Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šį antradienį, spalio 13 d., istoriniame „Romuvos“ kino teatre Kaune vyks pasaulinė neseniai Japonijoje sukurto filmo apie Čijunę Sugiharą premjera. Jos metu Lietuvos žiūrovai turės galimybę susitikti su jo režisieriumi Cellin Gluck bei pagrindinių vaidmenų atlikėjais Toshiaki Karasawa (Čijunė Sugihara) ir Koyuki (Jukiko Sugihara).

Ši premjera organizuojama keliais mėnesiais anksčiau nei Japonijos premjera, kuri vyks gruodžio mėnesį Tokijuje. Todėl Lietuvos žiūrovai bus pirmieji pasaulyje viešai matę šį filmą. Filmas bus rodomas originalo kalba (japonų ir anglų) su lietuviškais subtitrais. Renginys nemokamas.

Č. Sugihara buvo Japonijos vicekonsulas Lietuvoje, kuris 1939-40 m. rezidavo Kaune (dabartiniame Sugiharos namų pastate) ir čia išgelbėjo tūkstančius žydų gyvybių. Tai jis padarė išduodamas tranzitines Japonijos vizas, kurios leido žydams pabėgti nuo nacių okupacijos ir holokausto.

„Filmas “Persona Non Grata” (japoniškai “Chiune Sugihara”) yra sukurtas remiantis tikrais įvykiais, kuomet japonijos konsulas Čijunė Sugihara Antrojo pasaulinio karo metu išgelbėjo 6000 žydų gyvybių nuo nacių, nepaisydamas rizikos ir nepaklusdamas Japonijos vyriausybės nurodymams, – teigė filmo prodiuseris Nobuyuki Iinuma, – Nors 2015 m. minime 70-ies metų jubiliejų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, visame dabarties pasaulyje vis dar susiduriame su valstybių nesutarimų bei pabėgėlių atvejais. Labai lemtinga ir prasminga yra tai, kad šiais kertiniais metais Pasaulinė filmo premjera vyksta Kaune, kur Čijunė Sugihara išdavė vizas. Labai tikiuosi, kad daug Lietuvos žiūrovų galės pamatyti filmo premjerą.“

Filme “Persona Non Grata” vaidina aktoriai iš Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos ir Rusijos, o juostą režisavo žymus režisierius Cellin Gluck. Čijunę Sugiharą vaidina japonų aktorius Toshiaki Karasawa, o žmonos Jukiko vaidmenį atlieka Koyuki, geriausiai žinoma už savo vaidmenį filme “Paskutinis samurajus”. Istorijos veiksmas vyksta 1934 – 1955 laikotarpiu Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Pats filmas buvo nufilmuotas Lenkijoje.

Premjeros organizavimas patikėtas Vytauto didžiojo universiteto Azijos studijų centrui. Centro vadovas dr. Aurelijus Zykas sakė: “Rugsėjo 16 d. Lietuvoje lankėsi filmo kūrėjai, kurie ieškojo tinkamos vietos pasaulinei premjerai. Tarpininkaujant mūsų centrui, iš įvairių pasiūlytų vietų jie galiausiai išsirinko “Romuvos” kino teatrą Kaune. Šis ilgiausiai veikiantis Lietuvoje kino teatras pirmą kartą atvėrė savo duris tuo metu, kuomet Kaune gyveno Sugihara. Labai džiaugiuosi, kad kūrėjus sužavėjo ne tik jaukus bei filmo atmosferą atitinkantis kino teatras, bet ir Azijos studijų centro darbuotojai bei studentai, kurie koordinuos renginį ir pasiruošimus jam.

Prie premjeros organizavimo prisideda Sugiharos fondas “Diplomatai už gyvybę”, Kauno miesto savivaldybė, Japonijos ambasada Lietuvoje, Lietuvos Respublikos ambasada Japonijoje. Filmo pradžia – 18:00. Durys atidaromos 17:00. Renginys nemokamas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: