Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Elektros skirstymo bendrovė “Lesto” netrukus skelbs konkursą ir ieškos rangovo, kuris į kabelines pakeistų oro elektros linijas, trukdančias 400 kilovoltų (kV) elektros linijai tarp Lietuvos ir Lenkijos “LitPol Link”.

“Lesto” ketvirtadienį paskelbė konkurso techninių specifikacijų projektą, skelbia įmonė centriniame viešųjų pirkimų portale.

Rangovas turės iškelti 10 kV ir 0,4 kV oro linijas, kurios patenka į linijos Alytus-Lenkija apsaugos zoną, bei kitus joje esančius įrenginius. Darbai bus atliekami ALytaus ir Lazdijų rajonuose.

Parengiamuosius “LitPol Link”, Lietuvoje statybos darbus numatoma pradėti jau šių metų pabaigoje. Projekto užsakovė elektros perdavimo operatorė “Litgrid” šį rudenį ketina paskelbti dviejų didelės vertės konkursų – 330 kV Alytaus skirstyklos ir 400 kV linijos Alytus-Lietuvos-Lenkijos siena statybos – nugalėtojus ir pasirašyti su jais sutartis.

Dvigrandė elektros linija eis Alytaus (25 km) ir Lazdijų (26 km) rajonų teritorijomis iki Lenkijos sienos, šalia Galadusio ežero šiaurinės pakrantės. Alytuje jis bus prijungta prie būsimo nuolatinės srovės intarpo ir 400 kilovoltų (kV) skirstyklos – šį projektą už 288 mln. litų įgyvendina pasaulio energetikos ir automatikos technologijų bendrovė ABB.

Tikėtina, kad ABB yra potenciali ir 330 kV Alytaus skirstyklos statytoja.

Planuojama, kad pirmoji 500 MW (megavatų) galios “LitPol Link” jungtis bus pastatyta iki 2015 metų, o antroji -1000 MW galios – 2018-2020 metais. Pirmoji linija Lietuvoje kainuos apie 485 mln. litų, o papildoma antroji – dar 380 mln. litų.

Preliminarios 1,281 mlrd. litų vertės jungtis yra vienas strateginių Lietuvos energetikos projektų, ji primą kartą sujungs trijų Baltijos valstybių ir Vakarų Europos elektros perdavimo infrastruktūras ir sudarys sąlygas elektros rinkų integracijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: