Organizatorių archyvo nuotr.

Vasara – šviežių daržovių metas. Jų gausa ir pasirinkimas gali paskatinti gaminti sveikiau. Juk šiltuoju metų laiku, ypač kai oro temperatūra siekia beveik 30 laipsnių, norisi tik lengvo ir virškinimo sistemos neapsunkinančio maisto. Įvairios daržovės – vienas iš geriausių pasirinkimų. Būdų, kaip tinkamai jas paruošti, yra išties nemažai. Tam gali praversti ir garų puodas ar vasarą itin mėgstamas grilius. Taigi, kaip išsirinkti geriausią sprendimą?

Žalios daržovės – itin paprasta ir sveika

Pats paprasčiausias būdas mėgautis skaniomis ir naudingų savybių nepraradusiomis daržovėmis – naudoti jas žalias. Tokiu atveju jas reikia tik gerai nuplauti ir reikalui esant pasmulkinti. Žalios daržovės gali būti derinamos ir su termiškai apdorotomis. Tai geras būdas išgauti itin harmoningą patiekalo skonį.

Žalios daržovės daug kam asocijuojasi su sveiku, tačiau nelabai skaniu maistu. To priežastis – nemokėjimas jų paruošti. Gaminant įvairias salotas verta nepamiršti gero padažo. Tai joms suteikia išskirtinumo. Be to, galima gaminti ir šaltas trintas sriubas su makaronais ar kitais priedais.

Galbūt dar nebandėte žalių daržovių ruošti su marinatais, padažais, žolelėmis ir prieskoniais? Cukinijų makaronai su moliūgų sėklomis, nekepta lazanija su kalendrų pesto – įkvėpimas naujiems skoniams virtuvėje. Jų paruošimą gali palengvinti ir garų puodas.

Verdant svarbiausia nepersistengti

Virimas – tai lengvas ir greitas būdas pagaminti traškias, ryškaus skonio daržoves. Svarbiausia tai darant nepersistengti. Pervirusios jos praranda skonį ir tekstūrą, taip pat suskyla ir didžioji dalis vitaminų. Kaip to išvengti? Tiesiog stengtis šiuos produktus virti kuo trumpiau.

Jei ieškote tinkamiausių daržovių tokiam terminiam apdorojimui – brokoliai, žalios pupelės ir kalafiorai gali būti tinkamas pasirinkimas. Jas užtenka pavirti tik porą minučių, vandenyje su šiek tiek druskos. Verta nepamiršti, kad virimas vyksta net ir išjungus viryklę. Taigi rekomenduojama ilgai nelaukti ir išimti daržoves iš vandens.

Švelnaus skonio garuose virtos daržovės

Garų puodas yra kita tinkama priemonė sveikai paruošti daržoves. Tai padeda išvengti jų virimo vandenyje ar kepimo aliejuje. Šiuo būdu apdoroti maisto produktai išlieka kvapnūs, švelnaus skonio ir nepraranda naudingų medžiagų. Garinimas ypač tinka tokioms daržovėms kaip smidrai, briuseliniai kopūstai, morkos ir įvairūs žalumynai.

Siekiant išgauti ryškesnį skonį, proceso metu galima panaudoti česnaką arba imbierą. Druską, citrinų sultis, žoleles ar padažą rekomenduojama pasitelkti jau po to.

Greitas pakepinimas aliejuje

Greito pakepinimo metu daržovės yra nuolat maišomos – tai padeda jų nesudeginti. Šis gaminimo būdas itin populiarus Azijos virtuvėje. Prieš taip apdorojant žalius maisto produktus, svarbus juos iš anksto pasiruošti. Dėl itin greito proceso dažniausiai tiesiog nėra laiko vienas daržoves kepti, o kitas pjaustyti.

Manote, kad garų puodas tinkamesnis terminio apdorojimo būdas? Tai tiesa, tačiau nereikėtų nuvertinti ir kepsninių ar tiesiog greito pakepinimo gilioje keptuvėje. Šio proceso metu daržovės dažniausiai nepraranda visų juose esančių vitaminų, nepapilkėja ir tampa traškios. Be to, naudojant aukštai temperatūrai atsparų augalinį arba žemės riešutų aliejų, galima išvengti toksiškų junginių susidarymo.

Vasara – puikus metas panaudoti grilių

Daržovių kepimas ant ugnies tikriausiai vienas iš lengviausių būdų jas paruošti. Ypač tai populiaru vasarą. Net ir retai valgantys tokius maisto produktus dažniausiai neatsisako taip paruoštų daržovių. Proceso metu atsiskleidžia natūralūs juose esantys cukrūs, suteikdami saldumą ir intensyvų pikantišką skonį.

Pašlaksčius daržoves trupučiu aliejaus ir pabarsčius prieskoniais galima joms suteikti dar ryškesnį skonį. Orkaitėje ar griliuje galima ruošti beveik visas daržoves: svogūnus, česnakus, pomidorus, brokolius, bulves ir daug kitų. Taigi kiekvienas gali išsirinkti pagal savo skonį.

Jei norite pradėti vartoti daugiau daržovių ar ieškote naujų jų paruošimo būdų, šie patarimai kaip tik jums. Vasaros metu verta gaminti lengvesnį maistą, kuris neapsunkintų organizmo. Pasitelkę tokias priemones kaip garų puodas, orkaitė ar grilius, galite tai įgyvendinti itin lengvai.

Užsakymo Nr. KMC190053

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: