(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Žaislai, drabužiai, tekstilės gaminiai ir variklinės transporto priemonės – dominuojančios pavojingų ne maisto prekių, aptiktų 2009 metais ES rinkoje, grupės. Tai teigiama 2010 m. balandžio 15 d. paskelbtoje ES skubaus keitimosi informacija apie pavojingus vartotojų sveikatai gaminius sistemos (RAPEX) veiklos ataskaitoje.

Palyginti su 2008 m. praėjusiais metais naudojantis RAPEX sistema ES valstybės pateikė 7 procentais daugiau pranešimų apie pavojingas vartojimo prekes. 2008 m. pateikti 1866 pranešimai, o 2009 m. – 1993, taigi pernai naudojimosi RAPEX sistema mastas padidėjo, nes valstybės narės veiksmingiau stebi rinką. Europos įmonės taip pat atsakingiau vykdo su gaminių sauga susijusias pareigas ir sparčiau atšaukia iš rinkos nesaugius gaminius.

RAPEX sistemoje dalyvauja visos ES šalys: jos nustato naujus pavojingus gaminius, apie juos praneša ir taip užtikrina, kad atsižvelgiant į gautą informaciją būtų imtasi tinkamų tolesnių veiksmų.

Lietuvoje už Skubaus keitimosi informacija apie pavojingus vartotojų sveikatai gaminius sistemos valdymą nuo 2004 m. gegužės 1 d. yra atsakinga Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

2009 m. apie pavojingus gaminius daugiausia pranešimų gauta iš Ispanijos (220), Vokietijos (187), Graikijos (154), Bulgarijos (122) ir Vengrijos (119). Šios šalys per šią sistemą pateikė 47 proc. visų pranešimų apie didelį pavojų keliančius gaminius. 2009 metais RAPEX sistemoje buvo paskelbti 37 pranešimai dėl Lietuvos rinkoje rastų nesaugių gaminių, kai kurie pranešimai apima kelis nesaugius gaminius.

2009 m. 60 procentų visų pranešimų apie didelį pavojų keliančius gaminius buvo susiję su žaislais (472 pranešimai), drabužiais ir tekstilės gaminiais (395 pranešimai) ir variklinėmis transporto priemonėmis (146 pranešimai). Ketvirtojoje vietoje – elektros prekės (138 pranešimai).

2009 m. 13 šalių (Bulgarija, Čekija, Danija, Estija, Graikija, Italija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija, Slovakija ir Vokietija) rinkos stebėjimo institucijos tikrino žaislų saugą. Šiame projekte, kurį koordinavo ES stebėjimo institucijų tinklas PROSAFE2, dalyvavusių šalių institucijos patikrino daugiau nei 14 000 žaislų jų dėl atitikties saugos teisės aktams.

Daugiausia patikrinimų atlikta importuotojų ir mažmenininkų patalpose, be to, muitinėse patikrinta 160 įvežamų žaislų siuntų. Iš tikrinamų žaislų buvo paimti 803 mėginiai ir nusiųsti į laboratorijas, kuriose atlikti mechaninės saugos bandymai (576 mėginiai) ir sunkiųjų metalų nustatymo tyrimai (227 mėginiai). Per tikrinimus buvo nustatyta, kad apie 20 procentų žaislų neatitinka saugos reikalavimų. Dėl nesaugių žaislų buvo paskelbti pranešimai RAPEX sistemoje, o nacionalinės institucijos ėmėsi skubių veiksmų, siekiant pašalinti nesaugius žaislus iš rinkos.

Daugiau informacijos čia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: