Wikimedia Commons nuotr.

Martas Latte, Estijos konsulato Sankt Peterburge konsulas, buvo pasklebtas nepageidaujamu asmeniu ir privalo per 48 valandas palikti Rusijos teritoriją.

Rusijai pareiškus kaltinimus dėl žvalgybos duomenų rinkimo Estijos generalinio konsulato Sankt Peterburge konsului Martui Latte liepos 7 dieną į Sankt Peterburgą buvo iškviesta Estijos ambasados Rusijoje laikinoji reikalų patikėtinė Ulla Uibo.

Šį antradienį Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) paskelbė, kad sulaikė Martą Latte bandantį gauti slaptos informacijos iš vieno Rusijos piliečio. FSB pusantros valandos laikė „Latte“ ir apkaltino jį „jautrių medžiagų grobstymu“. Atsakydama į Rusijos sprendimą Estijos užsienio reikalų ministerija išsiunčia Rusijos diplomatą.

„Tarptautinių santykių praktikoje įprasta į diplomato išsiuntimą simetriškai atsakyti. Be to, paprastai diplomatų išsiuntimo detalės neviešinamos“, – pranešė Estijos visuomeniniam transliuotojui ERR Užsienio reikalų ministerijos atstovė Aari Lemmik.

Taip pat kalbėdama apie susiklosčiusią situaciją A.Lemmik teigė, kad- „Estijos diplomatas dirbo savo įprastą darbą, remdamasis teisės aktais, reglamentuojančiais diplomatinę veiklą“.

„Minėtas Estijos konsulato darbuotojas paskelbtas persona non grata, jis turi palikti Rusijos Federacijos teritoriją per 48 valandas “, – nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova

Estijos užsienio reikalų ministerija komentuodama susiklosčiusią situaciją pabrėžia, kad toks sulaikymas buvo „neteisėtas ir provokuojantis“, todėl M.Latte mesti kaltinimai yra nepagrįsti.

Atsakydama į tai Rusijos URM atstovė teigė: „Pabrėžėme, kad oficialią Talino poziciją laikome itin ciniška, nes yra nepaneigiamų įrodymų, liudijančių neteisėtą veiklą šio Estijos „diplomato“, kuris, kaip žinote, buvo sulaikytas jam gaunant iš Rusijos piliečio slapto pobūdžio medžiagos“.

„Tai dar vienas pavyzdys, kad Rusija nėra suinteresuotas konstruktyviais santykiais su savo kaimynais ir Europos Sąjunga“,- teigė A.Lemmik.

Nuo metų pradžios įtampa tarp Rusijos ir Vakarų šalių nuolat auga vykdant daugybę diplomatinių išsiuntimų ir abipusių šnipinėjimo pretenzijų. Pavyzdžiui, šių metų balandį Maskva liepė Ukrainos konsului Sankt Peterburge palikti Rusiją, kai federalinė saugumo tarnyba (FSB) pranešė sučiupusi jį mėginant perimti slaptą informaciją iš Rusijos piliečio. Taip pat Maskva tą patį mėnesį išsiuntė keturis diplomatus iš Baltijos valstybių, taip atsakydama į Rusijos diplomatų išsiuntimo bangą Vidurio ir Rytų Europoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: