© Wikimedia Commons nuotr.

Kauno Žinios nemažai rašo apie Lietuvos muzikos sceną, tad laikas atkreipti dėmesį ir į kitas Baltijos valstybes. Pradėsime nuo Estijos, kurios muzikos tradicijos svyruoja nuo įprasto pop iki tautinio folk metalo (turbūt visos šalys privalo turėti savo Thundertale) bei skandinaviškai skambančios alternatyvos, kuri dažnai lyginama ir su Islandijos kūryba.

Gaila, tačiau Estija kenčia nuo panašios problemos, kaip ir Lietuva – didžioji dalis atlikėjų pasauliui žinoma tik dėl dalyvavimo Eurovizijos dainų konkurse, tačiau yra ir keli laimingieji, pasirašę sutartis su didžiulėmis užsienio leidybinėmis kompanijomis ir sėkmingai vystantys karjerą svetur.

10. Metsatöll

17 metų grojantys Metsatöll geriausiai žinomi kaip folk metal atstovai, tačiau nelieka pogrindyje, kaip didžioji dalis sunkiosios muzikos grupių. Estiškai metsatöll reiškia vilką – legendose sakoma, kad vilko vardas negali būt sakomas garsiai, nes vos jį ištarus žvėris atsiras šalia.

Pradžioje grupė grojo daugiau sunkiojo metalo, tačiau prisijungus Lauri Õunapuu vaikinai pastebėjo, kad tradicinė Estijos folko muzika puikiai dera su moderniu metalu. Pats Lauri groja įvairiais liaudies instrumentais, tad neilgai trukus ketverto kūryboje vis labiau reiškėsi tautiniai motyvai. Metsatöll diskografijoje net 12 albumų, kuriuos leidžia „Universal Music Group“ padalinys Suomijoje.

9. Urban Symphony

Turbūt taip lemta, kad Baltijos valstybės savo muzikantus geriausiai išpopuliarina per Euroviziją. Tas pats ir su Urban Symphony – merginų ketvertu, grojusių 2007-2010 metais. 2009-aisiais grupė dalyvavo Eurovizijoje su daina „Rändajad“, su kuria užėmė 6 vietą. Urban Symphony atlieka su klasikine maišomą elektroninę bei pop muziką – visos merginos groja klasikiniais instrumentais – violončele, smuiku bei kontrabosu.

Grupės branduolys – vokalistė ir smuikininkė Sandra Nurmsalu, išgarsėjusi TV laidoje „Kaks takti ette“. Šis muzikinis šou atsakingas už daugelio muzikantų, vėliau dalyvavusių Eurovizijos dainų konkurse, karjerą.

8. Malcolm Lincoln

Electropop atstovai Malcolm Lincoln Estijoje žinomi nuo 2010-ųjų. Pradžioje tai buvo Robin Juhkental solinis projektas, prie kurio prisijungė Madis Kubu – Robin draugas, su kuriuo jie grojo roko grupėje. Grupės pavadinimas kilo iš TV laidos „Kas nori būti milijonieriumi?“, kur viena dalyvė atsakydama į klausimą „koks yra 16-ojo JAV prezidento vardas?“ vietoje vardo Abraham pasirinko Malcolm.

2010-aisiais ketvertas atstovavo Estiją Eurovizijos dainų konkurse Osle, kur atliko dainą „Siren“ kartu su vokalistais „Manpower 4“. Nors pasirodymas nebuvo itin vykęs – daina nepateko į finalą – grupė susilaukė pasiūlymo išleisti debiutinį albumą padedami „Universal Music“ kompanijos. Tais pačiais metais pasirodė studijinis darbas „Loaded With Zoul“, kurio skambesį grupė apibūdina kaip elektronine muzika, atlikta septinto ir aštunto dešimtmečio stiliumi. Apie dainų tekstus jis yra sakęs: „aš tiesiog gargaliuoju be jokios idėjos, o tada bandau atrasti žodžius, panašius į garsus, kuriuos išgavau“.

7. Vanilla Ninja

Pop roko merginų trejetas buvo bene žymiausia Estijos grupė, ne tik turėjusi kontraktus su garsiausiomis leidybinėmis kompanijomis, bet ir išleidusi ne vieną hitą, sėkmės sulaukusį už šalies ribų. 2003-aisiais, po debiutinio albumo išleidimo, merginos persikėlė į Vokietiją, kur bandė išpopuliarinti savo kūrybą.

Prie grupės populiarumo prisidėjo dalyvavimas Eurovizijoje. Vanilla Ninja nacionalinėje atrankoje dalyvavo du kartus, tačiau patekti į konkursą nepavyko. Sėkmingi buvo 2005-ieji, tačiau merginos atstovavo ne savo gimtinę, o Šveicariją. Konkurse su daina „Cool Vibes“ jos užėmė 8-ąją vietą. Vanilla Ninja sustabdė savo veiklą 2008-aisiais, tačiau grupės vokalistė Lenna Kuurmaa tęsia sėkmingą solo karjerą.

Įdomus faktas: merginos yra ne vieno prekinio ženklo veidai – pvz. Estijoje buvo galima įsigyti Vanilla Ninja ledų (vanilės skonio, suprantama).

6. Tanel Padar & The Sun

Į priekį vedami vokalisto Tanel Padar, muzikantai dažnai įvardinami kaip garsiausi šalies roko atstovai. Nors didžioji dalis grupės kūrybos atliekama estiškai, į tarptautinius vandenis The Sun pateko su tokiomis dainomis kaip „Hopelessness You“ bei „To Hurt Somebody“ (pastaroji išleista ir estiškai, pavadinimu „Nii Siis Jääbki“).

Eurovizijoje jis yra dalyvavęs ne kartą – 2000 kaip pagalbinis vokalistas kartu su savo mergina Ines, 2001-aisiais – kartu su vaikinų grupe 2XL
Tanel Padar & The Sun muzika pernelyg neišsiskiria – tipines gitaros bei būgnų partijas papildo įprastas pianinas bei gergždžiantis balsas. Iš to gimsta gana paprasta, daugumai priimtina lengvo roko muzika.



5. J.M.K.E.

Pankroko atstovai J.M.K.E. susibūrė dar 1986-aisiais. Pirmaisiais gyvavimo metais grupė daugiausiai koncertavo gimtojoje Estijoje, tačiau buvo aplankiusi Rusiją, Latviją ir Lietuvą.

J.M.K.E. geriausiai žinomi savo ironiškais tekstais, kurie, kaip ir priklauso punk žanrui, kritikuoja dabartinę visuomenę bei valdžią. Kai muzikantai tik pradėjo savo veiklą – priešas buvo savaime suprantamas – SSRS. J.M.K.E. ne tik kūrė pašiepiančius tekstus, bet ir tyčiojosi iš okupantų atlikdami jų muziką – trečiasis jų albumas sudarytas iš populiarių rusiškų dainų koverių, tarp kurių ir carinės Rusijos himnas, melodijos iš animacinių filmukų bei revoliuciniai maršai.

Kai Estija atgavo nepriklausomybę, grupė nebematė tikslo kritikuoti Sovietų sąjungą, tad surado naujų priešų – kapitalistinė visuomenė, burgerių kultūra, didėjantis skurdas ir t.t.

4. Vaiko Eplik

Savo leidybinę kompaniją turintis Vaiko Eplik pradėjo įrašinėti muziką 2006-aisiais po pseudonimu Eliit. Jis pabrėžia, kad nesiekia pralobti iš muzikos – reikia tik tiek, kad pragyventum, nes tai leidžia tau išlikti laisvu ir kūrybingu. Muzikantas prisidėjo ir prie Vanilla Ninja vokalistės Lenna karjeros – jis prodiusavo ir rašė dainas jos debiutiniam albumui.

Didžioji dalis Vaiko muzikos atliekama estiškai, kas taip pat pristabdo muzikos populiarėjimą užsienyje. Nepaisant to, lo-fi mėgėjams turėtų patikti jo namų įrašų skambesys, kur muzikantas jungia pop ir indie žanrus. Apie namuose „gaminamą“ muziką jis yra sakęs: „namų įrašai neturi konkurencijos, o įrašų kompanijos bankrutuos jau per penkis metus nuo dabar“.

3. Kerli

Turbūt nėra žmogaus, kuris 2008-aisiais negirdėjo dainos „Walking on Air“. Pop singlas su alternatyvios elektronikos priemaišomis sulaukė sėkmės tiek Europoje, tiek Jungtinėse Amerikos Valstijose. Iki šiol tai išlieka sėkmingiausiu merginos singlu.

Kerli kilo iš 5000 gyventojų turinčio miestelio Elva. Mergina susidomėjo dainavimu paskatinta darželio auklėtojos, o būdama 10-ies pradėjo rašyti istorijas ir eilėraščius. 16 metų Kerli metė mokyklą dėl svajonės siekti karjeros muzikoje. Šis sprendimas, nepaisant šeimos nepritarimo, pasirodė tinkamas – nors pradžioje sekusios nesėkmės privedė net iki gyvenimo apleistame name, 18-metė Kerli išvyko į JAV, kur po kelių metų pasirašė sutartį su „Island Def Jam Music Group“ leidybine kompanija, su kuria išleido ir savo garsųjį albumą „Love is Dead“.

2. Iiris

Dažnai įvardinama kaip Estijos Björk, Iiris Vesik atlieka dream pop – atmosferinę indie muziką, pagardintą elektroniniais ritmais, pianinu bei švelniu vokalu. Atlikėjos kūryba lyginama su bendratautės Kerli – abi merginos yra viena kitos fanės ir šiemet kartu rašė dainą „Immortality“, su kuria grupė Cartoon dalyvauja nacionalinėje Eurovizijos atrankoje. Kaip ir daugelio šio sąrašo muzikantų, Iiris muzika yra leidžiama tarptautinės leidybinės kompanijos.

Mergina pasisekimo sulaukė 2010-aisiais, kai sėkmingai pasirodė festivalyje „Talinn Music Week“, kuriame dažnai galima sutikti ir Lietuvos grupes. Po jo atlikėja gavo pakvietimų groti didžiausiuose Europos festivaliuose, o 2011 išleido savo debiutinį albumą „The Magic Gift Box“. Iiris vokalas dažnai apibūdinamas kaip hipnotizuojantis, tačiau mergina puikiai geba perteikti ir agresiją vos tik atsisėdusi už pianino.


1. Ewert and The Two Dragons

Indie kvarteto istorija siekia 2008-uosius, kai trys draugai Ewert Sundja, Erki Pärnoja ir Kristjan Kallas pradėjo groti Jeff Buckley, The Police, Radiohead ir kitų žinomų grupių koverius. Šiek tiek vėliau vaikinai nusprendė rašyti dainas patys ir jau 2009-aisiais pasirodė jų debiutinis albumas „The Hills Behind the Hills“, kuris buvo įrašytas vos per tris dienas. Kitamet, prisijungus bosistui Ivo Etti, grupė pradėjo koncertinį turą per Baltijos valstybes. 2012-aisiais kolektyvas pasirašė leidybinę sutartį su tarptautine kompanija „BMG Rights Management“.

Ewert and The Two Dragons muzika apjungia lengvą roką su šokti verčiančiu folku, įkvėptu tokių pastarojo dešimtmečio grupių kaip The Lumineers bei Mumford and Sons.

Taip pat skaitykite: TOP 10 Šiaurės šalių muzikos grupių ir atlikėjų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: