Mindaugas Survila / A. Repšio nuotr.

Paaiškėjo pirmosios Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus ir Danos Gedvilienės fondo premijos už pasiekimus aplinkosaugos srityje laureatas. Juo tapo gamtininkas, režisierius ir senuosius Lietuvos miškus puoselėjančio „Sengirės fondo“ įkūrėjas Mindaugas Survila.

M. Survilai 5 tūkst. eurų premija skirta už 2017-aisiais debiutavusį dokumentinį filmą „Sengirė“, kuriuo režisierius „atkreipė plačios visuomenės dėmesį į neeksploatuojamų miškų išsaugojimo būtinybę“.

„Simboliška, kad Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, minėdamas penkerius aktyvios veiklos metus, dėka bendradarbiavimo su Danos Gedvilienės fondu, galės įprasminti reikšmingus darbus, nuveiktus aplinkosaugos srityje, – sakė Prezidentinės bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis. – Tikimės, kad premijos kasmetinis skyrimas paskatins visuomenę būti jautresne ir labiau atkreipti dėmesį į aplinkosaugines problemas Lietuvoje, kaip tai ir padarė M. Survilos režisuotas filmas „Sengirė“.

Pats M. Survila sakė, kad gautą premijos sumą ketina paskirti senuosius Lietuvos miškus puoselėjančio „Sengirės fondo“ veiklos plėtojimui.

„Tai bene svarbiausias įvertinimas mano gyvenime, – sakė M. Survila. – Jo ekscelencija prezidentas Valdas Adamkus yra ne tik aukščiausio lygio politikas, bet ir daug nuveikęs gamtosaugininkas. Būti įvertintam jo – didžiulė paskata toliau siekti užsibrėžtų tikslų, todėl pusę premijos sumos „skirsiu tolesnei švietėjiškai veiklai (interaktyviai platformai), o už likusius pinigus “Sengirės fondas“ išpirks dar vieną mažą miško lopinėlį, kuriuo galės džiaugtis ne viena žmonių karta. Šis įvertinimas skirtas ne tik man, bet ir visai „Sengirės“ filmo ir „Sengirės fondo“ komandai, kurioje savanoriškai dirba virš 40-ies aktyvių žmonių. Labai džiaugiuosi, kad likimas mus suvedė ir galiu su jais būti bei mokytis iš nuostabios komandos.“

Premija M. Survilai oficialiai bus įteikta birželio 5 d. – Tarptautinę aplinkos apsaugos dieną – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode. Tikimasi, kad ceremonijoje dalyvaus ir pats V. Adamkus.

V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus ir D. Gedvilienės fondą sudaro 100 tūkst. JAV dolerių,  jis pavadintas Gabrieliaus Gedvilos velionės žmonos Danos Gedvilienės vardu – ji rūpinosi gamta, norėjo, kad lėšos būtų skiriamos su tvarumu susijusiems projektams. JAV gyvenantis G. Gedvila yra ilgametis V. Adamkaus draugas, aplinkosaugininkas, jis vadovavo V. Adamkaus rinkiminiam štabui šiam 1968-aisiais kandidatuojant į Čikagos Sanitarijos Rajono patikėtinių tarybą.

Fondo tikslas yra ne tik apdovanoti nusipelniusius visuomenininkus, bet ir paskatinti rėmimą projektų, kurie aktyviai vykdo aplinkosauginę veiklą ir garsiai kalba apie atliekamus visuomenei svarbius darbus.

APIE SENGIRĖS FONDĄ

„Sengirės fondas“ įsteigtas po filmo „Sengirė“ premjeros Lietuvoje, kuri įvyko 2018 m. kovą, tarptautinio „Kino pavasario“ festivalio metu. Daugybę nacionalinių bei tarptautinių apdovanojimų pelnęs dokumentinis filmas Lietuvoje pritraukė rekordinį 67 tūkstančių žiūrovų skaičių, buvo apdovanotas dvejomis „Sidabrinėmis gervėmis“, rodomas 30 valstybių ir virš 50 tarptautinių festivalių. Pusė seansuose surinktų lėšų skirta „Sengirės fondui“ – išsaugoti dokumentikoje pristatytas senąsias Lietuvos girias kaip prieglobstį nykstančioms gyvūnų ir augalų rūšims.

Taip pat skaitykite: KaunoŽinios.lt 2020-jų metų žmogus Mindaugas Survila

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: