Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vatikane antradienį prasideda istorinė konklava pirmojo per 700 metų atsistatydinusio popiežiaus įpėdiniui išrinkti, o pasaulis sulaikęs kvapą laukia, koks bus šių slaptų rinkimų, prieš kuriuos joks aiškus favoritas nebuvo minimas, rezultatas.

115 kardinolų elektorių, kurie rinks būsimąjį pasaulio 1,2 mlrd. katalikų vadovą, persikrausto į rezidenciją už Vatikano sienų, kur miegos ir valgys visos konklavos metu. Konklava, kaip tikimasi, truks ne ilgiau nei kelias dienas.

Kardinolai bus visiškai atskirti – jiems bus draudžiama bendrauti su išoriniu pasauliu, jie pagal šimtmečių senumo tradiciją turės prisiekti, jog neatskleis jokių detalių apie savo svarstymus. Už priesaikos sulaužymą gresia ekskomunika.

Galiausiai iš savo būrio jie dviejų trečdalių balsų dauguma ir elektoriams sutarus dėl rezultato išrinks 266-ąjį popiežių.

Prieš prasidedant konklavai antradienį bus aukojamos specialios mišios Šv.Petro bazilikoje, kurios prasidės 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku ir kurių intencija bus “Pro Eligendo Romano Pontifice” (Už Romos pontifiko išrinkimą).

Vėliau, 16 val. 30 min. vietos (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kardinolai giedodami, kreipdamiesi į Šventąją Dvasią su prašymu įkvėpti teisingą pasirinkimą, sueis į Siksto koplyčią.

Vėliau antradienį kardinolai turi surengti pirmąjį balsavimą, tačiau Vatikanas jau paskelbė, jog tikisi, kad po šio balsavimo deginant balsalapius specialioje krosnyje pro kaminą rūks juodi dūmai, reiškiantys, kad popiežius dar neišrinktas.

Kitas dienas balsalapiai turi būti deginami maždaug 12 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku po dviejų rytinių balsavimo ratų ir maždaug 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku po dviejų popietinių balsavimo ratų. Kai tik popiežius bus išrinktas, iš kamino pradės kilti balti dūmai.

Tarp galimų kandidatų iškilo trys aiškūs favoritai – Italijos kardinolas, Milano arkivyskupas Angelo Scola (Andželas Skola), brazilas Odilo Schereris (Odilu Šereris) ir kanadietis Marcas Ouellet (Markas Velė). Visi jie yra konservatoriai, savo pažiūromis artimi pontifikui emeritui Benediktui XVI.

Tačiau gandų malūnas Vatikane pastarosiomis dienomis išsuko ir nemažai kitų vardų, tarp jų – Austrijos, Vengrijos, Meksikos, Filipinų, Pietų Afrikos Respublikos ir JAV kardinolų, tarp kurių yra įkvepiančių ganytojų ir oratorių.

Galimybių yra labai daug, bet daugelį kardinolų po aštuonerius metus trukusio Benedikto XVI popiežiavimo vienija keli svarbūs tikslai – intrigų pilno Vatikano biurokratijos reformavimas, atsvara Vakaruose didėjančiam sekuliarizmui ir naujo įkvėpimo katalikams paieškos.

Skandalas dėl dešimtmečius trukusio vaikų lytinio išnaudojimo, kurį vykdė kunigai pedofilai, ir dėl aukšto rango prelatų pastangų dangstyti tuos nusikaltimus metė ant Bažnyčios didelį šešėlį, kuris bus skubiai spręstinas klausimas naujajam popiežiui, kad ir kas juo būtų išrinktas.

Bažnyčioje taip pat girdėjosi raginimai permąstyti kai kurias esmines nuostatas, tokias kaip kunigų celibatas, absoliutus dirbtinės kontracepcijos draudimas ir draudimas šventinti į kunigus moteris.

Konklavų rengimo tradicija siekia 13-ąjį amžių, kai supykę tikintieji užrakino ilgai sprendimo nepriėmusius kardinolus popiežiaus rūmuose Viterbo netoli Romos.

Ta konklava vis tiek truko beveik trejus metus, bet vėliau taisyklės buvo perrašytos ir ilgiausia pastarojo šimtmečio konklava – įvykusi 1922 metais – truko tik penkias dienas. Benediktui XVI išrinkti prireikė vos dviejų dienų.

Benediktas XVI vasario 11 dieną pribloškė pasaulį pareiškimu, kad nebeturi jėgų vadovauti sparčiai besikeičiančiame šiuolaikiniame pasaulyje, kai Katalikų Bažnyčią krečia jai gyvybiškai svarbūs klausimai.

Per virtinę emocingų atsisveikinimų 85 metų Benediktas XVI sakė, kad gyvens “pasislėpęs nuo pasaulio” ir kad jis paskutinėje gyvenimo kelionėje nori būti tik “paprastas piligrimas”.

Vatikano ekspertai yra sakę, kad tas vokiečių tautybės popiežiaus sprendimas, dėl kurio jis tapo tik antru savo noru atsistatydinusiu pontifiku per Bažnyčios 2 tūkst. metų istoriją, gali reikšti, kad ir būsimi popiežiai atsistatydins, kai juos ims apleisti jėgos.

Per paskutines prieš konklavą sekmadienio mišias bažnyčiose visoje Romoje kardinolai meldė dieviškojo vadovavimo.

M.Ouellet parapijiečiams sakė, kad tai “unikalus Bažnyčios istorijos metas”, ir pridūrė: “Visas pasaulis laukia”.

“Meldžiamės, kad Šventoji Dvasia parodytų kardinolams tą, kurį Dievas jau išsirinko”, – sakė jis.

JAV kardinolas Seanas O’Malley (Šonas O’Malis) savo homilijoje sakė: “Melskimės, kad Šventoji Dvasia įgalintų Bažnyčią išsirinkti naują popiežių, kuris sustiprins mūsų tikėjimą ir padarys Gerojo Ganytojo meilę labiau matomą”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: