(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Asociacija „Šviesuva” nuo spalio 8 dienos kauniečius kviečia į naują paskaitų ciklą „Tradicinė Rytų medicina”, kurį ves akademiko Jurgio Brėdikio vadovaujama lektorių grupė.

Paskaitas ves patyrę Rytų medicinos specialistai, savo žinias tobulinę Kinijoje ir Indijoje. Tarp dėstytojų – metus Kinijoje stažavęsis Europos tradicinės kinų medicinos asociacijos valdybos narys Vitalijus Naumavičius, KMU Reabilitacijos klinikos doktorantas, tradicinės Rytų medicinos žinias pusmetį gilinęs Kinijoje, Dainius Butvilas. Taip pat savo žiniomis dalinsis Ajurvedos ir tradicinės kinų medicinos žinovė Lietuvos veterinarijos akademijos lektorė Dalia Sekmokienė, Rytų masažų specialistė sporto medicinos gydytoja Aurelija Davidavičienė, Lietuvos jogos asociacijos pirmininkas Vytis Zabulėnas bei kiti Rytų medicinos specialistai.

Greta šiuo metu oficialiai praktikuojamos medicinos seniai egzistuoja ir kita medicina. Tai liaudies medicina, tradicinė Rytų šalių medicina (indų Ajurveda, kinų ir Tibeto medicina bei kt.), tokie jos metodai, kaip joga, hirudoterapija, manualinė terapija bei naujesnės medicinos šakos – natūropatija, homeopatija, biorezonansinė, vibracinė ar energinė medicina ir kt.

Tiek senoji medicina, tiek naujoji (ortodoksinė, oficialioji, alopatinė, modernioji) turi savo pliusų ir minusų. Tradicinė medicina laikosi holistinių principų: žmogaus kūnas, protas ir dvasia suvokiami kaip viena harmoninga sistema, neatskiriama nuo aplinkos. Tik taip galima suprasti, kas yra sveikata ir kokios yra nesveikatos priežastys bei kaip pasireiškia ligos.

Neginčijamas oficialiosios medicinos pranašumas – tiksli, naujausiomis technologijomis pagrįsta diagnostika ir modernios gydymo priemonės, tačiau ji neužtikrina ligų profilaktikos, gydymas dažnai tik nuslopina ūminį procesą, dėl to vystosi lėtinės, neretai neįveikiamos ligos. Nepaisant neginčijamų farmakoterapijos laimėjimų, neišvengiama neigiamo poveikio.

Šiuo metu vyrauja tendencija ne supriešinti alternatyviąją mediciną su oficialiąja, o integruoti į moderniąją mediciną, papildant ją veiksmingais gydymo būdais. Daugėja universitetų, kur šiuolaikinė ir tradicinė medicina dėstoma integruotai, taip pat ir taikoma praktikoje. Sujungiant Rytų ir Vakarų medicinos privalumus sukuriama nauja medicina, integruota medicina.

Nuo 2010 metų vasario 1 dienos taip pat bus skaitomas ir kitas paskaitų ciklas „Holistinis požiūris į sveikatą”, kurį ves prof. habil. dr. L. Lukoševičiaus lektorių grupė. Šių paskaitų metu bus galima sužinoti daugiau apie sveiką mitybą, dietas, šiuolaikinės mitybos klaidas ir jų korekciją, antsvorį ir jo komplikacijas, aterosklerozę, onkologines ligas, imuninę sistemą ir jos reguliavimą maistu, osteoporozę ir kalcio problemas, moters mitybą įvairiais gyvenimo tarpsniais, omega rūgščių svarbą žmonių sveikatai, vitaminų ir papildų svarbą žmonių sveikatai ir t.t.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: