Parodos fragmentas © Astijaus Krauleidžio-Vermonto nuotr.

Iki š. m. sausio 31 d. Kauno galerijoje „Aukso pjūvis“ (Verslo centras BLC, K. Donelaičio g. 62, Kaunas) eksponuojama Laimos Dzigaitės kūrinių paroda „Gamtos giesmės“. Tai „žolynų grafikos“ darbai, kuriuose atsiskleidžia įvairių augalų grožis ir autorės kūryba. Iš smulkių lapelių, gėlių žiedlapių ir stiebelių Laima Dzigaitė kuria įstabias istorijas, kuriose susipina religija, žmogus ir gamta.

Gamta alsuojantys paveikslai

Menininkė Laima Dzigaitė, nors yra įvaldžiusi įvairias dailės technikas ir sritis – grafiką, akvarelę, batiką, drožybą – organiškiausia jai tapo savotiška „žolynų grafika“, t. y. japonų „oshibana“ technika, kurioje naudojami džiovinti augalai, žolynai. Tai savotiška augalų „tapyba“, per kurią Laima Dzigaitė pasakoja savo istorijas ir gilinasi į religiją. Parodoje „Gamtos giesmės“ eksponuojami 2017–2021 metais sukurti darbai parodo, kad autorei svarbiausia – krikščioniškoji tema – atsikleidžianti darbuose – „Arkangelas Gabrielius“ (2021), „Pasaulio valdovas“ (2018), „Malonės pilnoji“ (2018).

Laima Dzigaitė „Arkangelas Gabrielius“,  2021 © Astijaus Krauleidžio-Vermonto nuotr.

Laima Dzigaitė, kurdama kiekvieną „žolynų grafikos“ darbą, žiūrovą tarsi kviečia atidžiai pažvelgti į savo vidinį pasaulį, pastebėti, kad nieko brangesnio šioje žemėje nėra, kaip tik mūsų ypatingas ryšys su mus supančia gamta. Menininkė metaforiškai žiūrovui perteikia savo augalų „tapybos“ pasakojimus, refleksijas ir išgyvenimus.

Laima Dzigaitė „Piligrimų globėja“ 2017 © Astijaus Krauleidžio-Vermonto nuotr.

Laimos Dzigaitės darbuose juntamas itin pagarbus ir didelis santykis su gamta. Menininkė savo darbams niekada nedrasko žydinčių ir žaliuojančių augalų, o jų dalis renka tik jiems nuvystant. „Pavasaris, vasara, ruduo – metas susirinkti žolynams ir gėrėtis mus supančiu pasauliu, sukaupti savo širdyje visa, ką regiu ir jaučiu“, – kūrybos užkulisiais pasidalina menininkė Laima Dzigaitė.

Laima Dzigaitė „Šventa šeima“, 2018 © Astijaus Krauleidžio-Vermonto nuotr.

Detalėse slypinti harmonija

Kruopščiai rinkdama augalus savo darbams menininkė ne tik komunikuoja su gamta, bet taip pat žiūrovui parodo, kad tikroji harmonija slypi gamtoje, jos slėpiniuose. O kūryba – tai puikus būdas įamžinti gamtos pasakojimus. „Niekada neturiu jokių planų. Tai tik mano rankų judesiai, kurie sudėlioja augalus. Paveikslai ateina patys, keliauja laisvai, kaip sapnas…“, – apie kūrybos procesą prasitaria menininkė Laima Dzigaitė. Menininkė itin jautri detalėms, iš kurių kuria erdvinius paveikslus. Klevo lapas virsta karūna, iš žiedlapių sudėliojama jau nauja išsiuvinėta gėlė, iš miško lapelių kuriami Šventųjų kūnai, o žmogus tampa tik įrankiu gamtos slėpiniams įamžinti.

Laima Dzigaitė „Šventa šeima“, 2018 © Astijaus Krauleidžio-Vermonto nuotr.

Itin profesionaliai išeksponuotoje parodoje „Gamtos giesmės“ parodomas menininkės Laimos Dzigaitės meistriškumas ir jos santykis su gamta. Autorė kviečia žiūrovą ne tik pažinti krikščioniškąsias temas, bet taip pat atrasti gamtoje harmoniją.

Laima Dzigaitė „Arkangelas Mykolas“ 2018 © Astijaus Krauleidžio-Vermonto nuotr.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: