© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje šių metų pradžioje, ypač kovo mėnesį, toliau sparčiai augo. Specialistai sako, kad balandį aktyvumas toliau tęsis, o sklypų rinka prisitaikė prie pasikeitusių sąlygų, kai nuo šių metų pradžios buvo apribota prekyba žemės ūkio paskirties žeme.

“Skaičiai pakankamai akivaizdžiai byloja, kas vyksta šiuo metu nekilnojamojo turto rinkoje – sandorių skaičiaus augimas tęsiasi, aiškiai jaučiamas sezoniškumas rinkoje. Kaip ir kiekvienais metais, kartojasi tas pats scenarijus, kai pirmieji metų mėnesiai pasižymi mažesniu aktyvumu, o rinkos aktyvumas įjungia aukštesnę pavarą kovo-balandžio mėnesiais”, – BNS sakė Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

Pasak jo, perleistų žemės sklypų skaičius rodo, kad rinka prisitaikė prie pasikeitusių teisės aktų.

“Atskirai reikėtų išskirti žemės sklypų rinką, nes akivaizdu, kad rinka galutinai prisitaikė prie pasikeitusių aktų, įvedusių ribojimus prekybai žemės ūkio paskirties žeme”, – sakė A.Petrošius.

Preliminariais Registrų centro duomenimis, pirmąjį ketvirtį parduota 8,2 tūkst. butų ir 2035 individualūs namai – atitinkamai 47,8 proc. ir 26,8 proc. daugiau nei pernai tuo pat laiku.

Vien kovo mėnesį šalyje parduoti 3038 butai ir 778 individualūs namai – atitinkamai 47,7 proc. ir 20,2 proc. daugiau nei pernai kovą bei 13,6 proc. ir 24,9 proc. daugiau nei šių metų vasario mėnesį.

Anot Registrų centro, nekilnojamojo turto prekyba kovą pagyvėjo beveik visoje šalyje.

A.Petrošiaus teigimu, artimiausiais mėnesiais rinkos aktyvumas turėtų išlikti, nes gyventojų lūkesčiai dėl ekonomikos augimo ir jų finansinio stabilumo yra neblogi.

“Ne mažiau svarbu tai, kad nepaisant pakankamai drastiškai išaugusio rinkos aktyvumo, nekilnojamojo turto kainos vis dar išlieka pakankamai stabilios, ir tai gera žinia, nes tai rodo, jog nekilnojamojo turto rinka, net ir pasiekusi tokias aukštas apsukas, yra sveika ir bent jau kol kas nepanašu, kad rinkoje formuotųsi kainų burbulai”, – komentavo A.Petrošius.

Bendras pirkimo sandoriais perleistų nekilnojamųjųdaiktų, įskaitant žemės sklypus, sodo namelius, mišrius pastatus bei negyvenamąsias patalpas ir pastatus, skaičius per ketvirtį siekė 25,8 tūkst. ir buvo 8,2 proc. didesnis nei pernai tuo pat laiku. Vien kovą įsigyta apie 10,2 tūkst. objektų – maždaug ketvirtadaliu daugiau nei vasarį ir 17,5 proc. daugiau nei pernai kovą.

Per tris mėnesius Lietuvoje parduota 11,7 tūkst. žemės sklypų (neskaičiuojant iš valstybės įsigytos žemės) – 14,1 proc. mažiau nei pernai sausio-kovo mėnesiais., o kovą – 4947 sklypai – 34,5 proc. daugiau nei vasario mėnesį ir 0,4 proc. daugiau nei pernai kovą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: