ir nemažai vyrų, vyksta visoje šalyje. „Strajk Kobiet“ – bendras Lenkijos moterų susilaikymas nuo darbo – pavyko, o tai pažymi judėjimo sėkmę kovojant prieš naujas Konstitucinio Teismo nuostatas, dar labiau sugriežtinančias abortų draudimą. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen išreiškė tvirtą palaikymą Lenkijos moterims: „Europos Sąjungoje moterų teisių srityje negalima žengti žingsnio atgal“.

Tradiciškai konservatyvios, katalikiškos, vyriausybę palaikančios grupės – nuo taksistų iki ūkininkų – taip pat stojo moterų judėjimo pusėn, o kai kurie jų žygiavo demonstracijose su raudonomis vėliavomis – moterų vadinamu „revoliucijos simboliu“. Apklausos, kurią atliko Kantar institutas, rezultatai rodo, jog palaikymas partijai „Teisė ir teisingumas“ (valdančiajai suvereniai dvasininkų partijai) sumažėjo iki 30%, o konservatyvios proeuropietiškos, liberalios ir centro-kairės opozicijos partijos gauna kone dvigubai daugiau palaikymo. Šalyje vyrauja revoliucijos atmosfera.

Iki šiol nėra pranešimų apie incidentus. Demonstracijose dalyvauja pikti ir nusivylę, tačiau taikūs žmonės. Neregėti kadrai šalies gatvėse: parduotuvės ir prekybos centrai uždaryti tam, kad jų darbuotojai galėtų dalyvauti protestuose; policininkai, prižiūrėję demonstracijas, šypsojosi ir šnabždėjo pritariančius žodžius; Varšuvoje nedidelės grupės kraštutinių dešiniųjų gatvėse skandavo „Esame prieš gėjus, bet ne prieš moteris“. Represijų grėsmė protestuotojų neatbaido. Griežtą kalbą per televiziją pasakė „Teisės ir teisingumo“ partijos lyderis Jeroslawas Kaczynskis ir pakvietė „tikruosius lenkus ginti bažnyčią nuo šitų nusikaltėlių, kariškai išmokytų sunaikinti Lenkiją“ ir „pasiryžusių Covid-19 infekcijų skaičių pasiekti neregėtas aukštumas ir sunaikinti tėvynę“, – politiko kalba skambėjo kaip smurto Lenkijos gatvėse kurstymas, tačiau J.Kaczynskis nebuvo išgirstas.

Penktadienį bus naujas taikios revoliucijos keliamas išbandymas: didžiulė demonstracija Varšuvoje, prie kurios prisijungs NVO, pilietinė visuomenė bei visi opozicionieriai, išskyrus kraštutinius dešiniuosius. Daugelis darbdavių suteikė laisvą dieną darbuotojams, kad šie galėtų išeiti į gatves neprarasdami atlyginimo. Niekada anksčiau toks stiprus nepasitikėjimo valdžia signalas nebuvo išreikštas, ypač pasinaudojant ekonominę galią.

Demonstracijos yra taikios, tačiau ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis ir toliau grasina griežtomis represijomis. Bet šūkiai gatvėse taip pat skamba vis griežčiau: „Revoliucija yra moteris“, „Lenkija netaps bepročio vizija“, „Man skauda gimdą, kai į jus žiūriu“, „Veidmainiai, fanatikai, Lenkija jums nepriklauso“ ir „Mes nuversime šią vyriausybę“. Kitoje pusėje – fundamentalistai, kovojantys prieš abortus, tokie kaip organizacijos „Ordo Juris“ vadovė Karolina Pawlowska, spaudžia vykdomąją valdžią šalies oficialiajame leidinyje paskelbti nuosprendį, kuris draudžia abortą net esant sunkiems vaisiaus apsigimimams ar neišvengiamos vaisiaus mirties atveju. Nes tik jį paskelbus, nuosprendis taps įstatymu, tačiau vyriausybė dar nepasiruošė jo paskelbti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: