Amanda Gorman © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Joe Bideno inauguracijos progai parašytas eilėraštis „The Hill We Climb“ (liet. „Kalva, į kurią kopiame”) Pietų Floridos pradinėje mokykloje buvo uždraustas po to, kai vienas iš tėvų pateikė skundą, jog jis nėra tinkamas mokiniams. Tačiau po šio incidento Amandos Gorman kūrinių pardavimai tik išaugo, taip jaunai rašytojai yra parodomas palaikymas.

Amanda Gorman – amerikiečių poetė, aktyvistė, pasisakanti rasizmo, feminizmo, priespaudos problemomis. Ji – apdovanojimus pelniusi kūrėja, Harvardo universiteto absolventė, ten mergina studijavo sociologiją. A. Gorman yra pirmasis asmuo, gavęs Nacionalinio jaunimo poeto laureato titulą.

Amanda Gorman tapo jauniausia poete Jungtinių Amerikos Valstijų istorijoje, deklamavusia eilėraštį per prezidento inauguraciją, tai ji darė būdama vos dvidešimt dvejų metų. Inauguracijai parašytas eilėraštis “The Hill We Climb” buvo deklamuotas 2021 metų sausio 20 dieną, Joe Bideno inauguracijos metu, Vašingtone.

„The Hill We Climb“ buvo parašytas siekiant paraginti Amerikos žmonių „vienybę, bendradarbiavimą ir bendrumą“ ir pabrėžti ateities galimybes. Eilėraštis buvo plačiai giriamas už savo siunčiamą žinutę, pagrindinę mintį bei pristatymą. Daugelis kritikų įvardijo eilėraštį, kaip inauguracijos įsimintiniausią momentą. Kritikai gyrė A. Gorman mintis apie vienybę, apmąstymus apie praeitį ir kuriamą viltį ateičiai.

Anot pateikto skundo, eilėraštyje yra „neapykantos pranešimų“ bei jis „nėra edukacinis“. A. Gorman savo „Instagram“ paskyroje pasidalino, jog jaučiasi lyg „išdarinėta“. Autorė teigia, jog šį kūrinį parašė tam, kad visi jauni žmonės matytų save istorinėje akimirkoje, Gorman taip pat pasakoja, jog sulaukia daugybės laiškų bei vaizdo įrašų iš vaikų, kurie yra įkvėpti šio eilėraščio.

Mokyklos apygarda teigia, kad tekstai techniškai vis dar prieinami, tik perkelti į kitą bibliotekos skyrių, kuris yra skirtas vyresnių klasių mokiniams.

„Mokyklos knygų draudimas yra bet koks veiksmas, atliktas prieš knygą, dėl kurio prieiga prie knygos apribojama arba sumažinama. Šis sprendimas perkelti mano knygą iš pradinės vietos, priimtas vienam iš tėvų pasiskundus, sumažina pradinių klasių mokinių prieigą prie mano eilėraščio.“, – taip į tai atsakė poetė Amanda Gorman.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: