Mama Anti ir jos kūdykis / International Animal Rescue nuotr.

Viena iš pagrindinių orangutangų rūšies nykimo priežasčių – miškų deginimas, norint pasodinti plantacijas, tam kad būtų palaikoma pasaulyje neišsenkanti palmių aliejaus paklausa.

Orangutangai išnyks iš mūsų planetos per ateinančius 10 metų, jei nebus imamasi išsaugoti Indonezijos ir Malaizijos miškų, kur ši gyvūnija gyvena, įspėja gyvūnų išsaugojimo organizacija.

Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) praeitą mėnesį paskelbė, kad Bornėjos orangutangai oficialiai buvo priskirti prie kritiškai baigiančių išnykti gyvūnų, taip prisijungdami prie kitos rūšies, Sumatros orangutangų esančių tame pačiame saraše.

Vos per 25 metus daugiau nei ketvirtadalis Indonezijos miškų (76 milijonai arų), maždaug Vokietijos dydžio teritorija, išnyko.

Viena to pagrindinių priežasčių buvo tai, kad norėta atlaisvinti vietos aliejinių palmių plantacijai. Jų aliejus panaudojamas įvairuose daug kasdien suvartojamų produktų skoniams pagardinti, jis panaudojamas ant čipsų, picų, makaronų ir spurgų bei kitų prekių tokių, kaip dantų pasta, šampūnas ir dezoderantai gamybai.

Kiek anksčiau šiais metais ,,Greenpiece“ apkaltino didžiasias firmas, tokias kaip Pepsico, Johnson & Johnson ir Colgate-Palmolive dėl to, kad jos neužtikrino, jog jų produktuose nebūtų aliejinių palmių ekstratų, užaugintų išnaikintų miškų vietose.

Alan Knight, Tarptautinės Gyvūnų išgelbėjimo (IAR) kompanijos, turinčios centrą Bornėjoje, labdaros organizacijos vadovas perspėjo, kad orangutangai dabar yra ,,ant visiško išnykimo slenksčio“.

,,Jei ir toliau dabartinis atogrąžų miškų naikinimas tęsis, tada aš visiškai neturiu vilties, kad orangutangai išliks gamtoje,“ jis sakė.

Paklaustas, kiek ilgai galbūt jie išgyvens, Ponas Knight sakė: „Turbūt apie dar 10 metų, jei nesustabdysime naikinimo. Sunku nepasiduoti matant, kad mes pralaimime.“

Kartais gaisrai miškuose nutinka natūraliai, tačiau kai kurie gaisrai yra sukeliami tyčia norint atlaisvinti vietą aliejinių palmių plantacijai.

Vienas labdaros pagalbos centras, priimantis alkanus gaisrų išgąsdintus orangutangus, taip pat nukentėjo nuo gaisro. Jame priima tokius gyvūnus, kaip Mama Anti ir jos kūdikį, kurie buvo surasti ant mirties slenkčio praeitais metais ir po suteiktos pagalbos paleisti atgal į laisvę. Tačiau ponas Knight jaudinasi, kad tokios galimybės nebebus ateityje.

,,Kas neleidžia man užmigti naktimis yra tai, kad nežinia ar bebus miškas į kurį galėsime juos paleisti,“ jis sakė.

Praeitą mėnesį, IUCN sakė, kad Bornėjos orangutangų populiacija kas kart krenta ,,kadangi jų gyvenamieji miškai yra paverčiami aliejinių palmių plantacijomis, guma ar popieriaus plantacijomis, o kai kurie jų yra tiesiog nužudomi žmonių.“

Eriko Meijaardas, IUCN pirmininko specialistų grupės narys, praėjusį mėnesį pareiškė: „Kadangi orangutai yra medžiojami ir išstumiami iš savo buveinių, nuostoliai šiai lėtai veisiančiai rūšiai gaunasi milžiniški ir bus labai sunku tai pakeisti.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: