Volodymyras Zelenskis / EPA-ELTA nuotr.

Rugpjūčio 25 dieną nuo elektros tinklo buvo atjungta Zaporožės elektrinė ir tai sukėlė radiacinės katastrofos pavojų. Pasak visų Ukrainos branduolinių jėgainių operatorės „Energoatom“ tai buvo pirmasis kartas istorijoje ir dėl šio incidento kaltina Rusijos pajėgas – dėl šaudymo kilę gaisrai nutraukė paskutinę likusią Zaporožės atominės elektrinės elektros tiekimo liniją. „Kiekviena Rusijos kariškių buvimo atominėje elektrinėje minutė kelia pasaulinės radiacinės katastrofos pavojų,“ – kreipdamasis į tautą sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tai nėra pirmasis atvejis kai agresorius šio karo metu su atominėmis elektrinėmis elgiasi kaip nuosavomis žaidimų aikštelėmis. Ukraina dar birželio mėnesį pranešė apie rusų armijos elgesį Černobylyje. Pasak „BBBC” Rusijos kariai apiplėšė arba sugadino daugiau nei tūkstantį kompiuterių Černobylio atominėje elektrinėje ir pavogė sunkvežimius bei dozimetrus. Ukrainos branduolinė inspekcija patvritino, kad Černobylio atominės elektrinės radiacijos lygis yra saugus, tačiau uždraustoje zonoje atsirado radiacijos židinių. Dėl jų yra kaltinami Rusijos kareiviai, kurie zonoje važinėjo ir vykdė kitokias veiklas.

Agresoriaus kontrolėje nuo kovo pradžios esanti, didžiausia Europoje, Zaporožės branduolinė jėgainė yra valdoma ukrainiečių personalo. Jų greitos reakcijos dėka buvo išvengta radiacinės katastrofos, kai buvo įjungti dyzeliniai generatoriai. Prezidentas Zelenskis, vaizdo pranešime skirtame tautiečiams, sakė:

„Pasaulis turi suprasti, kokia tai grėsmė: jei dyzeliniai generatoriai nebūtų įsijungę, jei automatika ir mūsų stoties personalas nebūtų sureagavę po elektros energijos tiekimo nutraukimo, jau būtume priversti įveikti radiacinės avarijos padarinius.“

Dyzeliniai generatoriai buvo reikalingi, „kad aprūpintų energija pačią elektrinę ir palaikytų ją po uždarymo,“ – sakė V. Zelenskis.

Nors generatoriai ir buvo įjungti, jie vis dar buvo atjungti nuo Ukrainos elektros tinklų. Ši elektrinė tiekia 20% Ukrainos elektros energijos, todėl jos atjungimas ilgesniam laikui turėtų didelių padarinių ukrainiečiams, ypatingai artėjant šaltesniems orams.

Penktadieni „Energoatom“ pranešė, kad ketvirtadienį atjungtas blokas buvo sėkmingai prijungtas prie elektros tinklų, tačiau ši situacija vis dar kelia didelį nerimą.

„Energoatom“ generalinis direktorius P. Kotinas, apkaltino Maskvą bandant nukreipti Zaporožėje pagamintą elektros energiją į Rusijos okupuotas Ukrainos dalis. Jis teigia, kad norint tai padaryti reiktų visiškai išjungti elektrinę ir atjungti visas elektros tiekimo linijas, kurios prijungtos prie Ukrainos sistemos. Tai kelia įvairiapusį pavojų, nes jo manymu dyzeliniai generatoriai, palaikantys elektrinės vidaus veiklą ir aušinimą, yra nepatikimi. Jiems veikti reikia degalų ir jų „pajėgumai yra riboti,“ – sakė Kotinas.

Baltieji rūmai, po pokalbio su Volodymyru Zelenskiu pradėjo skatinti Maskvą demilitarizuoti Zaporožės elektrinės zoną. Visa Europa yra sunerimusi dėl saugumo ir radiacijos grėsmės. „Svarbiausia yra tai, kad reikia tokio tarptautinio spaudimo, kuris priverstų okupantus nedelsiant pasitraukti iš Zaporožės atominės elektrinės teritorijos,“ – sako Zelenskis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: