Laurynas Kasčiūnas. ELTA / Dainius Labutis

Lietuva ir JAV gynybos technologijų bendrovė „Northrop Grumman International Trading“ pirmadienį pasirašys memorandumą dėl šaudmenų gamybos Lietuvoje.

Šį susitarimą su bendrovės „Northrop Grumman Corporation“ viceprezidentu Stephenu O’Bryanu Vyriausybėje pasirašys krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Memorandumas numato Lietuvos vidaus gynybos pramonės pajėgumų stiprinimą, daugiausia dėmesio skiriant vidutinio kalibro šaudmenų kūrimui, gamybai ir tiekimui.

Pasak ministro L. Kasčiūno, gamybos liniją planuojama integruoti į Kauno rajone veikiančią Giraitės ginkluotės gamyklą.

„Šios dienos memorandumas nubrėš tokią kryptį ir rėmus, pagal kuriuos pasirašę (memorandumą – ELTA) iškart pradėsim intensyvias konkrečias derybas dėl įvairių detalių ir modalumų, kurių tikslas yra Lietuvoje pradėti lankstaus mechanizmo gamybos liniją – vadinkime taip, gamyklą gamykloje“, – LRT radijui pirmadienį sakė L. Kasčiūnas.

Ministro teigimu, „Northrop Grumman“ investicijos Lietuvoje mažintų šalies priklausomybę nuo tiekimo grandinių, o pagaminti šaudmenys galėtų būti naudojami lietuviškose pėstininkų kovos mašinose (vadinamuosiuose „Vilkuose“) bei tiekiami regioniniams partneriams, Ukrainai.

„Mūsų tikslas būtų toks, kad nuo memorandumo pasirašymo iki metų galo susitarti dėl visų detalių. Susitarus ir pasirašius visas sutartis, jau įpareigojančias, per 18 mėnesių padaryti viską, kad prasidėtų gamyba“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

Lygindamas Vokietijos gynybos pramonės koncerno „Rheinmetall“ planus šalies Radviliškio rajone statyti amunicijos gamyklą, L. Kasčiūnas tikino, kad, nors „Northrop Grumman“ investicijų apimtis yra mažesnė, šis ketinimas rodo amerikiečių pasitikėjimą Lietuvos rinka bei gali tapti „ledlaužiu“ ateities investicijoms į šalies gynybą.

Dar rugpjūtį krašto apsaugos ministras tikino, kad Lietuva „artėja“ prie ketinimų protokolo pasirašymo dėl šaudmenų gamybos linijos šalyje atidarymo su viena JAV bendrovių.

„(Pokalbiai – ELTA) apie gamybos linijos atidarymą yra, artėjame galbūt prie tam tikro ketinimų protokolo pasirašymo. Bet vėlgi, leiskite dabar, kol nesudėti parašai, palaikyti pauzę. Rudenį bus žinių“, – vasaros pabaigoje žurnalistams kalbėjo L. Kasčiūnas.

„Northrop Grumman“ yra pirmaujanti pasaulinė aviacijos ir gynybos technologijų bendrovė. Ji yra technologijų lyderė kuriant, testuojant ir gaminant 30 mm šaudmenų liniją.

ELTA (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: