Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti ispaniškąja paelija, kuriai pasigaminti neprireiks daug laiko, nes kvapnius ingredientus lengvai paruošite vienoje keptuvėje.
Ispanams paelija – kaip lietuviams cepelinai
„Ispanija yra viena iš krypčių, į kurią lietuviai keliauja dažnai. Vis dėlto galima leistis ir į keliones virtuvėje bei pasimėgauti ispaniškai patiekalais. Paelija paprastai yra gaminama iš ryžių, daržovių, jūros gėrybių, tokių kaip midijos bei krevetės, troškinamų vienoje keptuvėje. Analizuodami duomenis matome, kad pirkėjai drąsiai išbando naujus receptus, todėl esame užtikrinę platų aukščiausios kokybės daržovių, mėsos, žuvies ir jūros gėrybių asortimentą“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak maisto ekspertės, yra galybė paelijos rūšių ir kiekvienas virėjas šventai tiki, kad jo paelija skaniausia bei autentiškiausia. Galbūt paelijos atsiradimo istorija padės suprasti, kodėl ji turi tiek daug variacijų. Nors pripažinta Ispanijos nacionaliniu patiekalu, iš tiesų paelija yra kilusi iš Valensijos regiono. Šis regionas yra vienas iš didžiausių Viduržemio jūros uostų ir vienas iš didžiausių ryžių auginimo regionų Ispanijoje.
Ispanų virtuvės pasididžiavimas paelija pradžioje buvo laikomas valstiečių patiekalu, kurį jie valgydavo pietų metu. Senovėje į paeliją buvo dedama bet kas, kas tuo metu derėjo ir ką šeimininkės rasdavo po ranka: svogūnai, pomidorai, net sraigės. Jį gamindavo čia pat, prie ryžių laukų, ant ugnies ir skanaudavo tiesiai iš keptuvės. Valensijos regione tokiu pat pavadinimu vadinama ir negili keptuvė, kurioje paelijos gaminamos.
Dabar paelija yra laikoma giminės patiekalu, be kurio neapsieina jokios ispanų šventės. Sakoma, kad ispanams paelija yra toks tradicinis patiekalas kaip lietuviams cepelinai.
Didžiausią visų laikų paeliją 2001 metais pagamino Valensijos virtuvės šefas Antonio Galbis. Milžiniška paelija buvo paruošta Madride, jos ragavo net 110 000 žmonių, tad ji buvo įtraukta ir į Gineso rekordų sąrašą. Šiai paelijai paruošti buvo sunaudota naudojo 6000 kg ryžių ir 12 500 kg mėsos.
Gamyba paprasta, bet turi taisyklių
„Paprastai paelija asocijuojasi su jūros gėrybėmis, bet ji gali būti ruošiama ir su mėsa, ir su jūros gėrybėmis, žuvimi, gali būti net ir vegetariška. Paelijai taip pat svarbu ir baltieji ryžiai, kurie sudaro jos pagrindą. Ją paskaninti galima dešrelėmis bei paprikomis, vertėtų įdėti ir česnakų bei nepamiršti aliejaus“, – sako V. Juodkazienė.
Laikantis visų tradicijų, paeliją reikia ruošti specialioje maždaug 30 cm pločio keptuvėje plokščiu dugnu. Tačiau galima paeliją gaminti ir paprastoje plačioje keptuvėje. Ispanijoje paelija ruošiama grilyje, todėl dar yra pagardinta maloniu dūmo aromatu. Tiesiog paelijos keptuvė yra dedama ant grilio grotelių ir troškinama, kol galiausiai ja galima mėgautis.
Sakoma, kad paelija pavykusi, jei ant jos dugno yra prikepusių ryžių, mat maišyti paeliją yra didžiausias nusikaltimas. Taigi, kepdami paeliją, nemaišykite ryžių, tiesiog leiskite jiems troškintis padaže. Paelijai iškepus, neskubėkite jos valgyti – palikite bent 5 minutes pastovėti, pridengus keptuvę dangčiu arba aliuminio folija.
Tradiciškai paelija valgoma tiesiai iš keptuvės. Ji padedama stalo centre, kad visi galėtų dalintis. Tačiau, žinoma, įsidėjus į lėkštę paelijos skonis neturėtų nukentėti. Ir dar vienas itin svarbus akcentas – pabaigę gaminti, nepamirškite pašlakstyti paelijos žaliosios citrinos sultimis.
- Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis tradicinius paelijos receptus.
Paelija su vištiena
Jums reikės:
1,2 kg vištienos šlaunelių
druskos
pipirų
1 kg midijų
1 skiltelė česnako
1 raudonosios paprikos
400 g pomidorų
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1,5 l paukštienos sultinio
600 g ryžių
350 g šaldytų žirnelių
1 citrinos
Pagaminimas:
Nuplaukite vištos šlauneles, pagardinkite druska bei pipirais. Nulupkite ir perpjaukite česnaką, supjaustykite kubeliais papriką. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Paelijos keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame apkepinkite šlauneles ir išimkite iš keptuvės. Tada toje pačioje keptuvėje pakepinkite česnaką ir išimkite iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite pomidorų ir pipirų kubelius, trumpai pakepinkite. Dabar supilkite paukštienos sultinį ir užvirkite. Įmaišykite ryžius, pagardinkite prieskoniais. Sudėkite šlauneles, midijas ir žirnelius. Viską troškinkite, kol ryžiai išvirs (maždaug 20 minučių, galbūt įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio). Pašalinkite midijas, kurios neatsivėrė. Patiekite su citrinos skiltelėmis.
Ispaniška paelija su midijomis
Jums reikės:
1 skiltelė česnako
1 vidutinio svogūno
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
300 g baltų trumpagrūdžių ryžių
1l daržovių sultinio
1 lauro lapo
1 raudonosios paprikos
1 geltonosios paprikos
1 cukinijos
500 g midijų
100 g šaldytų žirnelių
druskos
pipirų
Pagaminimas:
Nulupkite česnaką bei svogūną ir Smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite česnaką. Suberkite svogūną, taip pat pakepinkite. Suberkite ryžius ir pakelkite, kol jie taps skaidrūs. Supilkite daržovių sultinį, suberkite lauro lapą, druskos, pipirų ir troškinkite apie 20 minučių. Paprikas supjaustykite gabalėliais, cukiniją – kubeliais. Sudėkite į ryžius.
Midijas nuplaukite, nuvalykite ir nusausinkite. Būtinai išmeskite visas jau atsidariusias geldeles. Po 15 minučių į ryžius suberkite midijas, šaldytus žirnelius ir patroškinkite uždengė dangčiu. Patiekite keptuvėje.