© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Išgirdus dažnas žmonių skleidžiamas erezijas, neva žaliavalgystė atsirado dėl mados, egocentriško noro išsiskirti arba, kad tai yra labai ekstremali mitybos šaka, ima juokas. Kodėl rūpinimasis sveikata (o žaliavalgiai tikrai į ją nežiūri atmestinai) ir vien tik šviežio, maksimalų vitaminų bagažą išlaikiusio maisto vartojimas yra laikomas ekstremaliu?

Sutikit, kad su modifikuotais pašarais užaugusi, riebalais pritvinkusi vištytė, apdorota aukštoje temperatūroje nėra vertingesnė už didelę lėkštę salotų, arba kad po gausaus termiškai apdoroto maisto jaučiamas nuovargis nėra teigiamas sotumo jausmas. Žaliavalgiški patiekalai yra išskirtiniai, nes jais galima mėgautis dideliais kiekiais ir pasisotinus vietoj sunkumo, džiaugtis tik didėjančiais energijos resursais ir gera nuotaika.

Visu tuo įsitikinau saulėtą antradienio popietę apsilankiusi jaukiame žalio maisto restorane „Raw Inn“, įsikūrusiame Kauno senamiestyje. Moderniu dizainu pasižyminti ir gaivia atmosfera  pulsuojanti vieta jau buvo pritraukusi keletą jauno amžiaus lankytojų.  Interjere taikliai įpintos frazės, tokios kaip „think outside the box“, „viskas mūsų rankose, todėl nenuleisk jų“, „if you waiting for a sign this is it“ leidžia suprasti, kad ši vieta orientuota ne tik į pelną, bet ir į žmonių tobulėjimo skatinimą. Prisėdus prie staliuko, ramiai nuteikė ir maloni, tyliai skambanti muzika.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Tik išvydusi meniu supratau, kad jis bus neįprastas. Ant viršelio paryškintomis raidėmis mane pasitiko išmintingi žodžiai : „atminkite kiekvieną sykį valgydami, Jūs arba gerinate terpę ligoms vystytis arba atsikratote jų.“  Atvertus kitą puslapį susidūriau su egzotiškais patiekalų pavadinimais : mėtinė migdolų pieno sriuba, RawSushi, RawBurgeris, glotnučiai su migdolų pienu, anakardžių kefyras… Tai tik dalis iš gausaus patiekalų pasirinkimo, kurių kainos svyruoja nuo 5lt iki 17lt. Pagalvojus, kad be šaltibarščių nemokėčiau pagaminti nė vieno įmantresnio žaliavalgiško patiekalo, giriu už fantaziją.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Pirmasis patiekalas, kurį išsirinkau iš dienos pietų meniu, buvo saulėgrąžų daigų sriuba. Praėjus kelioms minutėms po užsakymo ji jau buvo patiekta ant stalo. Ją atnešė besišypsanti ir maloni padavėja Gintarė. Ypatingai švelnus sriubos skonis ir tekstūra itin maloniai nuteikė gomurį, todėl su nekantrumu ėmiau laukti antrojo patiekalo.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Padavėja perspėjo, kad šis patiekalas labai sotus. Ir išties, nors ne itin didelė, alternatyvi daržovių lazanijos porcija paliko neišdildomą  įspūdį, o akivaizdu, kad ir serviruojant neapsieita be meninių gabumų. Nors nei išvaizdos nei skonio prasme ši lazanija nė kiek nepanaši į tradicinį variantą, pasinerti į įmantraus žemės riešutų užtepo, cukinijų, pomidorų ir sūrio skonio padažo jūrą buvo įsimintina patirtis. Jokių beverčių riebalų ir tuščių kalorijų.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Neeilinę kelionę po žaliavalgystės labirintus užbaigiau svaiginančio skonio mėlynių torto gabalėliu. Saldumo ir purios konsistencijos sąjunga maloniai tirpo burnoje. Niekada netikėjau, kad nenaudojant cukraus, miltų ir viryklės galima išgauti tokį dievišką skonį. Trumpai tariant, gera valgyti desertą, kuris ne tik šimtu procentų gali patenkinti saldumynų fanatiko lūkesčius, bet ir yra naudingas sveikatai.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Galiausiai prieš paliekant šį unikalaus maisto kampelį teko garbė sutikti ir jaunatvišką restorano įkūrėją Moniką Dubauskaitę, kuri taip pat yra ir dviejų žavių berniukų mama. Ji papasakojo, kad ši vieta traukia ne tik kauniečius, bet ją dažnai aplanko ir turistai iš užsienio šalių, o net apie 70 procentų klientų yra nuolatiniai. Pati restorano idėja Monikai kilo spontaniškai, o verslas yra daugiau idėjinis, skirtas šviesti žmones bei pratinti sveikai ir teisingai maitintis. Ir išties, Raw Inn kavinėje galima ne tik skaniai pavalgyti. Čia vyksta ir įvairūs seminarai, galima užsirašyti į žalio maisto gaminimo kursus, kuriuose suteikiama galimybė  susipažinti su žaliavalgiškų patiekalų ruošimo subtilybėmis.

Restorane gaminama pasitelkiant tik aukštos kokybės,  visų tipų/rūšių vaisius ir daržoves, taip pat uogas, riešutus, sėklas, grūdus, daigus, ankštinius augalus, šaknis, žoleles, prieskonius, jūros dumblius. Maisto paruošimui išradingai pasitelkiamas džiovinimas, plakimas, mirkymas, daiginimas, fermentavimas ir šaldymas. Galutinis rezultatas – puikus skonio ir maistingumo derinys kiekviename patiekale.

 

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Maistas: 5 Skanu, sotu, sveika, išradingai patiekta.

Aplinka: 5 Erdvu, šviesu, estetiška.

Aptarnavimas: 4 Pakankamai greitas aptarnavimas, patiekalai pristatomi netrukus po užsakymo. Padavėja paslaugi ir suteikianti visą norimą informaciją.

Verta apsilankyti:  5 Šauni vieta visiems norintiems sveikai ir kokybiškai pavalgyti už prieinamą kainą, bei šiltoje atmosferoje jaukiai praleisti laiką su draugais ar šeimos nariais.

Galutinis įvertinimas:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: