© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Jeigu mėgstate rytų kultūrą ir šią vasarą dar neturėjote galimybės pasimėgauti atostogomis už Lietuvos sienų, vienas iš geresnių variantų siekiant paįvairinti gyvenimą, būtų egzotiško maisto paragavimas. Indiško maisto restoranas  Radharanė, įsikūręs Kauno senamiestyje, šiek tiek naujų įspūdžių suteiks bent jau skrandžiui. Kitas klausimas, ar ten Jums patiks, bet pabandyti verta. Radharanę kaip ir Indiją arba pamėgsite arba daugiau nenorėsite į ją grįžti. 

Šiame restorane nerasite mėsos, nes Indija, kaip žinote, yra šalis, kurioje apsistoję daugiausia vegetarų pasaulyje. Vietoj mėsos čia išradingai pasitelkiama soja, kurios maltinukas gali puikiausiai atstoti ir „kotletą“. Neišsigąskite, kad interjere įpinta religinė tematika: šioje vietoje  išsitraukę iš lentynos galite paskaityti induistų šventąjį raštą Bhagavadgytą, o valgant jus linksmins muzika su įpintomis „Harė Krišna“ mantromis. Bet čia ne kokia sekta ir niekas Jums nesiruošia įbrukti naujos pasaulėžiūros. Nors Marijos žemėje vargu ar rastume „Bernelių užeigą“  kur būtų galima pavartyti Bibliją , bet juk mūsų šalyje krikščionybė ir neįtakoja maisto pasirinkimo, na nebent  šiek tiek per pasninką. Tuo tarpu indiška virtuvė yra glaudžiai susijusi su vietinio tikėjimo tradicijomis. Pagal Vedų filosofiją teisingą mitybą turi sudaryti tik augaliniai ir pieno produktai, o mėsa, žuvis ir kiaušiniai yra vengtini. Taip išreiškiama meilė Dievui ir neteršiama siela.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Radharanės interjere gausu raudonos spalvos. Vėlgi, tai lemia siekis atkartoti vietos kultūrą, kur ši spalva vertinama, raudonais sariais pagal tradiciją puošiasi net indų nuotakos. Taip pat aplankytam restoranui jaukumo suteikia įspūdingas krištolo sietynas ir indiški paveikslai. Kaune, Daukšos gatvėje esančiame restorane norint prisėsti prie staliuko galima rinktis iš trijų salių, todėl nemėgstantiems šurmulio rekomenduojama palypėti laiptais žemyn.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Kalbant apie maistą, Radharanė yra puiki vieta paragauti tradicinių Indijos patiekalų. Iš meniu už prieinamą kainą galima išsirinkti indiškų pyragėlių – samosų, su pasirinktu įdaru, taip pat išbandyti kitokios egzotikos, kurios įdomesni ingridientai yra panyras, lydytas sviestas (ghi), soja ir kerobas. Bijantiems  per daug nutolti nuo lietuviškos virtuvės pasiūloma ir didžkukulių (tiesa, tik su sojos ar varškės įdaru).

Šį kartą buvo pasirinkta maisto asorti, kurią sudarė  keturi dienos patiekalai. Tai buvo baklažanų ir panyro sūrio troškinys, bengališkas troškinys, patiekalas „Radharanė“ ir kofta. Nemėgstantiems kurio nors patiekalo galima paprašyti jį pakeisti kitu. Asorti užteks pasisotinti ir dviems žmonėms, o už ją sumokėsite 25lt.

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Taip pat restorane galima pargauti tradicinės indiškos arbatos Chai, kuriai paruošti panaudojama juodoji arbata, pienas ir prieskoniai. Prie jos galima paskanauti įvairiais saldainiais, tortais ir triufeliais. Šį kartą buvo pasirinktas kerobinis triufelis. Kerobas, dar kitaip vadinamas indišku šokoladu yra gaminamas iš saldžiosios ceratonijos vaisių, tačiau priešingai nei tradicinis šokoladas, neturi kofeino ir yra natūraliai saldus.

Na ir pabaigai, ką gi reiškia restorano pavadinimas Radharanė?  Pasirodo, šį vardą turėjo  gražuolė  Krišnos sutuoktinė ( viena iš 16 tūkstančių sutuoktinių, nemonogamiška šiek tiek), kuri taip gerai išmanė virtuvės paslaptis, kad savo mylimajam niekada negamino to paties patiekalo antrą kartą. Nors užsukę į Radharanę greičiausiai nerasite kiekvieną dieną atsinaujinančio patiekalų sąrašo, bet neabejotinai  galėsite įvertinti ar Krišna buvo laimingas turėdamas tokią maisto gamybai atsidavusią žmoną…

 

© Margaritos Germanavičiūtės / KaunoZinios.lt nuotr.

Aplinka: 4 Tvarkinga, su indiškos kultūros ir Vedų filosofijos akcentais.

Maistas: 5 Skanus indiškas maistas pasižymintis įdomiomis prieskonių kombinacijomis ir daržovių bei pieno produktų gausa.

Aptarnavimas: 4 Greitas aptarnavimas. Padavėja labai maloni ir komunikabili.

Verta aplankyti: 4 Tinka mėgstantiems indišką virtuvę. Nerekomenduojama užkietėjusiems mėsėdžiams ir mėgstantiems prie maisto pasigardžiuoti taure vyno. Alkoholio čia nerasite. Kaip ir futbolo čempionato transliacijos.

Galutinis įvertinimas:

Taip pat skaitykite: „Raw Inn“ – žalio maisto oazė Kaune

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: