Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos virtuvės paveldas garsėja įvairiais unikaliais patiekalais ir kepiniais, tokiais kaip įvairiausių rūšių bandelės, virtinukai ir žinoma saldieji gaminiai: pyragai ir tortai. Vienas iš labiausiai išskirtinių ir tradicinių kepinių yra šakotis. Šakočio kepimo amatas turi ilgą istoriją ir yra ypatingas tuo, kad yra perduodamas iš kartos į kartą. Šio gaminio nerasite niekur kitur pasaulyje, todėl jis unikalus savo skoninėmis savybėmis ir žinoma savo išraiškinga išvaizda. Šio gaminio kaina yra adekvati gaminimo procesui, todėl dažnai šį gaminį renkamės, kai norime išskirtiniu Lietuvišku gaminiu pavaišinti svečius iš svečios šalies.

Šakočio kepimas yra senovinis lietuvių kepimo būdas, kuris atliekamas su specialia kepimo forma ir tai yra gana ilgas ir atsakingas procesas. Šakočio tešla pilama ant besisukančios kepimo formos, kuri sukasi ir taip varvėdama šakočio tešla sudaro „spygliukus“ kurie, ir suteikia šakočiui išskirtinumą. Viena iš priežasčių, kodėl šakočio kepimo menas yra ypatingas, yra tai, kad jis yra labai senas ir turi gilias tradicijas lietuvių kultūroje. Šis kepimo būdas buvo naudojamas jau senovėje ir perėjo iš kartos į kartą. Tai buvo būdas išsaugoti ir perduoti kepimo tradicijas bei paslapčių žinias savo palikuoniams.

Šakočio kepimo menas reikalauja daug kantrybės, kruopštumo ir meistriškumo. Kepant šakoti, svarbu tinkamai paruošti tešlą, kad ji būtų tinkamos konsistencijos ir atitiktų tradicinio gaminio skonines savybes. Kepinys yra gardus visiems jį ragaujantiems, todėl šis unikalus skonis visiems labai patinka ir tinka, jau daug dešimtmečių Lietuvoje. Be paties kepimo proceso, šakočio kepimas taip pat turi simbolinę reikšmę. Jis siejamas su bendravimu, šeimos ir draugystės ryšiais. Daugelis lietuvių kartų kartu kepė šakotį ir perdavė šį kepimo meną iš kartos į kartą. Tai buvo ypatingas ritualas, kuris jungė žmones ir skatino solidarumą bei bendradarbiavimą.

Šakočio kepimas yra unikali ir vertinga Lietuvos kulinarinė tradicija, nes ji išlaiko senąsias kepimo tradicijas ir turi unikalų skonį, kuris išsiskiria iš kitų kepinių ir šimtmečius yra tapus viena iš pagrindinių švenčių gaminių.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: