(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino tikslinio finansavimo menų studijoms tvarką. Ši tvarka numato, kad valstybei svarbias menų studijų programas vykdančios aukštosios mokyklos galės gauti garantuotą finansavimą 2010 m. studentų priėmimui.

Pagal tikslinio finansavimo tvarką, iki 20 proc. priėmimui į menų studijas skirtų lėšų bus paskirstyta kaip studijų „grantai“ valstybiniams universitetams ir kolegijoms, pagrindusiems savo vykdomų studijų išskirtinumą ir atsižvelgiant į valstybės poreikį turėti tam tikrą skaičių konkrečios specialybės menininkų.

„Tikslinį finansavimą menų studijoms nutarta skirti padarius praeitų metų priėmimo analizę ir tobulinant priėmimo į menų studijas tvarką, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. – Šios srities studijos iš kitų išsiskiria savo specifika. Tobulindami priėmimo tvarką norime užtikrinti, kad valstybės finansavimą gautų aukštosios mokyklos, vykdančios valstybei reikalingas išskirtines menų studijas ir priimančios ypatingų gebėjimų jaunimą. Siekiame, kad stojant į menų studijas būtų įvertinti išskirtiniai talentai.“

„Neabejotina, kad tikslinio finansavimo atveju turi būti išreikštas abipusis įsipareigojimas: numatyta įdarbinimo galimybė ir studento pasirengimas ją priimti“, – pabrėžia švietimo ir mokslo viceministrė.

Sprendžiant, kam skirti tikslinį valstybės finansavimą, bus atsižvelgiama į aukštosios mokyklos vykdomą meno veiklą, poreikį išsaugoti retas ir nepopuliarias valstybei reikalingas studijų programas, galimybių sudarymą pripažintiems menininkams atsirinkti stojančiuosius pagal jiems reikšmingus kriterijus. Skiriant tikslinį finansavimą įtakos taip pat turės aukštosios mokyklos specifika rengiant tam tikros krypties menininkus, regioniškumas ir konkrečių specialybių meno atlikėjų poreikis valstybės mastu.

Menų studijų programas vykdantys valstybiniai universitetai ir kolegijos iki balandžio 9 d. galėjo teikti paraiškas tiksliniam finansavimui gauti. Atsiųstas paraiškas svarstys bendra Švietimo ir mokslo ministerijos bei Kultūros ministerijos komisija. Numatoma, kad šiais metais iš viso valstybė finansuos 860 menų studijų pirmakursių, iš jų – iki 170 vietų bus paskirstyta tikslinio finansavimo keliu.

Aušra Veličkaitė
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: