Karolis Kaupinis (Tautvydo Stuko nuotr.)

Kovo 6-15 dienomis pro Demokratų gatvės 53-ąjį pastatą skubantys kauniečiai beveik atsidurs filmavimo aikštelėje – čia vyks režisieriaus Karolio Kaupinio naujojo filmo „Badautojų namelis“ filmavimai. Ir nors filmo veiksmas vyksta 90-ųjų Vilniuje, didelė dalis jo filmavimų numatyta Kaune.

„Pastatas Vilijampolėje, kuriame yra įsikūrusios daugybė įvairiausių įmonių, filme taps Lietuvos televizija istoriniais 1991-aisiais. Vaidybinio kino formatas mums leidžia neapsiriboti originaliomis istorinėmis lokacijomis, o teritorija aplink Demokratų g. 53 Kaune – puiki vieta įkurdinti „Badautojų namelį“, – atskleidžia režisierius Karolis Kaupinis.

„Kaune nemažai filmavome ir pirmąjį Karolio filmą „Nova Lituania“ – tąkart lokacijų pasirinkimą stipriai diktavo vaizduojamas laikotarpis – tarpukaris, gražiausiai atsiskleidžiantis Kaune. Besiruošiant naujam filmui apie 90-uosius, jau, regis, turėjome didesnę pasirinkimo laisvę, ta

iau vis tiek ir vėl sugrįžome į Kauną – beieškant kuo autentiškesnių lokacijų, būtent

ia atradome platų jų pasirinkimą. Be to, mus čiia sužavėjo ir didelė laisvė kurti – už tai ačiū Kauno miesto savivaldybei“, – sako filmo prodiuserė Marija Razgutė („M–Films“).

Filmo „Badautojų namelis“ veiksmas nukels į 1991-uosius. Trys Lietuvos televizijos žurnalistai – Daiva, Sigis ir Mykolas – paskelbia bado akciją priešais televizijos pastatą. Taip jie siekia atgauti patalpas iš jas okupavusių sovietų karių. Bado akcija sulaukia itin didelio visuomenės ir žiniasklaidos palaikymo, bet nepatyrusių badautojų laukia kiti nenumatyti iššūkiai.

Pagrindinius vaidmenis filme atliks Ineta Stasiulytė, Paulius Pinigis ir Arvydas Dapšys, jame taip pat vaidins Algirdas Dainavičius, Jelena Kirejeva, Albinas Keleris. Būsimo filmo „Badautojų namelis“ režisierius Karolis Kaupinis taip pat yra ir scenarijaus autorius, filmo operatorius: Simonas Glinskis, dailininkė: Sigita Šimkūnaitė, kostiumų dailininkė: Monika Vėbraitė, grimo dailininkė Jurgita Globytė, garso režisierius: Ignas Mateika, prodiuserė Marija Razgutė, „M–Films. Filmą „Badautojų namelis“ planuojama išleisti 2024 m.

Šis filmas – antrasis Karolio Kaupinio pilnametražis darbas. Jo pirmasis filmas „Nova Lituania“ (2019 m.), kurio pasaulinė premjera įvyko Karlovi Varų kino festivalyje, apkeliavo daugybę tarptautinių festivalių ir susižėrė apdovanojimų: pripažintas geriausiu filmu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose, pelnė specialųjį „Cineuropa“ apdovanojimą Vilniaus miesto kino festivalyje „Kino pavasaris“, Karolis Kaupinis buvo paskelbtas geriausiu režisieriumi Vokietijoje vykusiame „goEast“ kino festivalyje. Lietuvoje K. Kaupinio debiutas laimėjo 6 Nacionalinius kino apdovanojimus ir 6 „Sidabrines gerves“. 2021-aisiais „Nova Lituania“ taip pat tapo Lietuvos pretendentu siekti „Oskaro“.

Būsimą Karolio Kaupinio filmą „Badautojų namelis“ iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras ir Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA.

Filmo kūrėjai informuoja, kad nuo kovo 6 d. 09:00 val. iki kovo 15 d. 19:00 val. bus laikinai ribojamas eismas Demokratų g. atkarpoje, ties namais Nr. 44 ir 53, praleidžiant tik viešąjį, aplinkinių namų gyventojų (kur yra įvažiavimai į namus uždarytoje Demokratų g. atkarpoje) bei specialiosios paskirties transporto priemones. Nuo kovo 1 d. iki kovo d. 16 d. prašome gyventojų neparkuoti automobilių Demokratų g. atkarpoje (ties namais Nr. 44 ir 53) o transporto priemones statyti alternatyviose stovėjimo aikštelėse.Taip pat informuojame, kad filmavimo metu bus naudojama sovietinė atributika bei karinė technika. Iš anksto atsiprašome kauniečių už laikinus nepatogumus.

Apie „M–Films

2008 m. įkurta kino gamybos kompanija „M–Films“ prodiusuoja vaidybinius bei animacinius filmus, kurie sėkmingai pristatomi svarbiuose tarptautiniuose kino festivaliuose, ne vienas jų apdovanotas Nacionaliniais Lietuvos kino apdovanojimais bei „Sidabrinėmis gervėmis”. Kompanija prodiusuoja jaunosios kartos Lietuvos režisierių – Marijos Kavtaradzės („Išgyventi vasarą“, „Tu man nieko neprimeni“), Andriaus Blaževi

iaus („Šventasis“, „Bėgikė“), Karolio Kaupinio („Nova Lituania“), Vytauto Katkaus („Uogos“) – filmus, o taip pat dirba su tarptautinės bendros gamybos projektais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: