Siaubo filmo „Suspiria“ kadras

Siaubo filmai dažnai siekia šokiruoti, pasitelkdami psichologinius aspektus bei mąstymą paveikiančius „žaidimus“. Siaubo filmų industrija pasižymi tuo, kad šio žanro filmuose naudojami tam tikri specifiniai būdai sužadinantys žmogaus emocijas, tokias kaip baimė, išgąstis ir nerimas. Kad ir kaip bebūtų keista tai pelno teigiamas žmonių reakcijas, nors kino seanso metu patiriamos emocijos ir yra priešingos pozityvioms. Norėdami sukurti filmą, kuris padarys įspūdį ir pelnys žiūrovų simpatijas, kino kūrėjai apeliuoja į stipriausias žmogiškąsias emocijas, pasitelkdami ne tik šiurpius garsus ar šokiruojantį vaizdą.

Daugelį seniau sukurtų siaubo filmų galima pavadinti ganėtinai paviršutiniškais, nes šie dažniau naudojo vaizdinį įrankį (siekė žiūrovą sukrėsti vaizdais, o ne pojūčiais), tačiau dabar, vis dažniau, siaubo filmų kūrėjai stengiasi taikyti į garsinius bei emocinius žmogaus pojūčius sukurdami mistikos ir siaubo mišinį.

Filmas „Suspiria“ pasakoja istoriją apie amerikietę merginą Sara Banon (vaidina Dakota Johnson), kuri nori mokytis šokio meno ir įstoja į šokių akademiją Berlyne. Tobulindama savo šokio meno įgūdžius Sara susižavi šokio vadove Madam Blanš (vaidina Tilda Swinton), tačiau netikėtai akademijoje ima dėtis keisti mistiški dalykai: pasakojamos paslaptingos istorijos apie vadoves bei dingusias merginas, kai kurios merginos iš tikrųjų paslaptingai dingsta. Šis filmas pasakoja istoriją apie raganas ir jas gaubiančia tamsą. Iš tikrųjų pačio filmo idėja yra paimta iš Thomas De Quincey sukurtos esė „Suspiria de Profundis“ (1885 m.), pagal kurią režisierius Dario Argento sukūrė pirmą šio filmo versiją 1970 metais. Tai buvo labiausiai pasisekęs jo filmas, pelnęs nemažai apdovanojimų ir liaupsių. Pirmoji versija pasižymėjo vizualiniu ir stilistiniu skoniu, ryškiomis spalvomis, tad po keturiasdešimties metų režisierius Luca Guadagnino nusprendė sukurti savo „Suspiria“ versiją ir atgaivinti istoriją.

Suspiria-2018 horror-Movie

Antros versijos „Suspiria“ filmo metu lydi grakšti ir lyriška įvykių eiga, tačiau viską tarsi užgožia sunki filmo atmosfera. Ji mistiška ir dažnai nesuprantama, naudojamos tam tikros detalės, kurios priverčia mąstyti apie jų reikšmę. Režisierius puikiai sužaidė su filmo ritmu, keisdamas kadrus, bei „sudvigubindamas“ ir sujungdamas scenas, kurios siejosi tarpusavyje (pavyzdžiui merginos šokis ir kankinimas tuo pat metu). Viso filmo metu jaučiama, jog kažkas dar nepasakyta, kažkas slepiama ir kažkas vyksta mistiško, todėl tai prikausto žvilgsnį žiūrėti filmą iki galo.

siaubo filmai suspiria

Filmo spalvos niūros, pasirinktas tamsus koloritas. Puikiai pasirinkti ir garso atspindžiai, filme galime girdėti šokėjos alsavimą ir net kūno skleidžiamus garsus šokio metu, o tai sukuria nejaukią ir gan baisią atmosferą filmo žiūrėjimo metu. Ne paslaptis, jog filmo dėmesį atkreipia ir filme pagrindinį vaidmenį atliekančios garsios aktorės – Dakota Johnson išgarsėjusi filme „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ bei išskirtinės išvaizdos Oskaro laureatė Tilda Swinton, kuri filme atliko net tris vaidmenis. Juostoje vienas jos vaidinamų personažų vyras, tad grimo kėdėje aktorė turėjo praleisti ilgas valandas.

suspiria siaubo filmas horror

Antrosios „Suspiria“ versijos režisierius Luca Guadagnino sukūrė Oskaru apdovanotą filmą „Vadink mane savo vardu“, todėl iš „Suspiria“ pasirodymo buvo daug tikėtasi. Kai kurie kino kritikai pasirodžiusį filmą kritikavo, nesuprato kam reikėjo antros versijos ir teigia, jog filmas neišvengs lyginimo su pirmuoju. Taip pat būta nuomonės, jog režisierius smarkiai persistengė sukurdamas net valanda ilgesnį filmą, pridėdamas jame nereikalingų ir neaiškių sapnų detalių, kurios kulminacijoje nebuvo paaiškinamos. O pati kulminacija… Sunaikino lyriškumą ir grakštumą pereidama prie kraujo ir nuogumo scenų.

Tai filmas, kuriame yra visko ir kuris gąsdina bei verčia mąstyti. Tai stilistiškai įdomus, išsiskiriantis savo pateikiama maniera bei papildomas ir nustebinantis kontraversiška filmo pabaiga. Jei siaubo filmai yra jūsų arkliukas ši juosta turėtų sulaukti jūsų dėmesio.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių siaubo filmų, nufilmuotų uždaroje erdvėje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: