Karalienė Teuta iš Illyrijos

Piratavimas yra vienas iš laisvės pavyzdžių, suteikiančių pabėgimą iš kaustančios visuomenės į jūrą. Išvykus įsigalioja savo taisyklės, nauji siekiai ir svajonės. Dažniausiai pasakojimuose ar istorijose apie piratus yra aprašomi vyrai ir jų kelionės, o moterys lieka nuošalyje. Naujoje knygoje ,,Piratės moterys: princesės, prostitutės ir įgulos vadės, vadovavusios septyniems vandenynams“ teigia tyrėja Laura Sook Duncombe, siekdama pakeisti nusistovėjusį požiūrį  apie pirates.

Knygoje teigiama, jog piratų laive prieglobstį rasdavo įvairių rasių ar seksualinės orientacijos nepritapėlės. Tiesa ta, jog labai mažai esame girdėję apie pirates moteris, kaip jos atrodė. Tačiau šiandien galima įsivaizduoti koks buvo jų populiarumas, ir kaip jomis tikėjo laivų įgulos. Pasižiūrėkime sąrašą dešimties garsiausių moterų piračių istorijoje:

10. Karalienė Teuta iš Illyrijos

Viena iš seniausių piračių istorijoje yra Teuta, kuri buvo Illyrijos karalienė (3 amžius pr.m.e.) Naudodamasi savo išskirtiniais sugebėjimais ji kovojo prieš graikų ir romėnų laivus Adrijos jūroje. Romėnai buvo išsiuntę savo pasiuntinius derėtis, tačiau Tetua vieną nužudė posėdžio metu, todėl kilo didelis karas tarp dviejų karalysčių. Šis karas truko dvejus metus per.m.e. ir jo pasekmė buvo Tetua vandenų imperijos žlugimas. Jai buvo leista valdyti Illyriją, tačiau uždrausta plaukioti.

Sadie-the-Goat

9. Sadie the Goat

Ši piratė išpopuliarėjo kaip Sadie the Goat Amerikos upių piratė 19 amžiuje. Ji susigalvojo savo pravarde, su kuria siekė įbauginti priešininkus. Savo ankstesnes dienas ji praleido Niujorko gatvėse kaip plėšikė, ir užsidirbdavo pinigų įvairiais nelegaliais būdais. Kai prarado ausį kovoje su ,,Gallus Mag“ gauja, Sadie pabėgo iš Niujorko ir prisijungė prie kitos plėšikų grupuotės, kurie vėliau tapo piratais. Jie keliaudavo per Hudsono upę, plėšdavo fermas bei dvarus, dažnai grobdavo žmones siekdami išpirkos už juos. Vėliau grįžus į Niujorką sudarė paliaubas su ,,Gallus Mag“ grupuote.

Grace-O’Malley-Top-Most-Famous-Notorious-Female-Pirates-in-History-2018

8. Grace O‘Malley

Dar kitaip žinoma kaip ,,Granuaile“ gimė piratų šeimoje Airijoje. Ji perėmė šią piratavimo tradiciją iš šeimos 1560 metais ir pradėjo plaukioti palei Airijos pakrantes. Tapusi arši ir pavojinga priešininkė Britanijos ir Ispanijos laivams, 1574 metais buvo sugauta britų pajėgų. Kalėjusi 18 mėnesių, po paleidimo vėliau grįžo į piratavimą. Mirė 1603 metais.

Jacquotte-Delahaye-Top-Most-Popular-Notorious-Female-Pirates-in-History-2018

7. Jacquotte Delahaye

Gimusi Haityje, Jacquotte piratavo 17 amžiuje. Ji tapo piratė, pradėjusi ieškoti savo protiškai atsilikusio brolio. Motina prieš mirtį atskleidė jo gimimo datą. Ji netgi buvo suklastojusi savo mirtį, pabėgusi iš vyriausybės kalėjimo ir pasiėmusi kito žmogaus tapatybę. Jacquotte grįžo į aktyvią piratavimo veiklą po kelerių metų, su pravarde ,,Grįžus iš raudonosios mirties“ ir dominavo Karibų vandenyse su kita garsia moterimi pirate – Anne Dieu-le-Veut. Ši piratė buvo nužudyta po susišaudymo ginant salą, kurią buvo užėmus jos laivo įgula.

Rachel-Wall

6. Rachel Wall

Žinoma kaip pirmoji Amerikos moteris piratė, gimusi 1760 kaip Rachel Schmidt. Ji susituokė su George Wall, ir su keliais draugais pradėjo piratavimo verslą. Jie plėšikavo prie Isle seklumų, kur buvo perėmę daugybę valčių ir nužudę apie 25 jūreivių. Po to, kai jos vyrą ir visą įgulą nužudė per jūrų mūšį, Rachel grįžusi į Bostoną dirbo tarnaite ir kartais užsiimdavo vagystėmis. Per vieną apiplėšimą 1789 metais ji buvo pagauta ir pakarta. Tai paskutinė moteris pakarta Massachusetts‘o valstijoje.

Sayyida-al-Hurra

5. Sayyida al-Hurra

Sayyida al-Hurra buvo vieno Maroko miesto valdovė. Jos tikrasis vardas nėra žinomas. Ji 1515-1542 kontroliavo metais vakarinę Viduržemio jūros pakrantę. Galimai pradėjusi piratavimo veiklą ji norėjo atkeršyti krikščionių valdovams. Vėliau ištekėjo už Maroko Karaliaus, tačiau po keleto metų jos vyras buvo nuverstas. Sayyida al-Hurra tolimesnis likimas nėra žinomas.

Jeanne-de-Clisson-Top-Most-Notorious-Female-Pirates-in-History-2019

4. Jeanne de Clisson

Pradėjusi gražų gyvenimą kaip Anglijos kareivo Olivierio III de Clisson žmona, susilaukė penkių vaikų. Deja, kai Prancūzų karalius Pilipas VI jo vyrui įvykdė mirties bausmę už išdavystę, ji pradėjo piratauti. Pardavusi visą savo turtą ji įsigijo tris karo laivus. Jeanne ir jos įgula terorizavo Anglijos laivus, o užėmusi prancūzų laivą, dauguma įgulos išžudydavo. Po kurio laiko metusi piratavimą 1356 metais ištekėjo už Anglijos kariuomenės leitenanto Walterio Bentley.

Mary-Read-Top-Popular-Notorious-Female-Pirates-in-History-2019-1

3. Mary Read

Mary pradėjo gyvenimą kaip jūros kapitono dukra, paaugėjusi apsimetusi vyru prisijungė prie Britų kariuomenės, tačiau pamilusi flamandų kareivį ištekėjo už jo. Po šio mirties ji išvyko į Karibus, buvo sugauta piratų ir priimta į jų įgulos gretas.

Vėliau ji susitiko su Anne Bonny ir prisijungė prie jos ,,Calico Jack‘s“ įgulos. Tik keletas žmonių žinojo, jog ji yra moteris. Anglijos pajėgos suėmė ją su visa įgula 1720 metais. Nors jai su Bonny pavyo išsisukti nuo mirties įvykdymo, tačiau kitais metais ji karščuodma mirė kalėjime.

Anne-Bonny-Top-10-Notorious-Female-Pirates-in-History-2017

2. Anne Bonny

Šis vardas nebus pamirštas piratavimo istorijoje tarp moterų piračių. Gimusi Airijoje kaip teisininko dukra, vėliau ištekėjo už Jamio Bonny, kuris šiek tiek užsiėmė piratavimu. 1718 metais kartu persikėlė į Bahamų salas. Ten pamilusi piratą John ,,Calico Jack“ Rackham, išsiskyrė su savo vyru. Susituokusi antrą kartą prisijungė prie ,,Calico Jack“ narių įgulos. Jie plėšikavo Karibų jūroje, bendradarbiavo su pirate Mary Read ir grobdavo laivus. 1720 metais anglų pajėgos užėmė Anne laivą ir nuteisė mirties bausme visą įgulą. Anne ir Mary išsisuko nuo bausmės dėl abiejų nėštumo. Jos tolimesnis likimas nera žinomas.

Ching-Shih-Top-Notorious-Female-Pirates-in-History-2017

1. Ching Shih

Dar kitaip žinoma kaip žiauriausia moteris piratavimo istorijoje. Ching Shih buvo kinų piratė, kuri plaukiodavo po Kinų jūrą 19 amžiuje. Seniau dirbusi prostitutė, ji prisijungė prie piratų 1801 metais, ištekėjusi už kapitono Zheng Yi. Po vyro mirties ji perėmė įgulos valdymą ir pasivadino ,,Raudonosios vėliavos laivynu“. Pradėjus užiminėti ir grobti britų ir kinų laivus. 1810 metais ji pasirašė paliaubas su Kinijos vyriausybė ir grįžo į senąjį verslą. Įkūrusi viešnamį, ten dirbo iki 1844 metų kol mirė.

Šios moterys yra vienos iš nuožmiausių ir žinomiausių piračių istorijoje. Pajutusios grėsmę, sutikusios savo kelyje piratus, ar dėl keršto troškimo, jos pasiryžo išplaukti į vandenynus bei jūras. Savo juodias darbais jos įsirašė į pasaulio istoriją ir nebus pamirštos.

Taip pat skaitykite: TOP 10 filmų su įspūdingai kietomis herojėmis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: