© Remio Ščerbausko nuotr.

Kiekvienas pasaulio miestas turi savo „veidą“, kurį apibūdinti žodžiais yra sudėtinga, nes tai ne architektūra ir žmonės, o veiksmas, emocija ir būvis. Jeigu užsimerktumėte ir įsivaizduotumėte Kauno „veidą“, koks jis būtų? Prieš akis iškyla modernistinės architektūros ritmiškumas ir geometrinių detalių žaismas, senojo Laisvės alėjos grindinio plytelių raštas, Santakos ir Muzikinio teatro žalios erdvės, parduotuvių vitrinos, bromai, laiptai, stotis, gamyklos, Nemunas, kurie persipina su nepažįstamų žmonių veidais, miesto judesiu, kažkas eina, sėdi, stebi, rūko, kalba, dirba, svajoja, groja, šypsosi ar krapšto nosį… Čia verda gyvenimas!

Daugiau nei dešimtmetį fotografuodamas Kauno gatvėse, Remis Ščerbauskas užfiksavo įvairius miesto gyvenimo momentus, kuriuose architektūrinės miesto detalės persipina su kultūriniais ir socialiniais reiškiniais. Nors R. Ščerbausko darbus priskirti gatvės fotografijai yra sudėtinga, dėl fotografijų daugialypiškumo, prasmių ir kompozicijų įvairovės, galima teigti, kad jo darbai papildo ar net praplečia šio žanro ribas. Gatvės fotografija – tai visuomenės gyvenimo dokumentika, miesto socialinio konstrukto atvaizdas, perteikiamas per fotografijos mediją.

© Remio Ščerbausko nuotr.

Kiekviena R. Ščerbausko fotografija – savitas pasakojimas ar momentinis miesto teatras, nors jame nieko nėra iš anksto surežisuota, niekas nėra įspėtas, o kartais net nenutuokia, kad pateko į kadrą. Ir svarbiausia, jog užfiksuota akimirka niekada nebus atkartota. Fotografo darbuose įrašyta miesto atmintis – ryškūs žmonių tipažai, jų žvilgsniai ir emocijos, architektūrinės detalės, atspindinčios miesto ypatumus, kasdieniai įvykiai.

R. Ščerbausko fotografija tampa vertinga ne tik kūrybiniu, bet ir dokumentiniu požiūriu, netgi socialiniu tyrimu. Užsiimti gatvės fotografija gali ne kiekvienas. Tam reikia neišsemiamos ištvermės ir užsispyrimo, ištreniruoti akį, kad ši ne tik akylai stebėtų visą aplinką, bet ir akimirksniu sukomponuotų vaizdą iš daugybės kintančiųjų. R. Ščerbauskas į komponuojamus vaizdus įpina švelnios ironijos, detalių žaismo ir griežto ritmiškumo. Žiūrovai gali mėgautis fotografijų estetika, konkrečiais elementais, miesto architektūra, asmenybių bruožais, o akylesni įžvelgs akimirkoje sustabdytą miesto veiksmą, emociją ir būvį, fotografo akimis pamatys tikrąjį Kauno „veidą“.

Kuratorė Neringa Stoškutė

Renginys “Facebook”: https://www.facebook.com/events/340391700490878

© Remio Ščerbausko nuotr.
© Remio Ščerbausko nuotr.
© Remio Ščerbausko nuotr.
© Remio Ščerbausko nuotr.
© Remio Ščerbausko nuotr.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: