manoteisės.lt archyvo nuotr.

Šeštadienį Latvijos sostinėje vyks svarbiausias Europos LGBT festivalis – „EuroPride 2015“ Festivalyje laukiama tūkstantinės minios, tarp kurių ir mažiausiai keli šimtai lietuvių.

Į renginį vyksta ir per dešimt Lietuvos organizacijų, kurios sako taip ketinančios išreikšti solidarumą su LGBT asmenimis.

G. Andriukaitis: “Jei pribrendusi Latvija, pribrendusi ir Lietuva”

Ne kartą savo programoje filmus apie LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualūs, transseksualūs) rodžiusio žmogaus teisių kino festivalio „Nepatogus kinas“ direktorius Gediminas Andriukaitis, sako, kad tokie festivaliai prisideda prie visuomenės sąmoningumo kėlimo: „Svarbiausia žinia, kurią siunčia „EuroPride 2015“ yra tai, kad žingsnis po žingsnio nugalime kvailus prietarus, neapykantą ir neišprusimą. Jei Latvija yra pribrendusi tokiam renginiui, tai Lietuva taip pat. Po kitais metais būtų džiugu matyti gausų dalyvių būrį Vilniuje“, – teigia „Nepatogaus kino“ atstovas pats žygiavęs LGBT eisenoje 2013 m. Vilniuje.

Eisenos kolonoje dalyviai sutiks ir dvylika metų moterų teisių srityje dirbančią labdaros ir paramos fondo „Frida“ direktorę Daivą Baranauskę. Į „Europride“ važiuojanti parodyti solidarumą tiems Lietuvoje gyvenantiems žmonėms, kurių teisės dar nėra užtikrinamos: „Nors pagrindinės mūsų veiklos kryptys yra smurto lyties pagrindu įveikimas bei dienos centras krizes išgyvenantiems nepilnamečiams, manome, kad homoseksualių žmonių teisių srityje mūsų valstybė turi išlikti ištikima europietiškoms vertybėms ir idealams, o ne pasiduoti Putino propagandai“, – sako D. Baranauskė.

Bijančių važiuoti nebuvo

Anot Tolerantiško Jaunimo Asociacijos pirmininkės Jūratės Juškaitės, eisenoje dalyvaus įvairių organizacijų atstovai – nuo vaikų ir moterų teises ginančios, kad norinčių važiuoti daugiau nei vietų autobuse. Anot jos, šiais metais, vos pasiūlius vykti į „Europride“, nebuvo nė vienos organizacijos, kuri atsisakytų ar bijotų: „Visi žygiuos su savo atstovaujamų organizacijų plakatais ir marškinėliais. Tai rodo, kad mūsų visuomenėje vyksta labai svarbūs pokyčiai – mažėja homofobija ir transfobija. Svarbiausia, kad diskusijos apie tai nesustotų“, – džiaugėsi J. Juškaitė.

TJA atstovė sako, kad kartu su šia organizacija eisenoje dalyvaus ir „Jaunimo linija, asociacija „In Corpore“, Nacionalinis socialinės integracijos institutas, Lietuvos žmogaus teisių centras, asociacija „Demetra“, kritinės minties institutas „Demos“, Vilniaus universiteto Studentų atstovybės programa „Be etikečių“ ir asociacija „Naujos meno formos“. Lietuvos gėjų lyga taip pat veža pilną autobusą

Festivalis „EuroPride“, prasidėjęs pirmadienį vienoje iš Baltijos valstybių šiais metais vyksta pirmą kartą. Savaitę vyksiantis renginys savo lankytojams siūlo plačią parodų, filmų ir dirbtuvių programą, kuri pasibaigs eisena centrinėmis Rygos gatvėmis.

Simona Padegimaitė,  Eglė Jačaitė

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: