instagram.com/unionjworld archyvo nuotr.

Nors šie atlikėjai pažįstami kiekvienam paaugliui, vyresniems skaitytojams kai kurių vardai gali būti naujiena. Tai 10 atlikėjų bei grupių, kuriuos reikia žinoti jei ne dėl muzikos, tai bent dėl klausomumo rekordų sumušimo ir įtakos visuomenėje.

10. Union J

Tai viena vaikinų grupė, kuri, manoma, nuvers One Direction nuo sosto ir užims jų vietą. Jų istorija gana panaši – grupė savo karjerą pradėjo tame pačiame britų „X Faktoriuje“, dvejais metais vėliau – 2012-aisiais.

Grupės išgarsėjimas buvo paremtas kitų atlikėjų sėkme – pirmosios jų atliktos dainos – Rihanna, Britney Spears, Maroon 5 išgarsintų dainų koveriai. 2014-aisiais pasirodė antrasis grupės albumas „You Got It All“, per pirmąją savaitę Britanijoje parduotas 15 tūkstančių tiražu. Šiemet pasirodys trečiasis studijinis darbas ir, krentant One Direction populiarumui, galbūt grupei pasiseks užimti jų vietą.

9. Meghan Trainor

Kaip ir Ed Sheeran, Trainor karjerą pradėjo nepriklausomai išleidinėdama albumus, kol ją pastebėjo didesnės įrašų kompanijos. Pirmuosius darbus Meghan išleido būdama vos 15-os, o 21-erių ji pasirašė sutartį su „Epic Records“, su kuriuo 2015-aisiais išleido debiutinį albumą. Ją išgarsinęs singlas „All About That Bass“ YouTube peržiūrėtas jau virš milijardo kartų.

Savo stilių Trainor maišo su šešto ir septinto dešimtmečio doo-woop muzika, kuri stipriai įkvėpė atlikėją. Jos pasirinktos temos dainų tekstams – modernios moters įvaizdis visuomenėje, kūno kulto kritika. Meghan yra minėjusi, kad savo tekstais ji siekia sulaužyti absurdiškus plonumo standartus, kuriuos kuria grožio industrija.

8. Ariana Grande

Tai dar viena atlikėja, pradėjusi savo karjerą nuo aktorystės. Pirmą kartą Ariana ant didžiosios scenos užlipo 2008-aisiais, Brodvėjaus miuzikle „13“. Po metų jai buvo pasiūlytas vaidmuo „Nickelodeon“ seriale „Nugalėtoja“ („Victorious“), kurio dėka Grande ir išgarsėjo – vien pirmąją seriją žiūrėjo beveik 6 milijonai žiūrovų. Nepaisant serialo pasisekimo, Grande labiau traukė muzikantės, o ne aktorės karjera. Pradžioje jos atliekamos dainos buvo panaudotos seriale, o vėliau Grande buvo pastebėta „Republic Records“ įrašų kompanijos – mergina į YouTube kėlė vaizdo įrašus, kuriuose atlikdavo žinomų pop dainų koverius.

2013-aisiais pasirodė debiutinis Ariana albumas „Yours Truly“, įkvėptas Whitney Huston, Amy Winehouse, Christina Aguilera ir kitų pop muzikos ikonų. Kartu sekė ir mini turas, kurį Grande pradėjo apšildydama Justin Bieber pasirodymus.

7. Jessie J

Atlikėja (pilnas vardas Jessica Ellen Cornish) pradėjo karjerą būdama vos 11 metų, kai pasirodė Andrew Lloyd Webber miuzikle „Whistle Down the Wind“. Vėliau ji rašė dainas tokiems atlikėjams, kaip Chris Brown bei Miley Cyrus, o 2010 metais, pasirašiusi sutartį su „Universal Republic“ įrašų kompanija, Jessie išleido savo debiutinį singlą „Do It Like a Dude“. Po metų sekė garsusis „Price Tag“, atnešęs atlikėjai šlovę ir populiarumą. Tais pačiais metais buvo išleistas debiutinis albumas „Who You Are“, o praėjus vos metams atlikėjai buvo suteikta garbė pasirodyti Londono Olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje.

Jessie J muzika nėra labai standartiška – ji maišo šiuolaikinį ritmenbliuzą su electropop muzika bei hip-hopo ritmais. Jos stilius dažnai priskiriamas „conscious hip-hop“ (iš angl. k. sąmoningas hiphopas) judėjimui. Tai politizuotas hip-hop subžanras, kuriame dainų autoriai atkreipia dėmesį į socialines problemas vietoje kasdieninių, mažiau svarbių. Dažniausiai pasirenkamos temos yra religija, rasizmas, smurtas bei kiti nusikaltimai.

6. One Direction

Garsiausia pastarųjų 5 metų vaikinų grupė pradėjo savo karjerą pasirodydami britų „X Faktoriuje“ 2010-aisiais. Nors konkurso nelaimėjo (užėmė trečiąją vietą), grupe susidomėjo prodiuseris Simon Cowell ir jau sekančiais metais grupė išleido savo pirmąjį albumą, parduotą daugiau, nei 5 milijonų vienetų tiražu. Grupė, kaip ir galima tikėtis, labiausiai populiari tarp jaunų merginų. Saldūs balsai, lengvos pop melodijos ir išvaizdūs vos pilnametystės sulaukę paaugliai išpopuliarėjo ne tik Britanijoje, bet ir visame pasaulyje.

Ši vaikinų grupė (angl. boy band) seka jau nuo The Beatles laikų sugalvotą formulę – kiekvienas narys turi savo skiriamą bruožą ir vaidmenį grupėje. Niall Horan – „mielas“, Zayn Malik (pernai palikęs grupę) – „tylus ir paslaptingas“, Liam Payne – „jautrus“, Harry Styles – „žavingas“, o Louis Tomlinson – „linksmasis“.

5. Ed Sheeran

24 metų britas Sheeran labiausiai išsiskiria savo muzika iš likusių sąrašo atlikėjų – nors yra daugmaž pop muzikos atstovas, didžioji dalis jo muzikos priskiriama pop folkui. Karjerą jis pradėjo prieš 10 metų – pirmasis išleistas jo darbas buvo 2005-ųjų nepriklausomai išleistas „The Orange Room“ mini albumas (EP). Po penkerių metų Sheeran nuskrido į Los Andželą, kuriame neturėjo jokių draugų ar kontaktų. Grojant įvairiuose atviro mikrofono renginiuose klubuose, jis buvo pastebėtas aktoriaus Jamie Foxx, kuris buvo taip sužavėtas Sheeran kūryba, kad pasiūlė vietą savo namuose ir galimybę nemokamai įrašinėti savo namų studijoje.

Keldamas savo dainas į YouTube jis subūrė platų savo fanų ratą ir sekančiais metais išleido dar vieną EP. Po metų pasirodė debiutinis Sheeran albumas „+“, parduotas daugiau, nei 3 mln. vienetų tiražu. Tada sekė išparduoti turai, dainos, parašytos ir atliekamos One Direction ir Taylor Swift, Londono Olimpinių žaidynių pasirodymas, dainos serialuose ir filmuose, tokiuose kaip Peter Jackson režisuotame „Hobite“.

4. Nicki Minaj

Atlikėja, kuri vulgarumu gali galinėtis ir prieš Miley Cyrus, pirmuosius savo muzikinius bandymus publikavo dar 2007-aisiais, tačiau sėkmė atėjo po trijų metų, kai buvo išleistas debiutinis albumas „Pink Friday“ su garsiuoju singlu „Super Bass“. Daina susilaukė milžiniško pasisekimo – be 5 milijonų parduotų singlo kopijų, YouTube ji buvo perklausyta daugiau, nei pusę milijardo karto.
Atlikėja, kartais pavadinama „afroamerikiete Lady Gaga“, žinoma dėl savo spalvingų rūbų ir perukų, kuriuos ji naudoja savo daugybės alter ego atskleidimui. Nicki Minaj atlieka pop muziką su ryškia hip-hop įtaka. Skiriamiausias jos ženklas – greitas repavimo stilius, kuriame skirtingais akcentais atsiskleidžia ir minėtieji alter ego, naudojama daug metaforų ir žodžių žaismo. Garsiau, nei Minaj muzika greičiausiai yra jos muzikiniai klipai, sukeliantys daug neigiamos reakcijos dėl pernelyg seksualizuotų vaizdų.

3. Justin Bieber

Tai žmogus, kurio vardas, deja, yra toks pat garsus, kaip Elvis Presley buvo šeštajame dešimtmetyje. Savo karjerą Bieber pradėjo nuo YouTube – ten buvo keliami vaizdo įrašai, kuriuose jaunasis Justin groja būgnais bei gitara. Nepaisant to, kad buitiniuose kadruose užfiksuotas vaikas turėjo neblogą muzikinį talentą, jo karjera pasuko kita linkme. Pirmasis EP „My World“ buvo pripažintas platininiu, o tada sekė debiutinis studijinis albumas su singlu „Baby“, pradėjusiu biebermaniją. Daina vis dar išlieka populiariausia YouTube – ją perklausė beveik 1.3 milijardo kartų.

Vėliau Bieber atsitiko kažkas panašaus, kaip Miley Cyrus – pabodęs „vaikų dievaičio“ įvaizdžio atsikratymas neįvyko per dieną. Žiniasklaidoje pasirodydavo vis daugiau straipsnių, kuriuose pasakojama apie jauno atlikėjo susidūrimus su policija, jo aroganciją ir kitus skandalus.

Tiesa, 2015-ųjų pabaigoje pasirodęs albumas „Purpose“ sukėlė vilčių apie Bieber atsigavimą ir grįžimą į „teisingą kelią“. Po 3 metų pertraukos pasirodęs studijinis darbas buvo stebėtinai neblogai sutiktas kritikų, o daina „Where Are Ü Now“, įrašyta su Skrillex ir Diplo, YouTube skaičiuoja jau beveik 400 milijonų perklausų.

2. Taylor Swift

Ši atlikėja, gimusi 1989-aisiais Redinge (Pensilvanija, JAV), būdama vos 14 metų persikėlė į Nešvilį, dažnai vadinamą „Muzikos miestu“ dėl plačiai išplėtotos muzikos industrijos. Čia Swift tikėjosi išgarsėti savo grojama kantri (angl. country) muzika.

Jau 2006-aisiais Taylor išleido savo debiutinį albumą, kuris ir atvėrė kelią į sėkmę – be pusšešto milijono parduotų kopijų, jame nuskambėjo dainos „Tim McGraw“ bei „Teardrops on My Guitar“, tapusios muzikantės parašu. „Our Song“ užkopė į JAV „Billboard Hot Country Songs“ topo pirmąją vietą ir Taylor tapo jauniausia atlikėja, be pagalbos parašiusia dainą, užkopusią į tokią aukštą topo poziciją.
Įsisukus populiarumo varikliui, Taylor muzika pradėjo eiti toliau nuo kantri ir vis arčiau pop muzikos. Tai atsiliepė ir albumų pardavimuose – 2014-ųjų „1989“ parduotas 8.6 milijonų vienetų tiražu.

2015-aisiais Taylor pasipriešino „Apple“ kompanijos politikai – naujai paskelbta muzikos transliavimo paslauga 3 mėnesių bandomuoju laikotarpiu klausytojams žadėjo nemokamą muziką. Problema – pinigų negaus ir atlikėjai. Kai Swift publikavo savo atvirą laišką, kompanija nusprendė pakeisti savo honorarų politiką.

Muzikantė žinoma (ir dažnai dėl to pašiepiama internete) dainų tekstais apie skyrybas su savo vaikinais. Be muzikos Taylor užsiima filantropiška veikla, daugiausiai susijusia su jaunimo švietimu bei pagalba nukentėjusiems nuo stichinių nelaimių.

1. Miley Cyrus

Miley – atlikėja, daugiausiai dėmesio sulaukusi 2015-aisiais, nors karjerą pradėjo prieš beveik 10 metų. Nors dabar žinoma daugiau kaip muzikantė, į populiarumą ji pradėjo žengti jau 2003-aisiais, kai pasirodė režisieriaus Tim Burton’o filme „Mano gyvenimo žuvis“ („Big Fish“), o jau po 3 metų sekė Cyrus išgarsinęs vaidmuo Disney seriale „Hana Montana“, kuriame pasirodė kartu su savo tėčiu – garsiu muzikantu Billy Ray Cyrus. Serialas sulaukė milžiniškos sėkmės – visa frančizė buvo įvertinta milijardu JAV dolerių. 2007-aisiais pasirodė pirmasis jaunosios žvaigždutės albumas „Meet Miley Cyrus“, po jo sekė dar 4 studijiniai darbai.

2013 metais Cyrus išleido albumą „Bangerz“, kuris žymėjo naują etapą jos gyvenime. Bandydama atsikratyti senojo „geros mergaitės“ įvaizdžio, Miley kardinaliai pakeitė tiek išvaizdos, tiek muzikos stilių. Senąjį pop roką pakeitė hip-hop muzikos įkvėptas pop, o senąją, nelabai išsiskiriančią išvaizdą pakeitė vis labiau apnuogintas kūnas ir vulgarūs muzikiniai klipai. Svarbiausias jų – „Wrecking Ball“, kuris sulaukė daug dėmesio ir ne ką mažiau kritikos bei parodijų. Nepaisant to, akivaizdu, kad žmonėms naujoji Miley patinka.

Taip pat skaitykite: Joss Stone – britų soul žvaigždė, kitąmet koncertuosianti Lietuvoje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: