Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuva praranda daugiau nei 15 mln. litų žemės ūkio paramai skirtų ES pinigų. Ši suma liks bendrijos biudžete, nes, Europos Komisijos nuomone, Lietuvos valdžia nepakankamai prižiūrėjo, kaip laikomasi lėšų įsisavinimo taisyklių, pranešė LRTtelevizijos laida “Panorama”.

“Gaudami paramą ūkininkai privalo vykdyti tam tikrus reikalavimus, o valstybės narės turi užtikrinti, kad jų būtų laikomasi. Lietuvos valdžia to neužtikrino. Nesakome, kad ūkininkai jų nesilaikė, esmė, ta, kad Lietuvos valdžia tinkamai nepatikrino, kaip laikomasi taisyklių”, – sakė Europos Komisijos atstovas Rogeris Waite’as (Rodžeris Veitas) .

“Be abejo, kiekvienas atskaitymas, kiekvienas grąžinimas yra skaudus dalykas. Reiškia, kad kažkur buvo padarytos klaidos. Stengsimės, aiškinsimės, kad ateityje būtų kuo mažiau atskaitymų, nuskaitymų, tobulinsime sistemą”, – sako žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Europos Komisijos ataskaitoje teigiama, kad Lietuva dalį pinigų turės gražinti dėl tinkamai neapibrėžtų agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų ir sankcijų už jų pažeidimus trūkumą. Taip pat Komisijos teigimu, nebuvo pakankamai kontroliuojama, ar paramos kaimo plėtrai gavėjai atitiko reikalavimus. Latvijoje ir Estijoje EK pažeidimų nerado. Nubaustos šalys narės Europos komisijos sprendimą gali skųsti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: