© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Aktyvistai teigia, kad 30-metės moters mirtis nuo sepsinio šoko gali iš naujo įžiebti įnirtingą šalies kovą dėl reprodukcinių teisių.

Moteris mirė dėl rimtų nėštumo komplikacijų – pirmoji mirtis, siejama su beveik visišku Lenkijoje įvestu abortų draudimu, sukėlė visuomenės pasipiktinimą ir atgaivino įnirtingas diskusijas dėl reprodukcinių teisių katalikiškoje šalyje.

30-metė moteris, žinoma tik vardu — Izabelė, mirė nuo sepsinio šoko 22-ąją nėštumo savaitę Pščinos (Pietų Lenkijos) ligoninėje.

Pasak jos šeimos advokatės Jolantos Budzowskos, dėl naujų abortų apribojimų gydytojai vengė nutraukti nėštumą, kas galėjo išgelbėti moters gyvybę, todėl jos mirtis tapo pirmąja mirtimi, susijusia su beveik visišku abortų draudimu šalyje. Naujas įstatymas, kurio priėmimas sulaukė milžiniškų skandalų pernai, uždraudė nutraukti nėštumą esant vaisiaus apsigimimui, tai iki tol buvo viena iš nedaugelio legalių abortų priežasčių Lenkijoje, ir lėmė didžiąją dalį legalių abortų.

Remiantis šiuo įstatymu, abortai gali būti teisėtai padaryti tik tais atvejais, kai nėštumas įvyko dėl nusikaltimo, pavyzdžiui, išžaginimo ar kraujomaišos, arba jei moters gyvybei gresia pavojus.

Žinia apie mirtį, kuri įvyko rugsėjį, bet buvo paviešinta tik penktadienį, sukėlė pyktį Lenkijoje, paskatino protestus miestuose ir pasipiktinimą socialinėje žiniasklaidoje.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Esame visiškai sugniuždyti“, – sakė Lenkijos reprodukcinių teisių aktyvistė Kinga Jelinska. „Žmonės dėl to piktinasi. To niekada neturėjo atsitikti.”

K. Jelinska, „Abortion Dream Team“ įkūrėja, sakė, kad „visiškai nereikalinga ir išvengiama“ mirtis buvo būtent tai, kam šalies abortų teisių judėjimas stengėsi užkirsti kelią – ir perspėjo, kad tai įvyks dėl pernai spalį paskelbtų griežtų naujų abortų įstatymų.

Tai yra tikros, konkrečios ribojančių abortų įstatymų pasekmės“, – sakė ji.

Čia kalbama apie realų gyvenimą, o ne apie įstatymo niuansus ar teorines situacijas. Būtent taip abortų apribojimai veikia mūsų gyvenimą. Jie veikia mane, mano seserį, mano motiną, mano dukrą, visus.“

Izabelės šeimos advokatė J. Budzowska sakė, kad moteris buvo paguldyta į ligoninę, kai 22-ąją nėštumo savaitę nubėgo vaisiaus vandenys. Gydytojai susilaikė nuo visiško vandenų nusiurbimo iki vaisiaus, kuriam buvo diagnozuotas apsigimimas, mirties, todėl moterį ištiko septinis šokas.

Prokurorai dabar tiria mirtį. Antradienį duotame interviu Lenkijos laikraščiui „Gazeta Prawna“ J. Budzowska sakė, kad nors svarbu nustatyti, ar nebuvo padaryta medicininių klaidų, teisinė aplinka, sukurta praėjusių metų sprendimo dėl abortų, buvo veiksnys, kurio „negalime ignoruoti“. Ji teigė, kad nors abortai yra legalūs tais atvejais, kai gresia pavojus motinos gyvybei, tačiau abortų draudimas vaisiaus apsigimimo atveju verčia moteris ilgiau nešioti vaisių, todėl padidėja rizika jų sveikatai.

Reprodukcinių teisių aktyvistų akyse nekyla abejonių, kad mirtis buvo naujojo įstatymo pasekmė. „Gydytojai laukė, kol vaisiaus širdis nebeplaks, ir tiesiog buvo per vėlu“, – sakė K. Jelinska.

Antradienį Pščinos apskrities ligoninė išreiškė užuojautą moters šeimai ir nurodė, kad medikai padarė viską, ką galėjo, kad išgelbėtų ir ją, ir jos vaisių, laikydamiesi Lenkijos įstatymų.

Vienintelis veiksnys lėmęs medicininius sprendimus , buvo rūpestis paciento ir vaisiaus sveikata ir gyvybe“, – sakoma pareiškime, pažymint, kad nėštumo nutraukimo klausimas yra „kita problema“.

Šiuo metu reikia tik pabrėžti, kad visi medicininiai sprendimai buvo priimti atsižvelgiant į Lenkijoje galiojančias teisines nuostatas ir elgesio standartus.

Lenkijos opozicijos politikai dėl moters mirties taip pat kaltino neseniai įvestus abortų apribojimus, sakydami, kad dėl to gydytojai delsia nutraukti nėštumą, kai vaisius turi apsigimimų, nors ir kyla grėsmė motinos sveikatai.

Kamila Ferenc, Lenkijos moterų ir šeimos planavimo federacijos teisininkė, praėjusių metų lapkritį VICE World News sakė, kad įstatymas jau daro šiurpinantį poveikį, nes gydytojai atsisako daryti abortus dėl teisinių problemų.

Tačiau valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ – nacionalistinė-konservatyvi partija, apkaltinta specialiai sudariusi teismą patvirtinusį įstatymą iš sau palankių teisininkų, teigė, kad įstatymas vis dar leidžia abortą tais atvejais, kai kyla pavojus motinos gyvybei, ir kad naujasis įstatymas neturi nieko bendro su šia mirtimi.

Tai, kad žmonės miršta, yra biologija“, – sakė PiS parlamentaras Marekas Suskis. „Iš tiesų yra medicininių klaidų, yra tiesiog sergančių žmonių ir, deja, kartais moterys vis tiek miršta gimdydamos“.

Teisės ir teisingumo atstovas Radosławas Fogielis sakė, kad vyriausybė neketina keisti abortų įstatymų dėl šios bylos.

Tačiau reprodukcinių teisių aktyvistė K. Jelinska sakė, kad Izabelos mirtis, kuri tik pradėjo rezonuoti Lenkijos visuomenėje, galėjo paskatinti didžiulius protestus, kurie šimtus tūkstančių žmonių paskatino išeiti į gatves po praėjusių metų sprendimo dėl abortų.

Esame įnirše, nes taip niekada neturėjo atsitikti“, – sakė ji. „Moterys dalijasi savo istorijomis ir tikimės, kad tai paskatins socialinius pokyčius.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: