Viktoras Orbanas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vengrijos vyriausybė turi nemažai ydų, viena jų – valdžios atstovai neinicijuoja realaus socialinio dialogo su šalies gyventojais. Vengrams draudžiama protestuoti dėl Covid-19 pandemijos, valdžia telkiama į vieno žmogaus rankas.

Viktoras Orbanas ,,kietos“ valdžios nevengia demonstruoti ir Briuselyje, kuomet vetavo už septynerių metų Europos Sąjungos biudžetą, nors vengrai šiam veto nepritarė.

Vengrijos ministras pirmininkas pasinaudojo Covid viruso pandemija, perimdamas daugiau galios į savo rankas ir ją turėdamas, kartu su savo administracija nusitaikė į oponuojančias jam Vengrijos piliečių mažumas, norėdamas jas sutriuškinti.

V. Orbanas žada dvejų-penkerių metų laisvės atėmimo bausmes tiems, kurie „iškreipia faktus“ arba skelbia „melagingą informaciją“.

Viktoro Orbano vicepremjeras Zsoltas Semjénas priėmė įstatymą, kuriame buvo penkiasdešimt septyni įstatymų pakeitimai. Šias naujoves vengrai pašiepiančiai vadina „salotų sąskaita“, nes pateiktos naujovės visiškai nesusijusios su priemonėmis koronaviruso pandemijai valdyti.

Fidesz“ – partijos, kurios vadovas yra V. Orbanas pakilimas akivaizdžiai pastūmėjo Vengriją link autoritarizmo ir demokratinių proceso ardymo.

Pasinaudodamas pandemija, ministras pirmininkas pradėjo klasių karą prieš žemesnius Vengrijos visuomenės sluoksnius turtingųjų ir aukštesniųjų viduriniosios klasės interesų labui.

Taip pat jaučiama stipri diskriminacija: vieno miesto Vengrijoje mokyklos romų tautybės vaikams buvo siūloma nebemokėti išmokų, nes jie esą trukdo kitiems mokiniams. Jis pridūrė, kad vyriausybė pasisakė už„ padorius žmones “.

Šio mėnesio pradžioje Vengrijos valdančioji „Fidesz“ partija pateikė prieštaringai vertinamą konstitucijos pataisų rinkinį. Siūlomus pakeitimus sudaro dvi pagrindinės kryptys: pirmoji, kuria siekiama apsunkinti LGBT vengrų gyvenimą; antra, apsunkinant opozicijos kandidatų išrinkimą į parlamentą.

Kartu paėmus, pataisos reiškia dar vieną užpuolimą dėl liberalios politikos sampratos, kuriai vadovauja Vakarų Europos šalys ir Briuselis. „Autokratijos logika reikalauja sukurti vis daugiau priešų“, – „New Stateman“ sakė ES Parlamento pranešėja apie padėtį Vengrijoje Gwendoline Delbos-Corfield.

Ministro pirmininko Viktoro Orbano vadovaujama partija „Fidesz“ turi dviejų trečdalių daugumą parlamente, todėl siūlomi pakeitimai beveik netrukdys. Orbanas praeityje kalbėjo norintis „surišti kitų dešimties vyriausybių rankas“. Konstitucijos pakeitimai, kuriuos bet kuriai būsimai vyriausybei bus sunku pasirinkti dėl reikalingos dviejų trečdalių daugumos, galėtų įtvirtinti jo politikos sampratą tol, kol jis paliks pareigas.

Dėl anti-LGBT pataisų vienišiems žmonėms ir gėjų poroms bus beveik neįmanoma įsivaikinti vaikų. Lygių galimybių tarnyba, nepriklausoma įstaiga, atsakinga už diskriminacijos, susijusios, be kita ko, dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės, atvejų tyrimą, nuo kitų metų būtų panaikinta. Organizacija kritiškai vertino vyriausybės bandymus apriboti LGBT vengrų teises.

Siūlomi rinkimų sistemos pakeitimai apsunkintų opozicijos kandidatų išrinkimą į parlamentą, opozicijos planais 2022 m. Numatytuose rinkimuose dalyvauti bendruose antivalstybiniuose kandidatuose ir, tikėtina, dar labiau įtvirtinti „Fidesz“ valdžią. Pasiūlymai pateikiami praėjus keliems mėnesiams po to, kai kovo mėnesį buvo priimtas sukrečiantis autoritarinis įstatymas, kai parlamentarai paskelbė nepaprastąją padėtį ir leido Orbánui valdyti dekretu (nepaprastoji padėtis birželį buvo pakeista „medicinos krizės būkle“).

Pataisos gali pranešti apie nerimą keliančią tendenciją, kai Orbáno vyriausybė teikia pirmenybę atpirkimo ožiams. Iki šiol, nors Vengrijos vyriausybė niekada nebuvo diskretiška dėl savo homofobijos, ji pirmenybę teikė ugniai į migrantus ir tariamą musulmonų grėsmę Europos civilizacijai, kurią tariamai surengė archeologas George’as Sorosas. Tačiau aiški siūlomų pakeitimų anti-LGBT darbotvarkė gali rodyti naujus Orbano vitriolio taikinius.

Vengrijos nevyriausybinės organizacijos, palaikančios LGBT teises, „Háttér“ draugijos valdybos narys Tamásas Dombosas teigė, kad siūlomos pataisos gali būti nukreiptos nuo pandemijos, kuriai vyriausybė neatrodo tvirtai prisirišusi. „[Pakeitimai] yra strategijos, kuria siekiama atitraukti dėmesį nuo koronaviruso padėties, dalis“, – sakė jis.

Iš tiesų Covid-19 pablogėja Vengrijoje, kuri pasirodė per pirmąją bangą pavasarį, kad išvengė blogiausios pandemijos, tačiau šiuo metu atvejų skaičius yra panašus į daugumą kitų Europos šalių. Patvirtintas daugiau nei 500 atvejų vienam milijonui rodiklis, didesnis nei JAV ir daugiau nei dvigubai didesnis nei Vokietijoje.

Pakeitimai beveik nepriimami, net jei Orbano vyriausybė tęsia nuolatinę nesantaiką su Briuseliu, kuris šmaikščiai aiškina Budapešto akivaizdų mažumų teisių nepaisymą ir nuoseklų demokratinių normų ardymą. (Vengrija yra vienintelė ES valstybė narė, kurią sargybinių laisvės rūmai įvertino kaip „iš dalies nemokamą“.) Kaip tik šią savaitę Vengrija, palaikoma kitos demokratinės atkaklios Lenkijos, vetavo ES ilgai lauktą ES atkūrimo fondą dėl teisinės valstybės vykdymo mechanizmo. valstybėse narėse.

Briuselis jau seniai buvo priverstas toleruoti antidemokratinį „Orbán“ atsilikimą, neturėdamas tiek tinkamų priemonių (nedaug teisinių būdų, kuriuos ES gali skirti sankcijoms Vengrijai, sunkiai įgyvendina, ir tai gali nuvilti Budapeštui draugiškos valstybės) ir noro imtis veiksmų (tai, kad „Fidesz“ ir toliau dirba kartu su Europos liaudies partija, pagrindine dešiniąja Europos Parlamento grupuote, jau seniai simbolizuoja apatiją, kuria centro dešiniųjų ES padalinys traktuoja Orbano valdymą).

Jei ES ir toliau negalės prasmingai sankcionuoti Vengriją už demokratinių normų ir teisinės valstybės pažeidimą, kai kurie EP nariai baiminasi Europos projekto pabaigos. „Manau, kad dėl šios krizės ES gali žlugti. Europos funkcionieriai toliau dirbs ir struktūros išliks, bet ar ši ES turėtų prasmę ir įtaką? Aš nesu toks tikras“, – sakė Delbos-Corfield.

Nors Vengrija greičiausiai ir toliau išvengs rimtų ES sankcijų, kitų metų pradžioje atvykus į naują Bideno administraciją Vašingtone greičiausiai bus pranešama apie JAV vyriausybės požiūrio pasikeitimą.

Taip pat skaitykite: Angela Merkel – galinga moteris, iškilusi pasaulyje, kuriame dominuoja vyrai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: