Pažino savo ir kitų tautų papročius
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Siekiant paskatinti mokinius gilintis į savo krašto paveldą, pažinti savo ir kitų tautų papročius ir tradicijas Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje buvo surengta konferencija, kurią organizavo Kauno rajono Švietimo centras, Kauno rajono etikos mokytojų metodinis būrelis ir Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos etikos mokytoja metodininkė Zita Laužikaitė.

Konferencijoje dalyvavo Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos, Ežerėlio vidurinės mokyklos, Lapių ir Šlienavos pagrindinių mokyklų mokiniai ir mokytojai.

Svečius pasitiko šeimininkų folkloro grupė (vadovė G. Ramunė Pečiulienė). Mokiniai atliko senovinę ceremoniją Baltojo oželio dienai, į kurią įsijungė visi konferencijos dalyviai. Lietuvių tradiciniame kalendoriuje lapkričio 11-oji – ganiavos pabaiga, galvijai suvaromi į tvartus. Tačiau ne kasmet po lapkričio 11-osios laukus užkloja sniego patalai.

Kartais ganiava kiek ir prasitęsdavo. Kad greičiau pasnigtų, apie baltą pamiškės beržą vaikai vesdavo baltą oželį. Du piemenys imdavo už ragų, o mažiausią užsodindavo raitą. Tas, kuris buvo pavėlavęs užgroti Sekminių rageliu, dabar turėdavo įsikąsti ožkos uodegą. Kiti eidavo iš paskos ir dainuodavo: „Oi ožkela, tu baltoji, kokia tu graži! Aisma aplink baltų beržų, kad būt greit žiema…“

Smagios ir įdomios piemenėlių išdaigos: šiuose žaidimuose slypi baltiškoji tautos praeitis. Baltasis oželis – tai padėkos auka gamtos dievybėms už visas rudens gėrybes, suruoštas sunkiai žiemai.

Pasibaigus ceremonijai, konferencijos dalyviai susirinko aktų salėje ir išklausė etnokultūros mokytojos ekspertės G.Ramunės Pečiulienės pranešimo „Iš kur išteka mano versmė“. Vėliau dalyviai pristatė savo parengtus darbus.

Lapių pagrindinės mokyklos mokinės Monika Tutlytė ir Dominyka Šleževičiūtė (vadovė – vyresnioji mokytoja Jolanta Obolevičiūtė) pristatė darbą „Derliaus šventės tradicijos Lapių miestelyje“, o Aušrinė Klovaitė ir Domilė Vainoriūtė – „Lapių miestelio šventė“. Jas paruošė Daiva Roževičienė, etikos mokytoja metodininkė.

Ežerėlio vidurinės mokyklos mokinės Dominyka Budinaitė, Lina Skerath, Rūta Pečiulytė ir Agnė Liudvinavičiūtė pristatė darbą „Kokia kalba- toks ir žmogus“. Joms vadovavo etikos mokytoja Solveiga Šniolienė.

Šlienavos pagrindinės mokyklos mokinės Rimantė Čiukšytė, Kristina Vaičiukynaitė, Augustė Čiukšytė, Rugilė Ragauskaitė, Monika Burbulytė, Augustė Šabūnaitė parengė „Samylų krašto papročiai ir tradicijos“. Mokines paruošė Onutė Gervienė, etikos mokytoja ekspertė.

Po pristatymų vyko folkloro vakaronė, kurią organizavo G.Ramunė Pečiulienė. Mokiniai išmoko daug liaudiškų žaidimų, šokių. Puiki nuotaika ir kraitelė žinių apie tautos papročius ir tradicijas – toks konferencijos rezultatas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: