Tom O'Doherty nuotr.

Lapkričio 23 – 27 d. paramos ir labdaros fondo FRIDA bei asociacijos „Teatronas“ iniciatyva Baltojo Kaspino festivalio rėmuose užvirs kūrybinės dirbtuvės. Jose plušės įvairių scenos menų atstovai, stengdamiesi susipažinti su skirtingomis improvizacijos praktikomis. Pasitelkdami savo išmonę, performatyvumą, kūrybiškumą ir vizualumą, jie prisidės prie pasaulinės akcijos, skirtos atkreipti dėmesį į smurtą lyties pagrindu. Galiausiai subręsiančio performanso metu bus stengiamasi išpildyti pagrindinę festivalio idėją – atskleisti smurto prieš moteris problemą ir kiekvieną paraginti ja susirūpinti.

Paskutinį vakarą (lapkričio 27 d.), 18 valandą, visi laukiami VDU teatre (S. Daukanto g. 27). Čia įvyks šių nepakartojamų kūrybinių teatro dirbtuvių finalinė improvizacija bei diskusija. Jos metu menininkai ir performanso režisierė Agnė Auželytė pakvies susėsti vakarienės prie bendro stalo, kur išmoktos ribos tarp teatro ir virtuvės taps reliatyviomis. Taip bus sukurta erdvė atvirumui: klausimams bei pokalbiui – su žiūrovu, su duona lėkštėje, su žymiąja feminizmo apologete, egzistencializmo kūrėja Simone de Beauvoir, su dvasiomis moterų, kalbėjusių apie laisvę.

Agnė Auželytė apie būsimą improvizacijų vakarienę: “Remdamiesi tarpdiscipliniškumu kaip įrankius rinksimės kūną, judesį, balsą, tekstą. Ieškosime, kada ir kaip improvicazija virsta performansu. Atsispirdami nuo keleto feministinių tekstų diskutuosime apie lytį, priespaudą, laisvę, lygybę, smurtą, agresiją, kūno autentiškumą. Dirbdami naudosimės vieni kitais, esama erdve bei aplink esančiais kontekstais. Kaip galime kalbėti apie lytį, teatrą Kaune ir kodėl tas pokalbis skambėtų kitaip Niujorke? O gal taip pat? Kodėl teatre ir prie virtuvės stalo savo pačių kūnus atpažįstam, jaučiam ir naudojam kitaip? Kas mus taip išmokė ir ar galim tas įtakas įvardinti? Kokią įtaką tam daro mūsų šalies istorija ir ar mes suvokiame, jog istorija yra absoliučiai subjektyvus dalykas? Ir kaip kūnuose atsispindi mūsų tapatybė?”

„Vakarienės su Simone“ metu improvizacijomis bus narpliojami, nagrinėjami ir atvirai aptariami lyčių lygybės, moterų laisvės bei agresijos prieš jas klausimai. Smurto artimoje aplinkoje problema išties gan sudėtinga, o kalbėtis dažniausiai labai nedrąsu, nejauku. Dėl smurto problemos gilumo, skaudumo vakarienės bei viso festivalio metu dialogas kuriamas ne tik formaliose diskusijose, bet ir pasitelkiant kūrybą. Šis renginys yra Baltojo kaspino festivalio dalis. Renginys nemokamas.

Renginys facebook : https://www.facebook.com/events/1676013869342305/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: