Ričardas Bransonas / VIRGIN GALACTIC nuotr.

Kosminių skrydžių bendrovė Virgin Galactic pranešė, jog liepos 11-ąją jų erdvėlaiviu bus bandomas dar vienas skrydis. Jam vadovaus garsus britų milijardierius ir daugelio kompanijų įkūrėjas Seras Ričardas Bransonas, kuris siekia nurungti vieną iš turtingiausių žmonių pasaulyje Džefą Bezosą.

Kosminio turizmo vystymas

Tai bus ketvirtasis kosminis skrydis, kurį vykdys Sero Ričardo Bransono įkurta Virgin Galactic įmonė ir pirmasis kartas, kuomet skrydyje dalyvaus keturių narių įgula. Paskutinįjį kartą skrydis buvo įvykdytas tik dviejų pilotų gegužės 20-ąją. Skrydžiai organizuojami siekiant ištyrinėti ir patikrinti saugumą bei visas galimas patirtis, kurias pajustų keleiviai ateityje. Nors liepos 11-oji, sekmadienis yra galutinai nutarta data, ji taip pat vadinama ir ,,skrydžio langu“.

Įgulos nariai intensyviai ruošis pakilimui būtent tą dieną, tačiau kosminis skrydis gali būti atidėtas esant nepalankioms oro sąlygoms arba techniniams trukdžiams. Kartu su Bransonu bus ir vyriausioji astronautė, instruktorė Beth Roses, svarbiųjų operacijų ekspertas, inžinierius Collin Bennet bei Vyriausybės reikalų viceprezidentė Siricha Bandla. Kosminį erdvėlaivį bendrovė Virgin Galactic kūrė ir tobulino Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ši transporto priemonė gali iškilti į 90 km. aukštį, ko pakanka norint savomis akimis regėti žemės gaublį bei pajusti savo kūno lengvumą ir gravitacijos nebuvimą. Seras Ričardas Bransonas teigia, jog per pastaruosius šešiolika metų vyko intensyvūs inžineriniai planavimai, bandymai bei tyrinėjimai. Visa tai tam, jog būtų ištobulinta komercinė kosminių skrydžių industrija, atverianti naujas galimybes žmonijai.

Bransonas teigia besidžiaugiantis, jog jaučia garbę patvirtindamas būsimąjį astronautų skrydį ir pabrėžia bendrovių tinklo Virgin įsipareigojimą klientams suteikti unikalias patirtis. Pranešama, jog patį pirmąjį kartą skrydis bus tiesiogiai transliuojamas Facebook, Youtube bei Twitter kanaluose. Taip pat birželio 25-ąją buvo paskelbta apie Federalinės Aviacijos Administracijos išduotą leidimą ateityje vykdyti apmokamus kosminius skrydžius kartu su keleiviais. Virgin Galactic 2022 m. planuoja pradėti kosminių kelionių vykdymą kartu su klientais. Rašoma, jog 600 žmonių jau pateikė užstatus ir rezervavo vietas išsvajotoms kelionėms. Anot britų šaltinių, pilna bilieto kaina yra apie 250,000 dolerių (180,000 svarų).

Džefas Bezosas leisis į kosmines erdves liepos 20-ąją savo įkurtos bendrovės Blue Origins vykdomu planu. Raketų konstrukcijos yra vienas iš amerikiečių milijardieriaus, internetinės prekybos tinklo Amazon įkūrėjo hobių. Ričardas Bransonas akimirksniu sureagavo į Džefo paskelbtą naujieną ir pakeitė savus planus, perkėlė savojo skrydžio datą. Įdomu tai, jog Džefas Bezosas į pagalbą kelionėje pasitelkė savo brolio Marko gebėjimus, į kelionę pasikvietė ir paslaptingąjį, kuris aukcione sumokėjo 28 milijonus JAV dolerių už vietą erdvėlaivyje.

Šalia sėdės ir legendinė aviatorė, orlaivių ekspertė Wally Funk, kuriai yra 82 m. Wally Funk 1960 m. reguliariai treniravosi ir išmėgino astronauto darbo ypatybės ir ji bus vyriausia visų laikų erdvėlaivio įgulos narė, kuomet į 100 km. aukštį pakils kartu su Džefu Bezosu. Amazon įkūrėjas planuoja kosminį skrydį, nes turi intenciją paminėti legendinio Apollo 11 erdvėlaivio nusileidimą mėnulyje, kuris įvyko prieš 52 metus. Džefas Bezosas neseniai savo Instagram paskyroje sekėjams paviešino įrašą, kuriame atskleidžia, jog apie kosmines keliones svajoja nuo penkerių metų. Jis išreiškė, kad jei Žemės rutulys matomas iš kosmoso, tai pakeičia tave ir tavo santykį su mūsų planeta bei pačiu žmogiškumu. ,,Žemė yra viena. Tai nuotykis“, – teigia Džefas Bezosas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: