„Antonas Krasovskis asmeninio archyvo nuotr.“

Rusijos valstybinio transliuotojo RT laidų vedėjas buvo nušalintas nuo pareigų po to, kai eteryje ragino „paskandinti arba sudeginti“ ukrainiečių vaikus, kurie sovietinę Rusiją laikė okupante.

Antono Krasovskio pasisakymai, ketvirtadienį transliuojamoje RT laidoje, savaitgalį sukėlė visuotinį pasipiktinimą. Ukrainos Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba apkaltino Kremliaus kontroliuojamą kanalą „agresyviu genocido kurstymu“ ir pasisakė už visuotinį RT uždraudimą.

Krasovskis, už karą pasisakantis laidų vedėjas, kuriam taikomos ES sankcijos, sakė, kad ukrainiečių vaikus už tai, kad jie vadina rusus okupantais, reikėtų „įmesti tiesiai į sraunią upę“ arba „sudeginti ant laužo“.

Jo komentarai buvo atsakas į jo svečio, rusų mokslinės fantastikos autoriaus Sergejaus Lukjanenkos pasakojimą apie jo susidūrimą su antirusiškai nusiteikusiais vaikais, kai jis devintajame dešimtmetyje lankėsi Ukrainoje.

Nuo tada įrašas su Krasovskio pasisakymais buvo ištrintas iš RT socialinės žiniasklaidos paskyrų.

Vėliau A. Krasovskis atsiprašė ir pirmadienį anksti ryte pareiškė, kad „tiesioginiame eteryje persistengė“

RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonjan atsiribojo nuo bjaurių Krasovskio komentarų ir sakė: „šiuo metu nutraukiu mūsų bendradarbiavimą“.

Simonyan Telegram susirašinėjimo programėlėje rašė: „galbūt Antonas paaiškins, kokia laikina beprotybė paskatino parašyti tokį prieštaringai vertinamą pareiškimą“.

Vėliau A. Krasovskis atsiprašė ir pirmadienį anksti ryte pareiškė kad „tiesioginiame eteryje persistengė“.

„Atsiprašau visų, kurie išsigando, atsiprašau Margaritos, atsiprašau tų, kurie manė, kad tie komentarai yra laukiniai ir nesuvokiami“, – rašė jis Rusijos socialiniame tinkle VKontakte.

Retai pasitaikantis Simonyano elgesys, kuomet jis nubaudžia eterio dalyvį už pasisakymus apie Ukrainą, prieštarauja Rusijos valstybinėje televizijoje nuolat skleidžiamai antiukrainietiškai retorikai.

Kremliaus kontroliuojami televizijos kanalai, įskaitant RT, aktyviai remia Rusijos invaziją į Ukrainą ir vis neigia Kremliaus karo nusikaltimus.

Vyriausioji Rusijos tyrimų institucija – Tyrimų komitetas – pirmadienį pranešė, kad jos pirmininkas Aleksandras Bastrykinas, gavęs vieno interneto vartotojo skundą, nurodė parengti ataskaitą dėl J. Krasovskio pareiškimų.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pasmerkė tai, ką pavadino „tikslinga informacine ataka“ prieš A. Krasovskį, ir pavadino RT laidų vedėją „fantastiškai talentingu“ bei „akivaizdžios ir teisingos“ informacijos autoriumi.

„Panašu, kad jį atleistų iš Gestapo už žiaurumą.” – pakomentavo situaciją rašytojas, satyrikas Viktoras Šenderovičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: