Pexels.com nuotrauka

Lenkijos teisingumo ministras ir generalinis prokuroras Zbigniew Ziobro įsakė anksčiau laiko paleisti už moters užpuolimą LGBTQ eitynėse trejiems metams nuteistą radikaliųjų dešiniųjų aktyvistę, neofašistę Mariką Matuszak.

2020 metais vykusiose LGBTQ eitynėse Poznanės mieste Lenkijoje Marika Matuszak ir trys kiti prieš LGBT bendruomenę nusiteikę asmenys užpuolė eitynių dalyvę, bandydami atimti iš jos vaivorykštės spalvų rankinę. Užpultai merginai buvo sužalotos rankos, patemptas riešas. M. Matuszak buvo pripažinta kalta dėl bandymo apiplėšti, nors nukentėjusioji teigė, kad tai buvo ideologinė ataka prieš LGBTQ idėjas. 2021 metų rugpjūtį M. Matuszak buvo skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Praėjus metams nuo bausmės vykdymo pradžios Lenkijos teisingumo ministras Zbigniew Ziobro įsakė paleisti M. Matuszak anksčiau laiko. Pasako jo, mergina buvo nuteista nepagrįstai, o skirta bausmė – per griežta.

„Marika nepadarė jokio apiplėšimo. Jei galima kalbėti apie apiplėšimą, jo auka tapo pati Marika. Iš jos buvo atimta laisvė, už grotų praleisti metai jos jaunystės,“- spaudos konferencijoje teigė Z. Ziobro.

Tačiau teismas priimdamas sprendimą nustatė, kad užpuolikų veiksmai buvo chuliganiško pobūdžio. Tai reiškė, kad įprasta minimali dvejų metų bausmė už pasikėsinimą apiplėšti buvo padidinta iki trejų metų. Pati nuteistoji nuosprendžio neskundė.

Ziobro, euroskeptikas ir LGBTQ teisių priešininkas, „Twitteryje“ pasidalino Marikos nuotrauka ir tvirtino, kad mergina buvo nuteista už „protestą prieš leftistų ideologiją“ ir teigė, kad teisėjų, skyrusių bausmę merginai, „laukia pasekmės“.

Internete šis Z. Ziobro sprendimas paleisti merginą priimtas nepalankiai. Pabrėžiama, kad Marika Matuszak yra neofašistinės organizacijos „Front Oczyszczenia Narodowego“ („Nacionalinio išvalymo frontas“) narė. Internete plinta nuotraukos, kuriose mergina nešioja neonacių simboliką. Moteris taip pat yra susijusi su kitu radikaliųjų dešiniųjų pažiūrų aktyvistu Michal Ostrzycki, kuris pozavo nuotraukose su Trečiojo Reicho vėliava ir vilkėjo uniformą, primenančią nacistinės Vokietijos slaptosios policijos dėvėtas uniformas. Jis buvo nuteistas kartu su M. Matuszak už dalyvavimą tame pačiame užpuolime.

Sprendimas paleisti merginą sukėlė LGBTQ bendruomenės ir liberalias vertybes palaikančių grupių pasipiktinimą. Baiminamasi, kad ateityje valdantieji imsis dar griežtesnės politikos prieš LGBTQ bendruomenę, taip bandydama pritraukti rinkėjų ateinančiuose rinkimuose. LGBTQ teisių aktyvistas Bart Staszewski rašė, kad toks sprendimas yra neteisingas, nes normalizuoja neapykantą prieš LGBTQ bendruomenę ir rodo, jog Lenkijos valdžia yra linkusi palaikyti neonacius ir žeminti homoseksualus.

„Tai Lenkija, šalis, kurioje vaivorykštės rankinė gali tapti neonacių taikiniu. Tai šalis, kurioje neonaciai sulaukia visiškos dešiniosios vyriausybės paramos,“- socialiniame tinkle „Twitter“ rašė aktyvistas.

Lenkijos dešinieji pastaraisiais metais dažnai buvo apkaltinti neapykantos prieš LGBTQ bendruomenę kurstymu. ILGA-Europe indeksas rodo, kad Lenkija yra paskutinė Europos Sąjungos šalis pagal LGBTQ teises. Pasak indeksą sudariusios organizacijos, šalyje trūksta teisinės apsaugos, nepripažįstama tos pačios lyties asmenų partnerystė, o šalies valdančiųjų veiksmai kursto neapykantą prieš homoseksualų bendruomenę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: