© Renatos Stulgaitytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Prasidėjus vasarai, Kauno gyventojai vis daugiau laiko praleidžia gamtoje. Jau nuo 1926 metų Panemunės šilas tapo viena populiariausių Kauno poilsiaviečių. Po daugelio metų ši vieta vis labiau atsinaujina, todėl žmonių srautas čia vis didėja.

Atnaujinti tilto šviestuvai, kelio danga ir šiuo metu atkuriamas modernus Panemunės paplūdimys – štai kokiais pasikeitimais gali džiaugtis miesto gyventojai. Praėjusį savaitgalį daugelis žmonių suskubo pažiūrėti dar neatsidariusio paplūdimio ir įvertinti jo kokybę. Kirbždant pagundos jausmui nusprendėme ir mes apsilankyti Panemunės šile. Tačiau nusileidus Trijų mergelių tiltu ir pasukus į dešinę mus pasitiko liūdnas vaizdas, perpildyti konteineriai su šalia besimėtančiomis šiukšlėmis. Dviračiais pavažiavus toliau sekė tas pats vaizdas. Šalia krantinės deginosi žmonės, o už jų nugarų netoliese mėtėsi vėjo blaškomos šiukšlės.

Kas už tai atsakingas?

Tai sukėlė didelį susirūpinimą, kodėl tokia graži poilsinė Kauno vieta, tapo betvarkė. Paklausus praeivių nuomonės apie šią problemą, vienas iš jų atsakė: „Akivaizdu, kad Panemunės šilą aplanko vis daugiau žmonių ir kiek dabar yra pastatyta „Kauno švaros“ konteinerių, jų jau nebeužtenka. Manau, reikėtų padidinti jų skaičių arba tiesiog padažninti atliekų išvežimą, ypatingai bent vieną savaitgalio dieną.“ Deja šioje situacijoje pastebimas ir žmonių abejingumas, šiukšles ir toliau metantys į perpildytą konteinerį. Nemaža krūva yra susidariusi ir šalia konteinerių, kurią nešioja vėjas po visą šilo teritoriją. Pastebėjus tokią problemą, būtų daug sumaniau, ekologiškiau šiukšles pasiimti su savimi ir jas išmesti į konteinerį už Panemunės šilo ribų.

Panemunės šilo paplūdimys

Po tokių nemalonių vaizdų tęsėme savo tikslą, apžiūrėti naująjį Panemunės paplūdimį. Nors projektas oficialiai dar nėra baigtas, tačiau jau kai kurie poilsiautojai deginosi ant naujai atvežto smėlio kranto. Paplūdimio teritojoje yra įrengta pirtis, kelios pavėsinės, suoliukai, vaikų žaidimų aikštelė. Abejonė kilo tik dėl pavėsinių paskirties. Jose pastebėjome jaunimą, besimėgaujančius alkoholiniais gėrimais. Taigi klausimas, ar tai nebus tik dar viena vieta skirta triukšmauti ir linksmintis svaigiaisiais gėrimais?  Taip pat čia esančiame, dar kol kas tuščiame pastate, veiks kavinė ir jame įsikurs gelbėtojai. Į ką dar atkreipėme dėmesį, tai į konteinerius, jie čia buvo beveik tušti. Iškilo klausimas, ar tiek ne daug žmonių čia lankėsi savaitgalį, ar konteineriai buvo sutvarkyti atsakingų darbuotojų. Bendrai paplūdimio aplinka atrodė išties moderniai, tvarkingai ir gražiai. Taip pat čia dar nebaigta įrenginėti  tinklinio aikštelės. Taigi čia užsukusiems poilsiautojams, bus galimybė ir ne tik pasportuoti ant seniau įrengtų lauko treniruoklių, bet ir pažaisti tinklinį, krepšinį.

© Renatos Stulgaitytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Pasirūpinus atsakingesniu Panemunės šilo aplinkos tvarkymu, būtų galima drąsiai teigti, kad šią vasarą, tai bus viena iš geriausių Kauno vietų. Reikėtų nebūti pasyviems ir patiems stengtis prisidėti, norint mėgautis švaria šilo aplinka. Būkime atsakingi už savo šiukšles!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: