Yaryna Shumska. Visible invible roads. Oronsko, Poland. 2013. Photo J. Baldyga

Kovo 2 d., ketvirtadienį, 17 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) ukrainiečių menininkė Yaryna Shumska skaitys paskaitą „Menas šiais laikais“ apie ukrainiečių kuriamą meną karo metu. Po paskaitos vyks menininkės vadovaujamos atviros kūrybinės dirbtuvės. Kovo 5 d., sekmadienį, 15.30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje bus pristatomi paauglių ir jaunimo atliekami performansai, sukurti Shumskos vadovaujamų kūrybinių dirbtuvių metu.

Kovo 2 d. paskaitoje menininkė Yaryna Shumska papasakos apie šiandien kuriamą Ukrainos meną – performansus, instaliacijas, videomeną, kuriame aptariamos konflikto ir karo temos. Paskaitą lydės diskusija apie iššūkius ir pokyčius, su kuriais praėjusiais metais susidūrė Ukrainos kultūrinis gyvenimas. Po paskaitos dalyviai kviečiami į Shumskos vadovaujamas atviras kūrybines dirbtuves, kuriose jie galės dalytis savo mintimis, idėjomis ir emocijomis, pasitelkdami performanso meną. Menininkė padės atskleisti ir vystyti kūrybinį potencialą, suteiks galimybę patyrinėti kūrybos dviese procesą.

Kovo 5 d. Nacionalinėje dailės galerijoje vyksiančiame renginyje bus pristatomi performansai, sukurti kūrybinių dirbtuvių, skirtų paaugliams ir jaunimui, metu. 2023 m. sausį ir vasarį Nacionalinė dailės galerija kvietė paauglius ir jaunimą dalyvauti Shumskos organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėse. Renginyje bus pristatomi trijų grupių darbo rezultatai.

Yaryna Shumska yra menininkė ir dėstytoja. Ji kuria performansus, tapybos, grafikos kūrinius ir instaliacijas. Yaryna tyrinėja, kaip žmogus, būdamas „čia ir dabar“, gali pakeisti vietų ir situacijų pradinę reikšmę. Menininkę dominančios temos yra aplinka, vietos kontekstas, objektų atmintis ir nematomos jų istorijos. Yaryna yra dalyvavusi parodose ir performanso meno festivaliuose Ukrainoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Izraelyje, Japonijoje, Tailande, JAV ir kitur.

Kovo 2 d. renginiai vyks anglų kalba. Dalyvavimas kovo 2 d. paskaitoje ir dirbtuvėse – nemokamas.

Kovo 5 d. performansų peržiūra – įsigijus galerijos bilietą.

Renginio organizatorė LNDM Nacionalinė dailės galerija
Rėmėjos: Lietuvos kultūros taryba ir Europos sąjungos programa „Kūrybiška Europa“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: