KaunoŽinios.lt nuotr.

Žiniasklaidai pranešus, kad Lietuvos kariuomenė iš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio sūnaus Šarūno valdomos „Autovici“ pirko automobilius, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, jog sandoris su įmone buvo sudarytas dar 2022 m., kai „Vičiūnų grupė“ žadėjo iš Rusijos pasitraukti iki metų pabaigos. Pasak jo, naujų sandorių su „Autovici“ šiuo metu nėra numatoma.

„Pirkimas buvo pradėtas 2022 m. kovo mėn. Be abejo, prasidėjus karui buvo daug lūkesčių, kad verslas, kuris turi interesų Rusijoje, tą veiklą suspenduos. Kaip žinia, tai vyko visoje Europoje su sąlygine sėkme. O 2022 m. spalį, kai buvo sudaromas sandoris, grupė žadėjo, kad sudarys sandorius dėl verslo nutraukimo iki metų galo ir tai galite matyti tuometinėse antraštėse”, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Anušauskas.

„Transportas, kuris reikalingas kariuomenei, buvo gautas. Ir šiuo atveju nenumatome naujų sandorių”, – pridūrė jis.

Taip pat ministras paminėjo, kad reiktų tobulinti Viešųjų pirkimų įstatymą, jame numatant, jog Rusijoje veiklą tęsiančios bendrovės negalėtų dalyvauti institucijų skelbiamuose konkursuose.

Arvydas Anušauskas ELTA Dainiaus Labučio nuotr.

„Viešųjų pirkimų įstatymą reikia tobulinti ir keisti. Žinoma Europos teisė tam labai stipriai priešinasi, bet reikia žiūrėti į savininkus. Ir jeigu jie nenutraukia veiklos Rusijoje ar jų bendrasavininkas, tai tam tikri apribojimai dalyvauti viešuose konkursuose, turėtų būti”, – teigė jis.

„Delfi“ ir LRT antradienį pranešė, kad „Autovici“ Lietuvos kariuomenei už 6,45 mln. eurų pardavė daugiau nei 200 automobilių. Gynybos resursų agentūra sutartį dėl automobilių pirkimo su „Autovici“ sudarė 2022 m. spalio 26 d.

ELTA primena, kad Ukrainos nacionalinės kovos su korupcija agentūra (NKKA) šiemet paskelbė, jog įtraukė „Vičiūnų grupę“ į tarptautinį karo rėmėjų sąrašą.

Po to, kai Rusija pradėjo plataus masto Ukrainos invaziją, 2022 m. kovo pradžioje Lietuvos įmonių grupės vadovas Š. Matijošaitis pranešė, kad bendrovė iš Rusijos rinkos pasitrauks per 3–4 mėnesius. Tačiau paaiškėjo, kad „Vičiūnai“ veiklos Rusijoje nestabdo – bendrovė nėra pardavusi Kaliningrado srities mieste Sovietske veikiančios gamyklos, kuri toliau tęsia veiklą. Perrinktas Kauno miesto meras V. Matijošaitis yra ne kartą sakęs, jog bendrovė iš Rusijos rinkos palaipsniui traukiasi, ieško pirkėjo gamyklai.

Žygimantas Šilobritas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: