Autorės asmeninio archyvo nuotr.

Ewa Juskiewicz pakeičia klasikiniuose portretuose pavaizduotų moterų veidus. Papuoštos prabangiais apdarais, jos nutapytos moterys atkuria 18 ir 19 amžiaus šedevrus, tačiau, prisilietus Juszkiewicz mikliai rankai, sėdinčiųjų moterų porceliano spalvos veidai yra pakeičiami absurdu – augalais, apsivijusiais kaspinais, vabzdžiais, įmantriomis šukuosenomis. Vienas iš autorės klasikos įkvėptų portretų yra demonstruojamas „Domestic Horror“ parodoje, vykstančioje Gagosian galerijoje Niujorke.

Šie siurrealistiniai, kartais trikdantys paveikslai yra menininkės bandymas kvestionuoti ribojančias socialines normas, keliamas moterims per visą istoriją. „Aš pastebėjau, kad daugelis moterų yra tapomos ta pačia poza ir gestais. Toks jausmas, kad jos buvo įkalintos savo korsetuose ir krinolinuose, kuriuose nebėra laisvos vietos individualumui ir emocijoms“, sako Juszkiewicz, kurios darbai spalio 19 dieną buvo demonstruojami „Domestic Horror“ grupinėje parodoje, vykstančioje Gagosian galerijoje Niujorke. „Aš ieškau būdų, kuriais galėčiau sutrikdyti harmoniją ir prikelti šias moteris gyvenimui“.

Kai menininkė nesidarbuoja studijoje, ji ieško antikvariatų ir skaitytų knygų parduotuvių, kad gautų įkvėpimo. „Aš perverčiu senus albumus ir knygas ir bandau rasti portretų, kurie manyje skatina jausmą, žavi mane ir veda į priekį“. Negana to, ji mąsto ir apie šiuolaikinę madą, ypač apie radikalius dizainerius, kurie eksperimentuoja su žmogaus formomis, pavyzdžiui, Rei Kawakubo, Martin Margiela, Iris van Herpen. „Aš mėgstu šiuolaikinius dizainerius, kurie siūlo alternatyvų mūsų išvaizdos vaizdavimą“, sako ji. Dailininkės, gyvenančios Varšuvoje, Lenkijoje, sukurti paveikslai pelnė jai pripažinimą meno mugėje „Frieze New York“.

Niujorke, Half galerijoje įvyko pirmoji jos solo paroda. „Aš tikiu, kad menas gali būti katalizatorius konkretiems socialiniams pokyčiams, ir aš esu sužavėta, kad didelė dalis muziejų rengia parodas, skirtas moterų kūriniams“, teigia ji. „Mes galime perrašyti istoriją, šį kartą kreipdami dėmesį į moteris menininkes, kurios seniau neturėjo tam jokių galimybių“.

Taip pat skaitykite: Fotografė intymiose nuotraukose užfiksavo sunkią savo vyro ligą – depresiją [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: