Andrius Tapinas pradėjo revoliuciją. Ir jau niekas nebebus taip, kaip anksčiau. Viskas bus žymiai geriau. Pasaulis keičiasi. Ir viskas bus puiku. / rokiskis.popo.lt archyvo nuotr.

Geriausias dalykas, kuris nutiko šį rudenį – tai tas, kad toksai elektros skydinių slapūnas Audrius Siaurusevičius sugalvojo išmesti Andrių Tapiną. Aš žinau, kad jūs su manimi nesutiksite, bet tai tik laikina. Perskaitysite ir sutiksite. Nes tai, kas dabar vyksta – tai geriausia, kas tik gali vykti žiniasklaidoje.

Įsivaizduokite situaciją, kur esminius žiniasklaidos kanalus valdo vos kelios didelės žiniasklaidos grupės. Tiksliau, vos kelios televizijos. Ir tos televizijos vienaip ar kitaip per daugelį metų tampa kaip nors, kaip čia pasakius, juntamai padegradavusiomis. Tačiau jos nuo seno turi įtaką ir viskas sukasi užburtame rate: kadangi kelios televizijos turi įtaką, reklamos pinigai ir politinė parama (čia aš taip labai politkorektiškai sakau – susiprotėkit patys, ką turiu omeny) eina per tas kelias televizijas. O kadangi tai eina per tas kelias televizijas, tai jos turi įtaką.

Kai konkurencija nedidelė, ilgainiui tas užburtas ratas pavirsta į tiesiog savaiminį status quo – dėl pinigų nesipešama, tarpusavy pernelyg nekovojama, o tiesiog skirstomasi įtakos zonomis. Ir viskas lieka blogai, blogai, blogai. Ir niekas nesikeičia. Iki tam tikro momento.

Kažkada internetai jau pakeitė žiniasklaidą – sunkiai, su visokiais nesusipratimais, tačiau pakeitė. Aš atsimenu tokį laiką, prieš kokius 15, jei ne daugiau metų, kai netgi Delfi bandoma buvo išstumti tuo pagrindu, kad jie esą ne žiniasklaida. Nes jie ne TV ir nespausdina savęs ant popieriaus, kaip koks laikraštis ar žurnalas. Monika Garbačiauskaitė ilgokai turėjo kovoti ir visiems rodyti, kad Delfi yra žiniasklaida tiek pat, kiek ir bet kuri kita žiniasklaida. Ir jai pavyko – viskas buvo pralaužta. O pati Monika Garbačiauskaitė, nors to daugelis nenutuokia, visam laikui tapo laisvos informacijos didvyre. Tiksliau, didmoteria. Tiesiog būtent ji vedė tą internetinės žiniasklaidos revoliuciją į priekį.

Internetinė žiniasklaida pakeitė viską: spauda ėmė nykti, o viską pradėjo valdyti portalai. Delfi, ko gero, dabar turi daugiau skaitytojų, nei visi Lietuvos laikraščiai kartu sudėjus. O kur dar kiti portalai? Mes gi turime jų daugybę – ir 15min, ir Alfa, ir daugybė mažesnių portaliukų, ir galų gale netgi blogai. Nors blogų aš žiniasklaida gal ir visvien nelaikyčiau – tai artimiau komentaro, o ne naujienų žanrui, o didžiausia dalimi – tai išvis tiesiog bendravimas. Lygiai kaip bendravimas yra Facebook, net nepaisant to, kad kažkas prieš kažkiek metų sugalvojo, jog tai irgi esą žiniasklaida.

Prisimenate kas nors, kokią įtaką prieš porą dešimtmečių turėjo kokia nors „Respublika“? Man atrodo, kad jie iki šiol taip ir nesuprato, kad pralaimėjo internetams. Bet to laikraščio numykimas tapo vienu iš geriausių dalykų – dabar, kai valdo internetai, viskas žymiai skaidriau ir aiškiau.

Ir štai dabar ateina Andrius Tapinas. Jis yra tasai naujas revoliucijos kėlėjas – žmogus, kuris numuša tiesiog viską. Televizijos jau isterijkuoja, kažkokie DP tipažai ima skelbti, kad reikia uždrausti, ima tiesiog cypti apie tai, kad čia turi būti kova su propaganda ir taip toliau. Prie to prisideda ir kokia nors TV3, ar kas ten, kur pradeda skleisti kliedesius apie kažkokius nelegalumus. Ir taip toliau, ir panašiai. Nes jie fantazuoja, kad gali uždrausti Youtube. O paskui – uždrausti dar ir Facebook. Ir Google irgi uždrausti. Išvis viską uždrausti.

Jūs žinote, kodėl jie isteriškai cypia ir panikuoja? Ogi todėl, kad žino, jog atėjo laikas ir jiems. Kaip popierius nuėjo į praeitį, taip ir TV jau ima eiti į praeitį. Andrius Tapinas parodė, kad nereikia jokių tenai transliacijos dažnių (kurie tampa įrankiu, trukdančiu ateiti konkurentams) – pakanka tų priemonių, kurias visi gali gauti internetuose už dyką.

Andrius Tapinas surenka žmonių minias, Andrius Tapinas varo iš proto visokius pasikėlusius politikus, Andrius Tapinas keičia visą žiniasklaidą. Ir jau niekas nebebus taip, kaip buvo kadaise. Po metų-kitų mes pamatysime, kad įprasta TV jau darosi niekam neįdomi. Vietoje jos bus internetinės laidos. Realaus laiko transliacijos, laidų įrašai – bet dar geriau, nei būdavo televizijoje.

Pasaulis keičiasi, mes turime internetus, mes turime žiniasklaidos revoliuciją ir Andrius Tapinas jos priešakyje. Tai geriausias dalykas, koks tik galėjo atsitikti. Ir kažkoksai elektros skydinių slapūnas, nuo kurio nesąmonių prasidėjo visas šis procesas – jis irgi greitai teliks praeitimi, kuri bus niekam neįdomi ir nieko nereiškianti. Ateitimi taps tie, kas skleidžia žinią per internetus. Ateitimi taps tie, kas keičia Lietuvą kartu su Andriumi Tapinu.

rokiskis.popo.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: