Pexels.com archyvo nuotr.

Laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų okupacinė valdžia tęsia ukrainiečių vaikų deportaciją į Rusijos teritoriją.

„Užfiksuota naujų atvejų, kai vaikai iš laikinai okupuotų teritorijų išvežami į Rusijos Federacijos teritorijoje esančias sanatorijas ir poilsio centrus, prisidengiant „poilsio ir rekreacijos“ dingstimi“, – praneša Nacionalinis pasipriešinimo centras.

Konkrečiai centro šaltiniai praneša apie ukrainiečių vaikų buvimą Rusijos Kabardos-Balkarijos Respublikoje ir Novosibirsko srityje.

Nacionalinio pasipriešinimo centras pažymi, kad vaikų grobimas yra viena iš rusų vykdomo genocido prieš ukrainiečių tautą sudedamųjų dalių.

Kaip pranešama, rusų okupantai laikinai užgrobtose Luhansko srities teritorijose turi užduotį iki spalio 1 dienos išduoti pasus visiems paaugliams nuo 14 iki 18 metų.

JAV sankcijos „Artekui“

JAV įvedė sankcijas 13 asmenų ir organizacijų, kurie, kaip įtariama, yra susiję su priverstiniu vaikų deportavimu iš Ukrainos, penktadienį pranešė „Sky News“.

Taip pat įvesti vizų apribojimai trims Rusijos įkurtoms valdžios institucijoms dėl jų įtariamo dalyvavimo žmogaus teisių pažeidimuose Ukrainos nepilnamečių atžvilgiu, pranešė Valstybės departamentas.

Kyjivo skaičiavimais, nuo praėjusių metų vasario mėnesio Rusijos valdžia deportavo arba prievarta iš namų išvežė daugiau kaip 19 500 vaikų.

Tarp organizacijų, kurioms įvestos sankcijos, yra ir „Artekas“, kurią Valstybės departamentas apibūdino kaip Rusijos vyriausybei priklausančią „vasaros stovyklą, įsikūrusią Rusijos okupuotame Kryme“.

Vašingtonas teigė, kad „Artekas“ priima ukrainiečių vaikus, kurie vėliau įtraukiami į „patriotinio perauklėjimo programas“ ir negali grįžti į savo šeimas. Sankcijos įvestos ir šios organizacijos vadovui.

Sankcijų sąraše – ir Belgorodo srities gubernatoriaus patarėjas, Kalugos bei Rostovo sričių vaikų teisių komisarai, taip pat Čečėnijos Respublikos vyriausybės pirmininkas.

Valstybės departamento teigimu, Rusija išveža vaikus iš Ukrainos įvairiais būdais. Tarp jų – vaikų paėmimas iš valstybinių institucijų, jaunuolių deportavimas per „filtravimo“ operacijas, kurių metu Ukrainos civiliai gyventojai vertinami dėl jų numanomos grėsmės Rusijos okupacijai, ir išvežimas į „poilsio stovyklas“ Kryme ir Rusijoje.

Rusija pripažįsta, kad iš Ukrainos išvežė tūkstančius vaikų, tvirtindama, kad taip siekia apsaugoti našlaičius ir karo zonose paliktus vaikus.

Živilė Aleškaitienė (UKRINFORM)

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: