© Mary P Madigan nuotr. / Creative Commons

“Varpelio, Keptuvės ir Šventojo Puodo vardu…” – naujausia Slovėnijos religija gal ir turi keisčiausią “šventraštį”, bet šalyje, kurią persekioja korupcijos skandalai, jos žinia prieš kyšininkavimą sulaukė daugybės sekėjų.

“Transvisuotinė Palaimingo Skambinimo Zombių Bažnyčia” per mažiau nei metus tapo penktąja pagal dydį šalies religija ir jau vienija daugiau kaip 10 tūkst. sekėjų 2 mln. gyventojų turinčioje šalyje, sako šios “Bažnyčios” įkūrėjas Rokas Grosas.

“Mes esame grupė intelektualų, kurie vietoje to, kad rūpintųsi tik savimi, nusprendė rūpintis kitais”, – sakė pontifikė ir Liublianos universiteto anglų kalbos dėstytoja Mojca Belak (Moica Belak).

Slovėnijai, kuri kažkada buvo vadinama pavyzdine Europos Sąjungos (ES) ir euro zonos valstybe, smogė įspūdingi Katalikų Bažnyčios ir valstybės korupcijos skandalai. Nepaisant to, vienas nuteistas ekspremjeras neseniai per rinkimus sulaukė didelės paramos, o kiti aukšto rango pareigūnai liko postuose, nors buvo įtarimų prieš juos.

Popiežių Pranciškų taip pribloškė 800 mln. eurų Bažnyčios finansinis skandalas, kad jis atleido du pagrindinius šalies katalikų dvasininkus.

Tačiau vardą naujajai “Bažnyčiai” suteikė ne kas kitas, o kalėti nuteistas ekspremjeras Janezas Janša, zombiais pavadinęs tuos, kas reikalavo jo atsistatydinimo. Protestuotojai šį įžeidimą priėmė kaip komplimentą.

Dabar “Zombių Bažnyčia” viliasi išgyvendinti kyšininkavimą karvių varpeliais, puodais ir keptuvėmis, kuriais sekėjai kiekvieną trečiadienį per “zombių mišias” skambina ir barškina priešais parlamentą – “korupcijos šventovę”.

“Mums vadovauja elitinių lunatikų šutvė “Koruptlande”… Turim skambinti savo varpeliais, kol jie bus išvaryti”, – sakoma “zombių” “šventraštyje”.

“ŠVENTOJI PINAKOLADA”

Ši “Bažnyčia” buvo lyginama su kitomis religijų parodijomis, tokiomis kaip “Skrajojančio Spagečių Monstro Bažnyčia” (Church of the Flying Spaghetti Monster, FSM) ar “Džedajų Bažnyčia”, o jos “šventraštyje” dėstomos mintys yra mažų mažiausiai keistos.

Be kitų dalykų, “šventraštyje” sakoma, kad “Bažnyčios” zombiai kasdien prisikelia, kad šventi gėrimai yra alus ir pinjakolada, ir kad nors “Bažnyčia” garbina karves, ji rekomenduoja valgyti superkokybišką japonišką Kobės jautieną.

Tuo tarpu R.Grosas laikomas pontifiku, įkūrėju, Puodo ir Keptuvės sergėtoju. Savo pamokslus jis užbaigia žodžiu “Din don” – katalikiško “amen” atitikmeniu.

Tačiau Liublianos universiteto kultūros studijų profesoriui Alešui Črničiui ši “Bažnyčia” reiškia daugiau nei vien juokingas idėjas.

“Tai modernios valstybės, kuri nevykdo savo socialinių įsipareigojimų, kritika”, – sakė jis.

R.Grosas, 37 metų verslininkas ir dviejų vaikų tėvas, sakė, kad šio naujo tikėjimo idėja jam gimė dalyvaujant masiniuose protestuose prieš korupciją 2012-2013 metais, kurie nulėmė buvusio premjero J.Janšos ir antrojo pagal dydį Slovėnijos miesto Mariboro mero atsistatydinimą.

“Visi tie, kas vadovavo šaliai pastaruosius 10 metų, negautų geresnio nei nepatenkinamas pažymio”, – sakė jis AFP ir teigė, kad jo religija nėra parodija.

Jis patvirtino, kad pavadinimas “zombiai” yra nuo to žodžio, kuriuo J.Janša, nuteistas dvejus metus kalėti už korupciją, bet vėliau buvo paleistas iki bus išnagrinėta apeliacija, pavadino protestuotojus.

VEIDRODIS KITOMS RELIGIJOMS

“Zombių Bažnyčia” buvo įkurta tokiu metu, kai nedarbas pasiekė rekordines aukštumas, o Slovėnija atrodė atsidūrusi prie ribos, už kurios bus būtina prašyti finansinės pagalbos. Net šalies Katalikų Bažnyčia po savo didelio skandalo buvo prie bankroto slenksčio.

Daugeliui slovėnų naujoji religija tapo laukta alternatyva.

Be keistųjų nurodymų, “Zombių Bažnyčia” pataria neimti paskolų, kurių negalima grąžinti, propaguoja nemokamą kontracepciją moterims ir renka maistą, drabužius bei pinigus skurstantiesiems.

“Ji sukuria veidrodį, kuris parodo (kitų) religijų absurdiškumą”, – sakė sekėjas Martinas Trampuzas.

Bojana Drpič iš Slovėnijos šiaurės rytų turi žemiškesnę priežastį priklausyti “Zombių Bažnyčiai”.

“Šventieji puodas ir keptuvė kasdien padeda man paruošti savo kasdienį valgį”, – juokavo ji.

“Zombių Bažnyčia” daugumą savo veiklos organizuoja per puslapį “Facebook” ir neturi realios garbinimo vietos.

Tačiau “Transvisuotinė Palaimingo Skambinimo Zombių Bažnyčia” galbūt gali turėti ateitį net už Slovėnijos ribų, sako A.Črničius.

“Sunkiai galėtume įsivaizduoti, kad tokios religijos kada nors taptų pagrindine srove … (Tačiau) įmanoma, kad ši Bažnyčia išplis į kitas šalis, nes ji atkreipia dėmesį į universalias dilemas, su kuriomis susiduria Vakarų pasaulis”, – sakė jis.

R.Grosas reiškė panašų optimizmą: “Mes skleisime savo tikėjimą ir Bažnyčią visame pasaulyje”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: