Organizatorių archyvo nuotr.

Spalio 22 d., ketvirtadienį, 17 val. VDU menų galerijoje 101” (Muitinės g. 7) pristatoma Aurelijos Maknytės paroda Deficitas”.

Atminties  temos – vienos dažniausių Maknytės kūryboje, kurias ji tyrinėja pasitelkdama autentiškus praeities atributus, tokius kaip seni drabužiai, baldai, laiškai ar sovietmečio alkoholinių gėrimų etikėtės. Šie daiktai menininkei tampa raktu, leidžiančiu labai asmenišku žvilgsniu pažvelgti į praeitį ir jos paliktus pėdsakus visų mūsų gyvenimuose. Šioje parodoje autorė kviečia prisiminti deficito fenomeną.

Menininkė sako: „Tardama lietuviškai trūkumas ne tik suvokiu (kažko nebuvimą), bet ir klausau. Išgirstu garsą, kurį sukelia trūkimo ar įtrūkimo veiksmas. Tai tarsi skambi pauzė, trumpas ir netikėtas garsas, panašus į tolimo šūvio aidą, atklydusį į su karu, rodos, nieko bendra neturinčią teritoriją”.

Galerijoje eksponuojami objektai vienaip ar kitaip veikia deficito lauke. Tai objektai su istorijomis, kurios susijusios su Istorija. Sovietmečio buityje žodis deficitas buvo tarsi paslaptingas burtažodis, trumpam atveriantis vartelius į gražios ir patogios buities pasaulį. Tačiau visgi norėjosi pažvelgti į šią savoką ir kitais, ne buities rakursais.

Parodoje klausiama, ar kažko trūkumas yra nuolat reikalaujanti tuštuma duoklės laukiančio drakono gerklėje? Ar tuštuma yra įtraukiantis kažką vakuumas? Nors parodos objektų atskleistos istorijos neatsakys į šiuos klausimus, bet pakvies žiūrovą prisiminti savo istorijas ir pasiūlys papildyti deficito sąrašą.

 

Paroda veiks iki lapkričio 6 d.

Galerija dirba: I – V, 11 – 17 val.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: