Kavinukės vidus. Žalios Pupos FB nuotr.

Kadaise Kaune veikė puikus veganiškas restoranėlis “Morkų šėlsmas” – turbūt pirmasis, parodęs nuobodžiam lietuviškam valgytojui (šefas buvo iš Kanados), jog vegan maistas gali būti skanus, laaabai skanus – iki šiol pamenu jų nuostabųjį saulėgrąžų apkepą… Tačiau matyt jis atsidarė “anksčiau laiko” ir ilgai negyvavo.

Maitinimo vietos atsidaro ir užsidaro – toks jau jų likimas. Tačiau tai, kad vietoj “Morkų šėlsmo” po kiek laiko tose pačiose patalpose duris atvėrė kitas vegetariškas restoranėlis – labai malonus sutapimas.

Į “Laisvę” (taip kauniečiai vadina Laisvės alėją) išsiplėtė “Pupa Raw”, iki tol siūlę vaisių ir daržovių kokteilius, užkandžius ir žaliavalgišką maistą S. Daukanto gatvėje. Laisvės al. 78 įsikūrusi pupa – “Žalia pupa” orientuojasi į kiek kitokią publiką ir siūlo dienos pietus. Jų kaina 4,5 €, už juos gausite sriubos, “antrą” patiekalą (jų būna vegetariškų ir veganiškų, karštų ir šaltų), o gal ir arbatos.

Burgeris

Ten užsukau užsimaniusi burgerių ir pamačiusi, jog tą dieną Pupa juos siūlo. Ir ką gi galiu papasakoti – dienos pietų metu kavinukė sausakimša, todėl staliuko gali tekti palaukti, arba draugiškai prisėsti ant laisvos kėdės prie nepažįstamųjų.

Stalai ten sustatyti gan tankiai, todėl jaukumo kiek trūksta. Kadangi atsimenu spalvotą “Morkų šėlsmo” interjerą, tad motyvacinės frazės ant sienų per daug nesužavi. Bet čia atėjau pavalgyti, ir pavalgyti dienos pietų, todėl skųstis šiais dalykais nelabai noriu.

Dėl didelio lankytojų kiekio, užsakymas ir prisėdimas prie staliuko kiek chaotiškas, tačiau viską pavyksta padaryti sėkmingai ir po kelių minučių sėdžiu ir laukiu morkų sriubos bei veganiško burgerio. Drauge pietavusi kolegė užsisako tik burgerį.

Burgeriai atkeliauja pirmieji ir atrodo tikrai gražiai. Mėginu imti į ranką ir – et – bandelė nešilta. O gaila. Spėju, jog čia su visom žalio maisto madom madinga nešildyti bandelių ir pitų. Matyt teks su tuo susitaikyti.

Taigi, imu burgerį į ranką ir… bėda bėdelė – suprantu, kad jo valgyti kaip sumuštinio veikiausiai nepavyks – jis per aukštas (ir susiploti nenori); bandelė kiek kietoka (ne dėl to, kad sena, tiesiog tokia tekstūra), todėl pasiterliojus bei išsipadažavusi rankas, esu priversta šį kūrinį kaip tikra filosofė dekonstruoti ir valgyti dalimis. Burgeris tikrai neblogas, ir jei bandelė būtų šilta bei minkšta, užsukčiau čia dar ir dar.

Burgeris skrandyje, o sriubos kaip nėra taip nėra.

Aplink laksto savininkė, kuri aptarnauja pietaujančius, su jais šnekučiuojasi, kas daug kam patinka, tačiau pati turiu stiprią alergiją deminutyvams, todėl “mergaitės”, “sriubytė”, “salotytės”, “arbatytė” po kiek laiko stipriai pabosta. Todėl klausiu – kurgi ta sriuba? Manęs atsiprašo – pamiršo – ir tuoj atneša žavios spalvos tirštą morkų sriubą su duonos traškučiais.

Sriuba

Sriuba atrodo laaabai gražiai, nesiginčysiu! Tiesa, mėgtantiems išraiškingesnius skonius ji tikrai pasirodys per švelni ir turinti per mažai druskos. “Padėtį” su druska ištaisau nesunkiai ir užkąsdama sausa duonele (ėt, tie sveikuoliai!) įveikiu šį sriubos dubenėlį. Skanu!

Papietavus norisi kavinukę apleisti greitai, o staliuką užleisti besibūriuojantiems kitiems valgytojams. Todėl jei norite su kažkuo jaukiai, ramiai pasisėdėti ir pasišnekučiuoti, pietūs “Žalioje pupoje” veikiausiai netiks. Bet jei norite greitai, skaniai ir veganiškai pavalgyti Kauno centre – kavinukė tam pats tas!

Veganų verdiktas:
Maistas – 8/10
Vegan friendly – 10/10
Aptarnavimas – 8/10
Aplinka – 7/10

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: