© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis žada už nelegalias tvoras įvesti “abonementinį mokestį”, pranešė Aplinkos ministerija.

“Problema sena ir atsirado netinkamai privatizavus vandens telkinių pakrantes. Kas buvo – tas buvo, bet, mano nuomone, masiniai vandens telkinių aptvėrimai turi išnykti. Įvesime “ekonominį skatinimo planą”, padarysime taip, kad tvorų laikyti nebeapsimokėtų”, – per spaudos konferenciją antradienį teigė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Aplinkos ministerija parengė Saugomų teritorijų įstatymo projektą, kuriuo siūloma tikslinti reikalavimus dėl pakrančių užtvėrimo uždraudžiant ne tik tverti tvoras, bet ir želdiniais ar kitomis priemonėmis daryti kliūtis asmenims praeiti pakrante.

Ministerija pranešė siūlysianti Vyriausybei tikslinti Specialiąsias žemės ir miško naudojimo sąlygas. Įgyvendinant Saugomų teritorijų įstatymą ir kitų teisės aktų nuostatas, numatoma papildyti draudžiamas ir patikslinti leidžiamas įgyvendinti ūkines priemones paviršinių vandens telkinių apsaugos zonose ir pakrantės apsaugos juostose.

Ministerija taip pat numato tobulinti aplinkai padarytos žalos apskaičiavimo metodiką. Planuojama skirti 500 litų baudą už vieną tvoros metrą, jeigu ji trukdo eiti pakrante, gadina gamtinį kraštovaizdį ir jo estetines vertybes, apsunkina gyvūnų migraciją, daro kitą žalą aplinkai.

Apskaičiuotos žalos dydžiui turės įtakos ir žalos pasireiškimo trukmė.

Numatoma, kad nepašalinus savavališkų užtvėrimų pakrantės apsaugos juostoje žalos aplinkai dydis didės kas mėnesį, todėl pažeidėjas bus priverstas kuo skubiau pašalinti pažeidimus.

Aplinkos ministras pranešė, kad “abonementinis mokestis” už tvoras įsigaliotų nuo gegužės mėnesio.

“Paliekame protingą laiką savininkams panaikinti nelegalius statinius. Vėliau privalėsime imtis priemonių”, – sakė V.Mazuronis.

Ministerijos parengtame įstatymo projekte taip pat konkrečiai apibrėžiamos išimtys, kada pakrantės užtvėrimas būtų leidžiamas – pavyzdžiui, deklaruotuose ganyklų plotuose, paveldo objektuose, parkų ir kitų atskirųjų želdynuose, botanikos, zoologijos soduose ir dendrologinių kolekcijų, rinkinių teritorijose dėl saugumo arba dėl visuomenės viešam naudojimui pritaikytų teritorijų tinkamos priežiūros ir kt.

Kad draudimas tverti tvoras netaptų kliūtimi ūkininkauti, įstatymo projekte numatytas leidimas aptverti ganyklų plotus, bet reikalaujama įrengti vartus ar kitas priemones saugiai įveikti užtvėrimą, rašoma Aplinkos ministerijos pranešime.

Taip pat nustatoma asmenų, apsistojančių vandens telkinio pakrantėse, pareiga informuoti apie tai privačios žemės savininką ir gauti jo sutikimą. Negavę sutikimo, lankytojai neturėtų teisės apsistoti – galėtų tik praeiti pakrante. Įstatymo projekte nustatoma asmenų, apsistojančių vandens telkinio pakrantėse, pareiga apsistojimo vietoje surinkti šiukšles.

“Poilsiautojams taip pat įvesime prievolę susitvarkyti apie save. Tai pasiteisino su žvejais – kiekvienas žvejys 5 metrų spinduliu apie save turi susirinkti šiukšles. Panašus principas bus taikomas ir poilsiaujantiems prie vandens telkinių”, – teigė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: