Volodymyras Zelenskis EPA-ELTA nuotr.

Praėjus dienai po to, kai netoli Kijevo buvo aptiktos masinės kapavietės ir akivaizdžiai išžudyti civiliai gyventojai, prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją vykdant genocidą ir bandant sunaikinti „visą Ukrainos tautą“.

„Tai yra genocidas. Visos tautos ir žmonių likvidavimas“, – sakė V. Zelenskis.

„Mes esame Ukrainos piliečiai. Turime daugiau nei 100 tautybių. Kalbama apie visų šių tautybių sunaikinimą ir išnaikinimą“, – sakė V. Zelenskis, kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl Rusijos karių elgesio Ukrainoje.

Praėjus trims dienoms po invazijos pradžios, vasario 24 d., Ukraina pateikė skundą Tarptautiniam Teisingumo Teismui Hagoje, kaltindama Rusiją „genocido veiksmų rengimu“.

Sekmadienį transliuotame interviu – po to, kai visame pasaulyje buvo parodyta filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip Bučos miestelio netoli Kijevo gatvėse mėtosi civilių kūnai, o Ukrainos pareigūnas sakė, kad 280 kūnų buvo palaidoti ten esančioje masinėje kapavietėje, – Zelenskis, atrodo, žengė dar toliau.

„Esame Ukrainos piliečiai ir nenorime būti pavaldūs Rusijos Federacijos politikai. Dėl šios priežasties esame žudomi ir naikinami“, – sakė V. Zelenskis.

„Ir tai vyksta XXI a. Europoje. Taigi tai yra visos tautos kankinimas“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis taip pat pareikalavo visiškai išvesti Rusijos pajėgas iš Ukrainos „bent jau iki jų sienų, kurios buvo iki vasario 24 d.“.

„Tai mus paskatintų – pradėti svarstyti kitus klausimus apie deokupaciją, apie tai, kaip gyvensime toliau po to“, – pridūrė jis.

„Aš net negaliu surengti susitikimo, kai vyksta apšaudymas. Taigi pirmiausia reikia nutraukti ugnį. Tada galėsime susitikti su Rusijos prezidentu“, – sakė V. Zelenskis.

„Tiesiog susėskime kartu. Mes dviese, aptarsime. Tuomet, kai ateis karo pabaiga, ir po to, kai kartu aptarsime saugumo garantijas ir neutralumo statusą, nepriklausantį blokui, bet išsaugantį mūsų suverenitetą, stiprią kariuomenę“, – sakė prezidentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: