Sviatlana Cichanouskaja / ELTA Dainiaus Labučio nuotr.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja neigiamai vertina Lietuvos ketinimus uždaryti dar du pasienio kontrolės punktus (PKP) su Baltarusija.

„Pasienio kontrolės punktų uždarymas labiausiai paveiks baltarusius, kurių dauguma prieštarauja Lukašenkos režimui ir palaiko Ukrainą. Nereikia statyti geležinės uždangos. Nuo baltarusių izoliacijos geriau bus tik Putinui ir Lukašenkai“, – teigiama Eltai perduotame S. Cichanouskajos komentare.

„Punktų uždarymas yra simptomų, ne pačios problemos gydymas. (…) Izoliuotas turi būti Lukašenkos režimas, ne baltarusiai. Būtina kontroliuoti krovinius ir sankcionuotas prekes. Tačiau gyventojų judėjimas turi būti užtikrintas“, – nurodo S. Cichanouskaja.

Antradienį posėdžiavusi Nacionalinio saugumo komisija (NSK) pasiūlė Vyriausybei nuo šių metų kovo 1-osios stabdyti pėsčiųjų, dviratininkų, kito transporto ir prekių judėjimą Lavoriškių ir Raigardo PKP. Taip pat nuo pavasario siūloma drausti pėsčiųjų ir dviratininkų judėjimą ir kituose Lietuvos-Baltarusijos pasienio punktuose.

Komisija nutarė taip pat paraginti Užsienio reikalų ministeriją kontaktuoti su Lietuvoje gyvenančiais Baltarusijos opozicijos atstovais, raginant juos vengti kelionių į Baltarusiją. Be to, siūloma palaipsniui mažinti išduodamų leidimų skaičių reguliarų keleivių vežimą autobusais vykdantiems Baltarusijos ir Lietuvos vežėjams.

ELTA primena, kad nuo praėjusių metų rugpjūčio vidurio buvo laikinai uždaryti du – Šumsko ir Tverečiaus – PKP su Baltarusija.

Šiuo metu Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – keturi.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė vasaros pabaigoje yra užsiminusi apie svarstymus dėl Lavoriškių ir Raigardo PKP uždarymo, tačiau jie, anot politikės, tuo metu nebuvo formalūs.

Viktorija Smirnovaitė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: